Maminky, chcem sa spytat, ze ked si chce manzel na mna uplatnit danovy bonus do tych 3800 eur. Tak to sa berie uhrn vyplatenych zdanitelnych prijmov zo zavislej cinnosti v potvrdeni o zdanitelnych prijmoch FO...a ked som si za december sama platila zdravotne, tak to sa zohladnuje u muza nejako v danovom priznani? dakujem
nebola som ani na materskej ci rodicovskej ci na UP...bola som zamestnana do 30.11.2018 a potom som si zaplatila december zdravotne sama a ta nezdanitelna cast je menej ako 3800 eur...tak si moze na mna manzel uplatnit tu nezdanitelnu cast? dakujem🙂
Podmienky na uplatnenie nčzd na manželku :
Aby ste si mohli uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, musí manželka splniť aspoň jednu z podmienok. V roku 2018:
- sa starala o vyživované maloleté dieťa, ktoré žije s daňovníkom v domácnosti,
- poberala peňažný príspevok na opatrovanie,
- bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
- sa považuje za občana so zdravotným alebo s ťažkým zdravotným postihnutím.
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môžete uplatniť len na tzv. aktívnych príjmoch, teda príjmoch získaných zo zamestnania (§5 zákona o dani z príjmov) alebo zo živnosti (§ 6).
Ak by ste dosiahli príjmy napríklad iba z kapitálového majetku alebo z prenájmu, nemôžete si uplatniť nčzd na manželku.
V prípade, že je váš príjem vyšší ako 35 268,06 eur, nezdaniteľná časť základu dane na manželku sa kráti.
Ak vaša manželka dosiahla nejaké príjmy, odpočítavajú sa tieto príjmy od nezdaniteľnej časti. V prípade, že by jej príjem za rok 2018 bol vyšší ako 3 830,02 eur, je daňové zvýhodnenie nulové. Čiže žiadne.
prosim ta a ta nezdanitelna cast zakladu dane sa berie riadok 08 v potvrdeni o zdanit.prijmoch..dakujem 🙂
uctovnicka v byvalej firme mi ho spravila za rok,,,,,tak manzel nemusi dokladovat odo mna ziadne potvrdenia k svojmu DP...mala som sa na ten mesiac zaevidovat na urade prace...to mi nenapadlo....dakujem
robila som v roku 2018 ale iba do 30.11. a december som platila zdravotku sama...myslim ze keby som sa radssej zaevidovala na UP tak by si aspon ten 1 mesiac mohol manzel uplatnit NC.
@mata2014 Ale za ten mesiac, čo by si bola evidovaná by bol nárok iba v tom prípade, ak by si mala nízky príjem - určite by mužovi za Teba nevyšlo vrátiť nič...a Tebe urobila účtovníčka ročné zúčtovanie dane, alebo Ti dala iba potvrdenie o zdaniteľných príjmoch za rok 2018??? To sú totiž 2 odlišné veci.... ak Ti dala iba Potvrdenie o príjme musíš si urobiť sama DP, ak si ich nepožiadala o ročné zúčtovanie...
@suve99 mohla by som sa ta spytat, ci si moze manzel na mna uplatnit danovy bonus? V mesiacoch 1-3/2018 som bola na rodicovskej dovolenke, od 4-9/2018 som bola na urade prace a v 10/2018 som sa vratila na rodicovsky len v 11/18 som uz zacala pracovať.Dakujem
prepac....pisala som v praci cez pc a tam mam iny nick a doma cez mobil a asi tam mam iny a neuvedomila som si to🙂 🙂
v pohode...dakujem si zlata🙂
@andreagartnerova ahoj, nie je to daňový bonus /ten je iba na deti/, jedná sa o nezdaniteľnú časť na manželku /NČNM/ áno, keďže spĺnaš podmienky /starostlivosť o dieťa, evidencia na UP/ manžel si môže na Teba uplatniť NČNM, avšak od nej sa musí odpočítať Tvoj príjem...účtovníčka vo firme, kde pracuje manžel to bude vedieť...Manžel však musí podať žiadosť o ročné zúčtovanie dane - a to do 15.02.2019
@mata2014 /neodpovedala si mi na toto - bez toho Ti moc nepomôžem/ ....Ale za ten mesiac, čo by si bola evidovaná by bol nárok iba v tom prípade, ak by si mala nízky príjem - určite by mužovi za Teba nevyšlo vrátiť nič...a Tebe urobila účtovníčka ročné zúčtovanie dane, alebo Ti dala iba potvrdenie o zdaniteľných príjmoch za rok 2018??? To sú totiž 2 odlišné veci.... ak Ti dala iba Potvrdenie o príjme musíš si urobiť sama DP, ak si ich nepožiadala o ročné zúčtovanie...
Ahojte,pridám sa k vam mam otazku ohladom daňového bonusu na deti(2) manžel poberá daňový bonus mesačne no od 8.3.21 - 18.9.21 bol na MD ja som od januára uz pracovala mozem si uplatniť daňový bonus za mesiace marec,april,maj,jun,jul,august a september ak on mal v marci a septembri tiez výplaty, neviem ci tam ten daňový bonus bol a ci si mozem uplatniť aj marec a september.
@hu3hu3 nejedná sa o daňový bonus ale o nezdaniteľnú časť na manželku...bola si na materskej alebo rodičovskej, či si bola evidovaná na ÚP ?