Darovaná nehnuteľnosť a dlhy darcu po spísaní zmluvy

28. jún 2022

Ahojte.. poradte v nasledovnej situacii - blizky nam pred rokom daroval svoj dom. Zil vtedy normalne, mali sme dobre vztahy. Aktualne si s nim nevieme dat rady a obavame sa ze sa zadlzi vyse hlavy kvoli niekomu cudziemu co sa rozhodol cicat vsetky jeho peniaze, nepocuva nas a taji pred nami vsetko .
Je mozne , ze by mi niekto mohol siahnut na ten podarovany dom , ak sa dostane do dlhov a exekucii? V case spisania zmluvy bolo vsetko OK, ziadne dlhy, ziadna znamost. Je to napadnutelne?
Dakujem

luliu
28. jún 2022

Skús skupinu právne poradenstvo, tam ti poradia právnici

adrianarepkova
28. jún 2022

Pokiaľ máte darovaciu zmluvu, ktorá je odvkladovaná na katastri a ste normálne zapísaní ako vlastníci nehnuteľnosti na liste vlastníctva na váš majetok vám nemôžu siahnuť. Pracovala som u notára.

oli18
28. jún 2022

Len doplnim,
ze sa musite k nemu pekne spravat, aby nemal dovod pytat od vas dar spat. Ak by si nejaky dovod vymyslel, dobrovolne sa daru nevzdajte, ale bojujte oň aj sudnou cestou. Doporucujem si nastudovat zakon o dovodoch vratenia daru.

draik
28. jún 2022

@adrianarepkova
Dovolím si spresniť, že uvedené platí len vtedy, ak darca nemal v čase darovania dlhy (čo je aj prípad zadávateľky). Ak by však darca dlhy mal v čase darovania, tak by sa veriteľ mohol domáhať uspokojenia svojej pohľadávky aj z danej nehnuteľnosti, hoc tá zmenila vlastníka a už by ju nevlastnil dlžník-darca.

adrianarepkova
28. jún 2022

@draik tak tak ☺️ Ale už som to ďalej nerozvíjala keďže to neni tento prípad 😊