Ahojte chcem sa opýtať , priateľ si ide uplatniť daňový bonus na svojho syna ale môže aj na môjho syna keď nieje otec a niesme zobraty? A žijeme v jednej domácnosti ďakujem
nie nemôže
Ďakujem ☺️
Na Tvojho syna si uplatniť DB nemôže, na svojho syna len v tom prípadne, že s ním žije v spoločnej domácnosti a DB neuplatňuje jeho bývalá manželka - čiže matka dieťaťa
@suve99 syna svojho máme spoločného čiže ja si neuplatnim lebo som s ním na rodičovskom z on iné dieťa nemá , zle som sa vyjadrila je to spoločný syn nie že iba " jeho "
...aha...takže si môže uplatniť DB len na vášho spoločného syna...
@suve99 už rozumiem ďakujem krásne ☺️
viete niekto prosim, ci sa berie do uvahy vyska platu? Napr. manzel zaraba viac a danovy bonus si uplatnuje on, ci ma zmysel presuvat to na mna alebo ani nie...
Aj ja by som sa chcela opytat mam syna z predchadzajuceho vstahu teraz som vydata syn ma 3 roky ma byvali pravo si uplatnit na maleho DB nakolko sa snim nestretava ale vyzivne plati ja mam maleho podla rosudku v osobnej starostlivosti az tento rok zacal za nim chodit a chce si ho bravat pokial si na neho nezvikne
@vikinkamarkusko
1. ak ex nezije so synom v jednej domacnosti a nema ho zvereneho, tak nemoze. lebo to nevie preukazat dokladmi, na zaklade ktorych mu vznika pravo na DB (kopia rodneho listu nestaci, kedze musel zamestnavatelovi nahlasit, ze je rozvedeny).
2. moze si ho ale uplatnit tvoj terajsi manzel, ak dosiahol prijem minimalne 3120 eur za rok, platne pre 2019 (pre 2020 bude platny minimalny prijem 3480 eur, aby vznikol narok).
alebo mozes ty, ak si mala takyto prijem. (ak by doslo na nezhodu medzi manzelmi zijucimi s dietatom v jednej domacnosti - poberali by ho obaja - tak prednost ma matka. otec ho musi vratit.)
3. ak by ale doslo na to, ze sa s exom dohodnete na striedavej starostlivosti, resp. sud vam na zaklade jeho navrhu urci striedavu starostlivost, tak postup je nasledovny:
Príklad č. 11:
Manželia sa rozviedli. Ich maloleté dieťa bolo súdom zverené do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov. Rodičia sa dohodli a súd ich dohodu potvrdil, že dieťa bude prvé dva týždne mesiaca u matky a ďalšie dva týždne u otca. Obaja manželia sú zamestnaní. Ktorý z nich si môže uplatniť daňový bonus na dieťa?
Aj keď súd zveril dieťa do striedavej starostlivosti obidvoch rodičov, daňový bonus si môže uplatniť len jeden z nich, tzn. za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého bolo vyživované dieťa s rodičom v domácnosti.
Ak dieťa bude prvé dva týždne v kalendárnom mesiaci u matky a nasledujúce dva týždne u otca, môže si otec uplatniť daňový bonus len za kalendárne mesiace, kedy je dieťa u neho v prvý deň kalendárneho mesiaca, tzn. je v spoločnej domácnosti s otcom. Ak by si rodičia odovzdávali dieťa v prvý deň kalendárneho mesiaca a nedohodli sa, u ktorého rodiča je v tento deň dieťa v spoločnej domácnosti, prednostné právo má matka. Rodič, ktorý si uplatňuje nárok na daňový bonus, musí zamestnávateľovi doložiť všetky potrebné doklady v zmysle platnej legislatívy.
Rodičia môžu postupovať aj tak, že daňový bonus na dieťa si nebudú uplatňovať mesačne počas roka, ale si ho uplatnia až v ročnom zúčtovaní alebo v podanom daňovom priznaní dane z príjmov FO.
@moonlight1210 dakujem za odpoved
@vikinkamarkusko Nie
@vikinkamarkusko to vážne je takto? My máme súd až o týždeň, ex za malou chodí max 3x do mesiaca a povedal, že mala ho bude zaujímať až keď bude väčšia.. Lebo teraz ho to nebaví. A ja som dúfala že keď bude väčšia už nebude mať záujem vôbec :/
@simuskaaa123 teraz neviem na co si myslela ak chces mozes mi napisat spravu
nie