Dobrý deň prajem rád by som sa spýtal: Poberám daňoví bonus na dvojičky od 27.9.2021 a ďalšie dieťatko sa nám ma narodiť 3.12.2022 takže budeme mať 3 deti a chcel by som aby manželka poberala daňoví bonus na deti od 1.1.2023 lebo má väčší príjem keď pracovala ako ja a po novom od 1.1.2023 má byť výška daňové bonusu na % zo mzdy, je to možné že ja ho dám zrušiť a bude to mať manželka aj keď poberá rodičovský a potom opäť materskú ? Ďakujem za odpoveď s pozdravom Juraj
@juri272 Danovy bonus je viazany na zdanitelny prijem. Cize na prijem, z ktoreho sa odvadzaju dane, konkretnejsie prijem zo zavislej cinnosti (plat zamestnanca) alebo prijem z podnikania (zivnosti)... Materska ani rodicovsky prispevok nie su zdanitelnym prijmom. Danovy bonus si moze rodic uplatnit na nezaopatrene dieta bud mesacne (ak je zamestnany a ma prijem v danom mesiaci)alebo rocne v rocnom zuctovani dane pripadne v danovom priznani.
@juri272 ach jaj a z čoho by si chcel daňový bonus? Z materskej? Z rodičaku?
Na daňový bonus ma nárok len pracujúci rodič, rodič na materskej a rodičovskej dovolenke nárok nemá.
@slavkadi ahoj poradis mi prosim?mam muza szco doteraz sme nechavali vyplacat danovy bonus v jeho rocnom zuctovani.. Fakturuje cca 16 000 zaklad dane 3300 vychadzam z danoveho 2021oplati sa pri tychto cislach nechat danovy bonus na dceru 5.5 roka stale na neho? alebo bude lepsie ked si danovy bonus uplatnim ja u zamestnavatela?moja hruba mzda 696e podla tabuliek by som mala mat narok na plne zvysenie no u manzela neviem ako sa to bude ratat po novom s tymi percentami ci mu to vobec vide..ak by to vyslo na rovnako nechame to na neho ak by mal mat menej radsej by som to prehodila na seba..
@slavkadi chceme to riesit od januara lebo od jula 2022 by to mali ratat zivnostnikom este po starom aj po novom a vyplatiti to co vide viac..ale od januara by mu vyslo len nejakych 350-380 rocne pokial by fakturoval plis minus rovnako s rovnalymi odvodmi.. ale mne by vyslo tych 100 kazdy mesiac to je rocne 1200 a to uz by bol teda fakt rozdiel...
@saxana000 po uzavretí roka budete vedieť, či si dáš uplatniť ty v robote v ročnom zúčtovaní, alebo muž ako SZČO v danovom, tam je možnosť sa ešte rozhodnúť komu vyjde viac. Lebo ak by si mala nárok na 70 od júla, a on by mal pri porovnaní starý/nový DB vyššie len to po starom 47 resp 43 € podľa veku dieťaťa, tak stále sa tebe viac oplatí.
@slavkadi môžem sa aj ja spýtať. Doteraz bral manžel daňový bonus na deti raz ročne. Jeho príjem je každý mesiac rovnaký, rozdiel par €. Ja mam príjem s rozdielom niekedy aj 100€,nikdy neviem aká bude výplata, keďže som platená podľa tržby a plnenia mesačného plánu. Je lepšie ak aj naďalej bude žiadať manžel
Ďakujem
@juri272 ak môžem, pripnem sa k tejto téme a budem s vami čakať na odpoveď 🙂 tiež začínam riešiť, či môžem na materskej/rodičovskej poberať daňový bonus alebo musím na manžela prehlásiť