Daňové priznanie v ČR - rada

janie159
6. mar 2021

Ahoj, nájde sa tu žienka, ktorá vie poradiť s vyplnením daňového priznania v ČR - kombinácia príjem 1-9/2020 v ČR, 10-12/2020 v SR. Potrebujeme podať daňové priznanie aj v ČR a nevieme si poradiť ☹️

lucka_ke
7. mar 2021

https://www.businessinfo.cz/clanky/poradime-vam...
je daňovníkom ktorého štátu? SK a tu podáva celosvetové príjmy?

janie159
autor
7. mar 2021

@lucka_ke v mesiacoch 1-9/2020 bola zamestnaná v ČR, tam aj žila, no trvalý pobyt má v SR, potom 10-12/2020 už bola zamestnaná v SR, avšak v tom čase jej este aj plynula dohoda v ČR (prácu vykonávala na diaľku). SR priznanie podávať bude určite, aby tu preukázala celosvetový príjem, ČR príjem v SR tlačive urobíme vyňatím. Nevieme si ale rady s ČR tlačivom
@lucka_ke

lucka_ke
7. mar 2021

v tom článku je odkaz na interaktívny formulár, tam dáva len príjmy z ČR a na Sk potom všetky

janie159
autor
7. mar 2021

@lucka_ke ďakujem 😊 včera som ho presne pozerala ale myslela som si, že v ČR musí priznať aj SR príjem, ale keď nie tak potom to zvládneme 😊 ďakujem

ofzuza
7. mar 2021

No hlavne treba zistit, kde ma danovu rezidenciu a tam odviest dan. Ked robila dlhsie v cr, mala by tam a tiez priznat sk prijem a aj ten tam zdanit, ale nie je to jedina podmienka.

janie159
autor
7. mar 2021

@ofzuza väčšiu časť roka pracovala v ČR, trvalý pobyt mala v SR, od oktobra pracovala už na Slovensku, dan jej strhávali aj v ČR aj SR

juliatriscova
7. mar 2021

@janie159 České zákony neviem, takže či si povinná podať aj v Čechách, tak to si musíš zistiť u bývalého zamestnávateľa ale na Slovensku si povinná podať daňové priznanie pokiaľ tvoj celkový príjem zo zahraničia a Slovenska presiahol 2207,10€........

laila18
7. mar 2021

Muž pracuje v ČR, všetko teda odvádza tam, ale žijeme na SK, preto je daňový rezident SK. Prvotne treba podať DP na SK zo všetkých príjmov, vyžiadať si formulár E9 a následne s tým podať DP v ČR z českých príjmov a tento formulár doložiť. Najlepšie by bolo dať to účtovníčke.

janie159
autor
7. mar 2021

@juliatriscova na SR samozrejme podáme DP, len nevieme či v ČR priznáme len české príjmy alebo súčet so slov.prijmom

janie159
autor
7. mar 2021

@laila18 takýto postup riešim bratovi ktorý pracuje v Rakúsku, býva v SR, no na SR nemá žiaden príjem.

ofzuza
7. mar 2021

@janie159 a kde ma danovy domicil? Podla toho sa to vsetko odvija...

laila18
7. mar 2021

@janie159 ale podľa mňa to tak spravíš aj tu...nemôže zdaniť všetky príjmy v SR aj ČR..to by bolo dvojité zdanenie. Keď muž prechádzal do ČR v priebehu roka, tak sme daňové vtedy robili SK príjmy tu, ČR príjmy tam. Len on pracoval vždy len v jednej práci...čiže pol roka tu, pol roka tam. No ona to mala súbežne, takže postup by mal byť taký, ako som písala hore, len sa musí ujasniť, ktorému štátu je rezident. Keďže stále mala trvalý pobyt na SK, bude to podľa mňa SK.

janie159
autor
7. mar 2021

@laila18 nie súbežne, ona bola 1-9/2020 zamestnana v CR, potom sa vratila na SR a v mesiacoch 10-12/2020 mala príjem už na Slovensku. Vlasne este mala v tom čase dohodu z ČR a tam mala príjem 9000czk a 1350czk odvedenú dan.

21oktober
7. mar 2021

@janie159 ak nemá ročné zúčtovanie v CZ tak tam musí podať daňové priznanie a príjmy zdaniť v mieste zdroja ak ide o závislú činnosť. S vysokou pravdepodobnosťou ide o rezidenta SR a tu daní celosvetové príjmy . Rezidentúru je potrebné posudzovať podľa zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Prečo nepožiadala o ročné zúčtovanie zamestnávateľa v CZ z príjmov v CZ ?

janie159
autor
7. mar 2021

@21oktober zamestnávateľ jej dal potvrdenie o prijme za dane mesiace