Daňové priznanie v USA, predaj bytu na SK

makaronka01
10. júl 2018

Ahojte, nevedeli by ste mi prosim poradit? Druhy rok zijem v USA, stale som obcan SR a teraz som predala byt na SK. Kedze som byt vlastnila viac ako 5 rokov na SK sa dan neplati, ale ako je to s danou v USA? Vopred dakujem

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
makaronka01
autor
10. júl 2018

@lenkakravcova je tu vela mamiciek aj z USA, tak ze ci nahodou niekto s tym nemal skusenost.

warholette
10. júl 2018

@makaronka01 nevies čo s peniazmi? Ale inak USA im je šumafuk že si ty ako občianka inej krajiny predala nejakú nehnuteľnosť, nikoho do toho nič nie je.

tova
11. júl 2018

omg. a naco by si usa mala rozpravat o svojom byte na SK???? Co mas tam to mas tam.

momoika
11. júl 2018

skôr ako nezmyselna daň o ktorej hovoriš, by ma trapil legalny pobyt v USA 😀 dufam, že maš aspon green card.

hiro
11. júl 2018

@warholette To zase tak nie je. Podla zmluvy uzatvorenej SK s USA je danovym rezidentom USA. Takze napriklad peniaze z prenajmu bytu na SK danis v USA.

majkeel
11. júl 2018

Danovy urad v USA sa to nema ako dozvediet a aj pochybujem, ze trackuju cely svet, ci ich bezny priemerny danovy rezident niekde nieco nevlastni. Ale urady na celom svete vzdy potesi kazdy iniciativny jedinec, ktory je ochotny zaplatit dane, aj ked nemusi. Lebo takych je malo. 🙂

hiro
11. júl 2018

@majkeel Jedine tak ze jej daju peniaze na ruku. Ak jej pridu na ucet do USA tak to bude vediet. "pochybujem, ze trackuju cely svet," - a ak do inej krajiny (vratane SK) tak sa automaticky posiela vypis z uctu do USA na zaklade FATCA http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatId=84...

majkeel
11. júl 2018

@hiro Zaujimave info, to sa tyka, ale predpokladam jednostranne USA a SK. Neviem si predstavit, ze clovek pracuje niekde prave niekde v eu, preda byt na Sk s nulovou danovou povinnostou a krajina EU mu napari miestnu dan.
Tak tie peniaze necha (na nejaky cas, ci na stalo) na sk a nebude ich prevadzat do USA. pripadne vybrat cash, zalozit novy ucet, vlozit tam cash a potom prevod.Pripadne zmenit este na usd na sk a previest rovno usd.
Este ma napadlo ako to robia investori, ked prevadzaju usd na brokersky ucet v USA a obchoduju tam. Ci tiez im preveruju ucty a dodanuju ich. Zase oni nie su danovi rezidenti USA. je to trosku komplexnejsia tema. Velke firmy typu Amazon, Google,... sa aj tak daniam vyhnu a iba skomplikuju zivot beznym ludom.

hiro
11. júl 2018

@majkeel Ona ich nemusi prevadzat do USA. Uctov si moze zalozit kolko chce kde chce, kazda banka o jej penaznych prevodoch povinne poskytuje informacie do USA ked je ich danovym rezidentom aby tam posudili jej prijmy.
Ale tu ide o inu vec - ci vobec z nich ma platit nejaku dan - ci na to platia SK danove zakony alebo USA.

makaronka01
autor
11. júl 2018

Dakujem vsetkym za prispevok. Je to trochu zlozitejsie. Predavany byt bol moj len na papieri v skutocnosti ho kupila sestra a teraz chce aby som jej ho predala a ona dostane uver lebo akoze kupuje byt, ten byt je ale jej. Peniaze mi za ten byt nikdy nepridu. Mna len zaujima ci sa ma tyka nejaka danova povinnost v USA (na sk nie lebo je to viac ako 5 Rokov). Dalsia moznost je darovacia zmluva, len v USA je aj to mozne len do vysky 14000 co byt ma samozrejme viac. Neviete mi poradit ako prepisat ten byt na nu bez danovej povinnosti v USA. Pracujem tu legalne a chcem.tu ostat tak urcite nechcem nic zamlcat.

