Daňový bonus na deti

10. feb 2022

Ahojte, manzel sa chysta od 2.5. na MD a mna by zaujimalo ako to bude potom na buduci rok s danovym bonusom na deti a na dan na manzelku. Trosku som googlila a chcem si len ovelit, ci to chapem spravne.
1. Ked manzel zarobi sumu, co bude urcena v roku 2023 (2022 je 3876€), tak bude mat narok na danovy bonus na deti? Je to suma v hrubom? Tu sumu musi zarobit za tych 24tyzdnov, co bude pracovat? Ci sa bude ratat do toho aj MD?
2. a aby si mohol uplatnit narok na mna ako na manzelku, musi zarobit cca 4 579,26 € (rok 2022) ja som momentalne na RP a potom ako manzel nastupi na MD, ja budem doma bud na RD, s tym, ze si budem platit ZP alebo budem osoba starajuca sa o dieta do 6rokov (dieta moze do skolky na 4hod). Dakujem pekne za odpovede

majusqa77
10. feb 2022

1. ano, v hrubom, za rok 2022, md nieje zdanitelny prijem
2. musi odvieste nejaku dan a ty splnit zakonne podmienky

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. feb 2022

@majusqa77 nejaku dan? Akoze nieje urcena suma? Za minuly mesiac uz dostal vyplatu (zamestananec) v hrubom 1100€

autor
10. feb 2022

@majusqa77 ja budem splnat podmienky iba vtedy, kym nebude manzel na MD to viem. Ale ked bude manzel na MD a ja budem ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov (bez RP) tiez si v tomto obdobi moze uplatnit na mna dan? Dakujem

autor
10. feb 2022

Starsi syn ma 4roky

slavkadi
10. feb 2022

ano aj ked bude manzel na MD, ty ako matka si stale osobou starajucou sa o dieta do 3r. takze si bude moct uplatnit za cely rok, riesili sme to minuly rok u jedneho zamestnanca a prisla taka odpoved z financnej spravy.

autor
10. feb 2022

@slavkadi dakujem za tip, toto som nevedela a ani som sa nedocitala 💙

alenah31
10. feb 2022

@slavkadi nie nemá nárok- ona nie je osobou starajúcou sa o dieťa do 3 rokov. Ona počas jeho MD bude prihlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a píše, že tak bude prihlásená na 4-ročného syna - čo je ľudovo povedané nepl. rodičovská dovolenka - za toto obdobie nemá nárok na uplatnenie si NČZD na manželku resp. si bude sama platiť zdravotku - prečo by to robila? Veď zaplatí za to obdobie viac ako im vrátia dane. Na stránke finančnej správy sa jasne píše:
* starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov) - ona nebude na RD.

a tu je príklad:

Otázka č. 1 – Manželka daňovníka sa stará o dieťa vo veku 4 rokov, ktoré NEMÁ dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Môže si daňovník na manželku uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, keďže manželka nepoberá žiaden príjem?

Odpoveď:
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si už daňovník uplatniť NEMôŽE, pretože dieťa, o ktoré sa manželka stará, presiahlo vek 3 roky, a teda nie je splnená zákonom stanovená podmienka na uplatnenie NČZD na manželku.

slavkadi
10. feb 2022

@alenah31 ale oni maju dve deti, jedno do 3r. a jedno do 4r. a ona ako matka sa stara predsa o obe deti, aj ked je prihlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. rokov, neznamena to, ze sa o to mladsie dieta nestara, ziju predsa spolu. Urcite ma narok na cele obdobie, kym to mladsie nema 3r. Bez ohladu na to, ci je otec na MD. Tak nam to bolo vysvetlene priamo z Financnej spravy.

autor
10. feb 2022

Teraz mam chaos k tej NZCD. My budeme k ziadosti k manzelovej MD dokladovat vyhlasenie o tom, že matka dieťaťa súhlasí s tým, aby sa o dieťa staral otec. Meni sa tym nieco?

slavkadi
10. feb 2022

Nie, nič. Staráte sa predsa aj o to mladšie, nerozvadzate sa predsa 😁 Pohladam niekde to vyjadrenie z Finančnej správy, ak to chcete mať čierne na bielom.

autor
10. feb 2022

@slavkadi dakujem, ak by ste to nasli, bola by som vam vdacna ❤

autor
11. feb 2022

Nakoniec som tam napisala a je to tak ako ste napisali, dakujem pekne za pomoc
@slavkadi 🙂❤

slavkadi
11. feb 2022

áno, v takom znení som mala aj ja odpoved. Tak už nemusím hľadať 🙂