Darovacia zmluva na pozemok s právom doživotného užívania

majko579
25. aug 2023

Dobrý deň, od rodičov máme darovaný pozemok s klauzulou o práve doživotného užívania. Môžem bez strachu stavať na takomto pozemku ?
Veľmi sa v tom nevyznám takže by som potreboval pomoc.
Predstavím si situáciu, kde mám postavený dom, s rodičmi sa naštrbia vzťahy. Môžu mi spôsobiť nejaké problémy, že napríklad zrušia darovaciu zmluvu a ja ostanem bez prístupu k domu ? Alebo ten dom nikdy nebude ani môj ?

Ďakujem

gejb
25. aug 2023

@majko579 pozemok je tvoj, aj dom bude tvoj. Zrušenie darovacej zmluvy sa dá spraviť bez ohľadu na to ci tam ma alebo nemá právo trvalého užívania.
Na zrušenie však musi byt splnená podmienka hrubého porušenia dobrých mravov. To znamená fyzické násilie alebo hrubé urážky...
https://www.peniaze.sk/dane/7698-ako-dosiahnut-...
Právo dozivotneho užívania znamená ze na ten pozemok človek má prístup do konca svojho života. Môže tam chodit aj pestovať napríklad keď bude chcieť

maranco
25. aug 2023

@majko579 je tam záhrada kde by mohli mať posadené a pravidelne sa starať?

glorikarebeka
25. aug 2023

No ja by som radšej stavala na svojom pozemku, fakt si to rozmyslite dobre ...

janinah
25. aug 2023

Už ani vlastným rodičom neveriť...fakt " skvelá" doba.

majko579
autor
25. aug 2023

@janinah tak sú to rodičia manželky, človek nikdy nevie, preto sa informujem či to môže byť problém.

majko579
autor
25. aug 2023

@maranco Ano pozemok má 1000 metrov štvocových.

maranco
25. aug 2023

@majko579 nedá sa rozdeliť parcela, že stavebný pozemok bude bez ťarchy a na záhrade budú mať doživotné užívanie?

andaluzia12
25. aug 2023

a keď je na nehnuteľnosti uvalená ťarcha (právo doživotného užívania je ťarcha), banka Vám nemusí poskytnúť hypotéku, ak samozrejme neplánujete financovať stavbu domu z vlastných/našetrených peňazí.

gabus88
25. aug 2023

Prinajhoršom predáte aj s rodičmi 😅 ale asi by mali predkupné právo

maranco
25. aug 2023

@majko579 ako ďaleko od pozemku bývajú rodičia? majú to na skok, žeby tam mohli byť "každý deň"?