Ahojte. Prosím ak niekto vie ako to teraz funguje s tou stravou v školách. Som na RP, takže daňový bonus si neuplatňujem na syna, ktorý navštevuje zák. školu. A za obedy mi prišiel šek. Nie je to tak, že bonus, alebo obedy "zadarmo"? Alebo tie obedy sú zase len pre hmotnú núdzu? Takže ja ani, ani? 🤔 V škole absolútne nevedeli, keď som sa pýtala, že oni majú tiež v tom hokej a že mám ísť na úpsvar si vypýtať papier, že si neuplatňujem DB 🤦♀️ Ďakujem za info
A manžel/partner nepoberá DB na dieťa? Termín na prihlásenie na "obedy zadarmo" bol do 10. augusta. Ale viem, že mnohé školy to nechali až na september. Potrebuješ k tomu to potvrdenie, že nepoberáš DB, možno by stačilo čestné vyhlásenie, to neviem.
https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/Dotac...
tu mas papier - cestne prehlasenie nech nemusis behat na upsvar
@evita_g ďakujem... Nie, nikto si na syna neuplatňuje DB... Ak nebude stačiť čestné prehlásenie, tak od koho mám žiadať potvrdenie, že nepoberam DB?
@lubka73 si zlatá, ďakujem krásne... A bude to stačiť, či každá škola má zase iné pravidlá? Nevieš?
malo by to stacit , podla toho co tu citam , nic ine mamicky nedavaju, ja som nedavala nic, lebo nasa na obedy nechodi /nedaju sa jest, uz min.rok nechodila ked boli zadarmo 😉
tento mesiac asi ešte zackvakáš respektivne ako kde niekde to riešia až teraz , vyrieš to a aspon od oktobra budeš mat dotaciu zdarma
@sara07 áno, to sa už ku mne dostalo. Ako kašľať nato, ale nám nikto nič na edupage neposielal, nikto neinformoval, naša riaditeľka celkovo nula bodov. Či bola to moja povinnosť?
uprimne ja by som to tiež nevedela keby mihal na to neupozornil a nerozpisal, my sme mali všade pre všetky deti že strava zdarma je zrušena a ide sa platit
podklady niektoré škôlky mali jun tento rok, času bolo dost, prečo to skorej neriešili alebo ignorovali že ak ludia nebudu vediet tak nemusia nič riešit
@sara07 sakra a ja neviem kto je Mihal 🙈, takže ja až dodnes som nič nevedela 🙂 Ale kúsok som sa nasrala, tak pôjdem v pondelok za riaditeľkou aspoň vyjadriť názor, že s tou platbou moc nesúhlasím, keďže o ničom neinformovali. A keby som sa nezačala dnes nato informovať, tak budem platiť celý rok, hoc mám teda na tú dotáciu nárok. Akosi mi to nepríde ok.
@fidka79 nie skúmať môj rodinný stav, ale niektoré baby písali, že boli na edupage informované, niektorí mali dokonca aj tie č. vyhlásenia posielané.. A neviem kde a ako a prečo som sa ja mala informovať. Na základe čoho, keď tých cvokov v telke nepozerám? Ako sa to malo ešte ku mne dostať? Chytrá si...
mihal ja ho sledujem na fb, to je poslanec zaviedol napr matersku pre otca , byvalý poslanec sas teraz robí seminare a rôzne rady dáva čo ako aby si o niečo neprišla kedže štat kašle alebo upozornuje že to čo schvalili je blbost alebo je tam diera atd
@sara07 alebo stačilo mi tuto fidku sledovať a mohla som byť za vodou 😁
No u nas sa to nahlasovalo uz v auguste. Nic iba vyhlasenie sa podpisovalo, ci mame zaujem o to alebo to. Normlane sme dostali tlacivo, link, potvrdili a vybavene (dorucili skole).
Je smiesne naozaj, ze v skole nevedia co maju robit, co tam maju 20 deti a nik to z nich neriesil? Ako aj keby neposielali ok, nie su aktivni, ale ked tam teraz rodicia prisli sa opytat, tak maju dat riadne informacie. S upsvarom predsa rodic nic neriesi. NIe je to zase taka komplikovana vec, co by nedokazali hadam v skole pochopit :DDD
@simca06022011 ďakujem... Presne môj názor.. Dokonca vedúca škôl. jedálne mi povedala dnes, keď som sa teda bola nato pýtať, keďže žiadne info.. . " choď na oddelenie hmotnej núdze a tam si pýtaj potvrdenie, že nepoberáš DB".. Otočila som sa na päte a napísala sem...
hmotna nudza s tym nic nema a s upsvar nema nic s danovym bonusom... ako cirkus riadny :D
@simca06022011 no povedz..
