Darovacia zmluva - vrátenie daru

11. mar 2022

Vie mi niekto pomôcť?

Darovacou zmluvou som dostala pozemok pred 10 rokmi ale chcem ho vrátiť ako mám postupovať?

dilino
11. mar 2022

A prečo chceš vrátiť dar.Ved pozemky sú drahé.Viem za akých okolnosti je možne vrátiť dar ale opačne aby obdarovani vrátil čo dostal darom to je take divne.Vie ti to poradiť právnik.

labut25
11. mar 2022

Podľa môjho názoru už dar nemôžes vrátiť, pretože uplynula zákonná lehota na vrátenie daru... jedine, že pozemok teraz buď predáš za symbolickú cenu alebo tiež podaruješ pôv. darcovi

"Obdarovaný má právo za určitých okolností vrátiť predmet daru jeho pôvodnému majiteľovi. Tu však treba upozorniť na to, že v prípade vrátenia daru sa na to vzťahuje určitá lehota. Tá je stanovená v § 101 Občianskeho zákonníka a tým obdobím je trojročná premlčacia lehota: “Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.”

Aké sú však okolnosti vrátenia daru zo strany obdarovaného? Tie sú uvedené v § 629 Občianskeho zákonníka:

“Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť.“

Je však dôležité poukázať na toto, že toto právo sa dá využiť iba v prípade vád, na ktoré darca neupozornil. Pre väčšiu právnu ochranu obdarovávaného by tieto vady mali byť spísané v darovacej zmluve. Z uvedeného však vyplýva, že nie je podstatné, či darca o daných veciach vedel alebo nie, podstatný je na základe logického a gramatického výkladu iba fakt, či na tieto vady upozornil. Právo vrátenia daru zo strany obdarovaného však zaniká v prípade, že darca na vady upozornil a obdarovaný o týchto vadách vedel a napriek tomu dar prijal. V takom prípade darca nie je oprávnený vrátiť dar a nie je možné využiť toto právne ustanovenie." (+https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k...)

autor
11. mar 2022

Takže môžem naspäť darcovi darovať pozemok?

autor
11. mar 2022

@dilino Nie je to divné 🤣 proste to tak niekedy chodí, pre dobro v rodine je lepšie keď pozemok vrátim darcovi.

autor
11. mar 2022

@labut25 Ďakujem za odpoveď 🙂

dilino
11. mar 2022

áno aj mňe sa to tak zda ako piše labut25 že môžeš nazad podarovať tomu človeku od ktorého si ten dar dostala môže mu ho vratiť.A čo pre dobro v rodine ja ked niekomu niečo darujem nazad to nechcem či vzťahy v rodine sú zlé tak aby si mala pokoj tak chceš vrátiť.Ja mám tiež kamarátku rodičia jej chceli darovať pozemok s tým že ich doopatruje odmietla to.

monitka80
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
labut25
12. mar 2022

Nie som si ale istá. Vrátenie daru a darovanie daru sú rozličné veci. Nikdy som sa nestretla s takým prípadom, že by niekto dobrovoľne (bez výzvy na vrátenie) chcel vrátiť darovanú nehnuteľnosť... Skús sa spýtať v Právnickej poradni na MK a tam sa rozpíš obšírnejšie

monitka80
12. mar 2022

ahoj, ja som vracala dar - byt a to aj po uplynutí zákonom stanovenej lehoty, proste som chcela vrátiť a aj darca súhlasil, právnik nám napísal dohodu o zrušení darovacej zmluvy, neboli s tým žiadne problémy.

autor
13. mar 2022

@monitka80 pisem ti do spravy

vorkola
23. dec 2022

aj ja mam taky problem, ze som darovala na navrh manzela ,ze nechcu mu dat pozicku ,len ked darujeme polu domu datom ,az som na to dosla, zeto bol podvod ,