prosím vás je jedno kto si z rodičov uplatní daňový bonus ? teda oplatí sa to vyše matke alebo otcovi? alebo záleží od toho kto viac zarába?
@mamkalentedkova dakujem
Ja si myslím, ze to nie je jedno. Ma to byt ten, kto ma vyssi prijem z oboch. Ak je matka na MD a nema prijem, uplatniť si navyše ho ani nemôže.
Áno je to jedno, výška je stále rovnaká : do 6 rokov veku 47,14 €, nad 6 rokov veku do 15 rokov veku 43,60 €, nad 15 rokov veku 23,57 €
Samozrejme výšku prijmu musí mať poberajúci rodic aspoň polovicu minimálnej mzdy, pod túto sumu nie je možné si DB uplatniť
Od 1.jula sa pravidlá menia, píšem len všeobecné, že oplatí sa poberať tomu, kto ma vyšší príjem. Odporúčam navštíviť mzdovú uctovnickou a požiadať ju o prepočet. Od júla do decembra 2022 sa bude počítať bonus po starom aj po novom, vyplatí sa vyššia suma. Od 1.janusra 2023 sa bude počítať len po novom. Celý systém výpočtu je pomerne komplikovaný, treba prihliadať na veľa faktorov. Napríklad po novom nebude mať nárok na bonus ten, kto poberá príspevok na stravovanie, týka sa to aj predškolákov
Nech sa paci... odporucam si naštudovať.
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=831
@xenyja prosim nerad, ked nevieš. Od 1.7.je zmena.
Ten kto má vyšší príjem podľa nového zákona...
Príjem aspoň jedného z rodičov musí byt nad 3500€, ja som tohto roku to prvýkrát riešila 🙂
Je to úplne jedno .Výška daňového bonusu je ovplyvnená iba vekom dieťaťa (do 6 rokov a nad 6 rokov) .Môže ho poberať iba jeden z rodičov,je jedno ktorý .Výšku príjmu rodica nemá vplyv na výšku bonusu