@simca06022011 ja som bola smer jedalen , nasmerovana na upsvar tam nevedeli čo so mnou, smer mestky urad, tam vo 4 dverach mi aspon zobrali tlačivo ale podla mna nevedeli že čo to som riešila v auguste a v škôlke najskôr u nás že nemáme vôbec na nič narok že je to zrušené ale potom sa zrovnali
a kolko je tu mamičiek hlavne na dedinách čo sa hadaju a oni tvrdia že nie atd
bordel jak prasa pritom na upsvar stranke je to ako pre debila už napísane, mihla blog detto už priklady
Ak môžem, zapojím sa trošku odborne do debaty. Nárok na dotáciu majú automaticky iba predškoláci, ktorí nedovŕšili ešte vek 6 rokov. Nad 6 rokov (teda predškoláci, ktorí už majú 6 rokov a deti v ZŠ do dovŕšenia 15 rokov) môžu dotáciu na stravu čerpať deti podľa troch kategórii a to: prvá kategória sú deti v hmotnej núdzi, je potrebné priniesť o tom do školy, resp. zriaďovateľovi školy potvrdenie. Druhá kategória sú deti pod úrovňou životného minima, je nutné ísť na príslušný úrad práce, vypísať formulár na posúdenie príjmu a zdokladovať príjmy za posledných 6 kalendárnych mesiacov. Tretia kategória sú deti, ktorých rodičia si neuplatňujú daňový bonus, resp. daňové zvýhodnenie - teda nemajú zdaniteľné príjmy (poberatelia rodičovského príspevku, invalidného dôchodku, príspevku na opatrovanie, nezamestnaní a pod.) Ak si jeden z rodičov uplatňuje daňový bonus, neuplatní si dotáciu na stravu, lebo by prišiel o daňový bonus aj daňové zvýhodnenie, čo sa určite nikomu pracujúcemu neoplatí. V každom prípade je o neuplatnení daňového bonusu potrebné vypísať o tom čestné vyhlásenie. Ešte treba rýchlo riešiť, je možné deti dohlásiť na dotáciu na stravu aj za september 2021.
@emily491 ďakujem.. Mne už bolo povedané, že za september nie.. Tak pôjdem tam zajtra teda, nenechám to až na pondelok.
@fidka79 ty čo si dievča zač? Ty sa mne načo skladáš? Aká som ti ja hnida... Ja mám 38 rokov, doteraz som robila a teraz som doma so 7 mesačným dieťaťom... Apropo. Ja nič zadarmo nechcem... Syn chodí už na obedy 7 rok.. Či sa platili, či boli "zadarmo".. Úbohé chúďatko si.. Ale neskutočné...
No, je okolo toho chaos. Aj ja som čakala, že škola dá info ale rieši to zriaďovateľ školy,nie škola (u nás obec, takže tam bolo potrebné zaniesť cestné vyhlasenie) Termín bol do 10.8. ale je daný aj nový termín do 10.9. a mal by tam byť zahrnutý aj september. Prehlásenie platí do konca kal.roka tak treba sledovať, kedy bude treba podať nové a či od 01/2022 bude naďalej poskytovaná dotácia.
Dotácia je vo výške 1,30e/deň. Takže zalezi, koľko stojí strava v škole. Potom ten rozdiel rodič dopláca.
Tu je info
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
Ešte k obhajobe školy...že oni dostali usmernenie 31.7. a do 10.8. bolo potrebné nahlásiť žiakov, ktori majú nárok na dotáciu - na základe cestných prehlásení rodicov. A mal to teda robiť zriaďovateľ. U nás to ževraj hlásili v obecnom rozhlase ale ja som zjavne nebola doma. Tiez ich školách cvičia, raz testovať, raz netestovat, raz také vyhlásenie raz také. (Mne prídu v základe rovnaké, len sa inak volajú).
@hipuska rozumiem tvojej obhajobe, na druhej strane, žiaľ aj takéto vyplýva z riadiacej funkcie. Ja som si prešla v obchode prvou vlnou, aj druhou. Spomeňme si aký informačný armagedon tu nastal, keď v prvej vlne to tu prebral ten blázon. Čo sa týkalo zákazov, príkazov, kto kedy môže nakupovať, kto nemôže, koľko ľudí môže nakupovať, približovať sa k sebe nemôžu atď. Menilo sa to takmer každú hodinu. A ja som si to poctivo každý večer študovala, aby som vedela vždy ráno zákazníkov informovať. Každé ráno poctivo vymieňala oznamy na vstupe. Musela? Nemusela? Brala som to ako svoju psiu povinnosť, ktorá patrí tiež k mojej funkcii. Áno, ľudia, zákazníci sa hnevali, ale neviem si predstaviť, že keď si to mamička s kočíkom namierila do obchodu počas seniorských hodín, lebo deň pred tým nesedela celý deň pred TV, alebo zavesená na fb, tak by som jej povedala vypadni ty hnida čo ťa živím za moje, nemáš nárok nakupovať a zistuj si kedy môžeš prísť. Ako zakomplexovaná chudera @fidka79 . A tak som informovala, informovala a informovala až do samého konca 🙂
By som povedala, že porovnávas neporovnateľne. V obchode sa sledovali 3 veci. Povinnosť rusok/respiratov, zakaznici na m2, hodiny pre seniorov. A tieto veci išli v správach od rána do večera. Musíš uznať, že v škole to bolo o dosť komplikovanejšie. Čo sa týka ale daňového bonusu, od začiatku bolo povedané, že obedy zadarmo sa rušia a nahradzaju sa daňovým bonusom. Takže nikto nič neriesil. Az neskôr si uvedomili, že nie všetci majú nárok tak zriadili pre ostatných dotáciu na stravu. U nás sa tiež škola sťažovala- nie každý má prístup na internet, nevie si dohľadať info....tak dostatočne prijali ďalší termín 10.9.
Môj post bol uvedený vzhľadom na to, že si povedala, že napochodujes v pondelok za riaditeľkou a budes pýtať preplatenie stravy.
RD