hiro
11. júl 2018

Podla mna ked ti peniaze nepridu tak sa ta to netyka ci tam ci tu. Z katastra sa udaje nikde neodosielaju...

warholette
11. júl 2018

@hiro nerozosmievaj ma, ze peniaze z prenajmu na SK danim v USA. Tu sa to kto ma ako dozvediet? Nikto nikomu nic neposiela, ziadne vypisy z uctu, nejaka tlacova sprava je super, ale to nikto realne nekontroluje. Ked vyplnam danove priznanie, pytaju sa ma, mate ucty v inej krajine? Poviem nie a hotovo. Ziadna banka nemoze len tak beztresne posielat moje vypisy niekomu inemu, ved to je strasne porusenie sukromia a bankoveho tajomstva!! Mozno na vyziadanie IRS s mojim suhlasom, ale o tom som v zivote nepocula, ze by sa IRS zaoberala nejakymi Slovakmi a namatkovo si ziadala ich vypisy z uctu.

warholette
11. júl 2018

@makaronka01 ty sa o nic neboj, nic nikomu neukazuj, nic nezdanuj. Ked navyse ani peniaze nevymenili ruky a tebe na ucet ani nic nepride, tak sa prosim ta neplas a nic neries. V USA nemas ziadnu danovu povinnost, lepsie povedane, aj keby si mala, tak to nema kto ako odsledovat a postihovat.

werka_t
11. júl 2018

@makaronka01 SR ma s USA podpisanu zmluvu zamedzujucu dvojite zdanenie, t.j. ked zaplatis dan v jednej krajine (v tvojom pripade v SR nulovu dan z predaja bytu), tak neplatis dan v druhej krajine https://www.euraxess.sk/sk/main/prakticke-info/...
ak sa mylim, vyvedte ma, prosim z omylu

makaronka01
autor
11. júl 2018

Som v procese pridelenia zelenej karty preto chcem vsetko tak ako ma byt. Citala som zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia, je to tam strasne nejasne napisane. Najskor ze dan z majetku patri Slovensku v mojom pripade ale v clanku o scudzeni majetku je to zas naopak a nakoniec je zasada rovnakeho zaobchadzania kde sa pise : "Štátni príslušníci jedného zmluvného štátu nebudú v druhom zmluvnom štáte podliehať žiadnemu zdaneniu ani povinnostiam s ním spojeným, ktoré sú iné alebo ťaživejšie ako zdanenie a s ním spojené povinnosti, ktorým podliehajú alebo môžu podliehať príslušníci tohto druhého štátu za rovnakých okolností. " takze v tomto si nie som vobec ista. Zistila som alea ze darovat moze 30000 $ rocne, tak za par rokov sa toho snad zbavim 🙂 dakujem vsetkym za komentare.

hiro
11. júl 2018

@warholette neviem co je IRS ale tak to je. Nielen naše banky majú povinnosť posielať výpisy účtov daňových rezidentov USA tam. Všade kde platí FATCA. To že je to porušenie súkromia si môžeš prečítať koľko sa o tom debatovalo kým sa to podpísalo.

warholette
11. júl 2018

@hiro a ako slovenska banka vie ze ja som danova rezidentka USA?

warholette
11. júl 2018

@makaronka01 preco to vlastne riesis ked si pisala ze ti peniaze za ten byt ziadne nepridu? Ked nemas americkom ucte odrazu tisice dolarov, ktore si tam predtym nemala, tak nie je absolutne ziadne podozrenie ani dovod na platenie dani. Ja zelenu kartu mam uz nejaky ten rok, ale nepamatam sa, ze by sa tam pytali na az taketo majetky a penazne prevody zo zahranicia.

