Darovacia zmluva

mari2310
22. aug 2023

Ešte pred svadbou v 2002 mi starí rodičia darovali dom, s tým že tam majú právo dožitia, obaja aj v dome dožili. Keďže sme s manželom dom celé roky rekonštruovali, rozhodla som sa, že mu v 2018 darujem polovičku domu(to ešte žil starý otec, zomrel 2 roky potom), na katastri to zapísali, normálne aj s ťarchou. A včera na mňa podal môj brat( psychiatrický pacient, ktorý má súdom nariadenú liečbu)podal tresné oznámenie, že som porušila darovaciu zmluvu, tým, že som darovala pol majetku ešte za života starkého. Ja si myslím, že som nič neporušila, no bola by som rada za akúkoľvek radu, terorizuje celú rodinu, vymýšľa si hlúposti z pohodlia psychiatrie a teraz došlo aj na mňa. Ďakujem

melanta
22. aug 2023

@mari2310 bolo v darovacej zmluve dohodnuté, že nemôžeš dom darovať/predať/previesť? Ak nie, čo by ani nemalo, keďže darovanie je bezpodmienečné, tak podať trestné oznámenie môže. Ale bude to iba zbytočný náklad pre neho na poplatky a právnika.

mari2310
autor
22. aug 2023

@melanta ďakujem, idem pozrieť, nič také som tam nevidela.

melanta
22. aug 2023

@mari2310 pretože nič také tam ani nebude, darovanie totiž je bezodplatné. A darovaný majetok sa darovaním stáva majetkom obdarovaného a ten si s ním môže robiť čo chce. Čiže kľudne ho môžeš darovať aj bezdomovcovi, ostatných do toho nič. To sa ani k súdu nedostane, ak podal trestné oznámenie.

h2
22. aug 2023

@mari2310 Starký tam mal ťarchu doživotného užívania nehnuteľnosti, toto právo mu nebolo prevodom časti vlastníctva na tvojho muža nijako obmedzené. Dom bol tvojím vlastníctvom už počas života starých rodičov a hoci to bude znieť neuveriteľne, mohla by si ho aj predať úplne cudziemu človeku, dôležitá je tá ťarcha, to, že starí rodičia v tom dome môžu zostať až do smrti. Brat si môže vypisovať, čo len chce, teba to nemôže nijako ohroziť.

mari2310
autor
22. aug 2023

@h2 to isté som si myslela, no musíme ísť vyviniť na políciu, doložiť darovacie zmluvy ako dáky zločinec 🥺

mari2310
autor
22. aug 2023

@melanta mala si pravdu, nič také tam nie je, ďakujem, som pokojnejšia, lebo zajtra ma čaká výpoveď na polícii…