warholette
11. júl 2018

@hiro no, tak pozeram FATCA a plati to len pre obcanov USA, ktori ziju v zahranici a maju na zahranicnom ucte viac ako 200K dolarov, alebo ziju v USA a maju na zahranicnom ucte viac ako 50K dolarov. Ak mas dvojite obcianstvo tak sa to riesi individualne. Tuto zakladatelka nie je obcianka USA, takze sa to na nu nevztahuje. A vzhladom na sumy, ktore musi mat dotycny na ucte, sa to vztahuje na malo ludi. https://www.irs.gov/businesses/corporations/sum...
IRS to je americky danovy urad.

hiro
12. júl 2018

@warholette Tyka sa to nielen obcanov ale aj danovych rezidentov USA. Ale mas pravdu ze su tam tie limity. Takze banky musia:
- preveriť existujúce účty klientov z pohľadu vzťahu k štátnej príslušnosti alebo daňovej rezidencii USA
- pri zakladaní nových účtov zisťovať, či klient/konečný užívateľ klienta právnickej osoby/pasívneho nefinančného subjektu (ovládajúca osoba subjektu) nie je štátny príslušník alebo daňový rezident USA
- prostredníctvom finančnej správy SR oznamovať požadované informácie v pravidelných časových intervaloch príslušnému orgánu USA (IRS)

hiro
12. júl 2018

@warholette Vsak rovno v tom IRS dokumente pisu o: "FATCA requires certain U.S. taxpayers ..."

hiro
12. júl 2018

@warholette "a ako slovenska banka vie ze ja som danova rezidentka USA?" - Mozno posielaju zoznamy ludi ktori u nich maju ucty do USA a pytaju sa ci ich maju registrovanych tam...

warholette
12. júl 2018

@hiro co tým myslíš účty do USA? Ak mám ja ako slovenska občianka účet napríklad v Tatra Banke, presťahujem sa na Floridu, a a účtom nehybem, ale chodi mi tam napríklad materská, ako to ta banka vie? No nevie že som na Floride, alebo že sa uchádzam o zelenú kartu, občianstvo a podobne. Aj keď z úctu začnem vyberať peniaze na Floride, stále som len Slovenska občianka so slovenským účtom a oni nemajú právo pozerať na môj účet a skúmať ho a porovnávať zoznamy.

hiro
12. júl 2018

@warholette Banky maju povinnost zistovat ze ci nezijes v USA a nemas platit dane tam. S obcianstvom to nema nic spolocne. Taka je zmluva medzi SK a USA.

warholette
12. júl 2018

@hiro ale ako to ta banka realne zisti? Aky je postup? Telefonuju kazdemu drzitelovi uctu, halo, nie ste nahodou v Amerike? Telefonuju aerolinkam, ze kto odletel zo Slovenska? FATCA plati len pre obcanov USA, ktori si v zahranici zalozia ucet. Takze ano, vtedy ma banka povinnost informovat, ze drzitel americkeho pasu si u nas zalozil ucet. Ale so slovenskymi obcanmi to nema nic spolocne. Zas taky zasah statu do dani nie je, na to si ma dohliadnut obcan sam, aby platil tam, kde ma, inak dostane spatny postih.

hiro
13. júl 2018

@warholette Je na to nejake automaticke vymienanie informacii o danovnikoch. Banka da do systemu udaje kto ma u nej ucty a spatne dostane informaciu kde ten clovek ma platit dane. Vobec to nesuvisi s tym koho to je obcan.
http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/
http://www.oecd.org/ctp/exchange-of-tax-informa...
Takze mame FATCA + zapojene staty ktore nahlasuju kto ma u nich ucty:
https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...

hiro
13. júl 2018

+ "Výmenu informácií o príjmoch
a zostatkoch na finančných účtoch prijalo v súčasnosti ako štandard 106 krajín. "
https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...

jatva
13. júl 2018

@warholette ako to banka realne zisti neviem, ale v cr som podpisovala "danovu rezidenciu" cr pri zakladani uctu. A chcu to raz zacas preverit. Keby som ju nemala, tak mi nesrhaju dan z urokov. A danila by som to na svk. Ale ci je daka sanca, ze by amici zistili, ze mam svk ucet...

jatva
13. júl 2018

@makaronka01 zistim ti to. Mali sme podobnu situaciu. Len teda slo o klasicky predaj bytu