Prosim vas o pomoc- manzel pracoval do 2/2021. Nasledne isiel na matersku, od 9/2021 poberal rp, od 11/21 je nahlaseny ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Ja som do 2/21 poberala rp, nasledne som pracovala, niekedy od 5/21 som poberala tehotenske a od 10/21 poberam materske.
Treba uvadzat vsetky tieto prijmy? A mozeme si navzajom uplatnovat nezdanitelnu cast na manzela/ manzelku? Vdaka
Ano, manzelov prijem bol vyssi, takze danove podavat musi. Rovnako aj moj.
Ja neviem, ci je mozne to nhlasovat vzajomne, resp. neviem ako to je, ked cast roka pracoval iba on a cast roka zas iba ja… doteraz sme robili obaja, alebo ja som bola doma s dietatom cely rok, tak sme to neriesili…
No ak bol manželov príjem vyšší ako 4511,43e tak si ty nemáš čo uplatniť ... a to isté aj opačne.
Lebo manželov príjem sa odráta od NCZD ... a 0 ti nepomôže nijak.
A jeho vlastný príjem je mzda - odvody + materská = vlastný príjem manžela
a tvoj vlastný príjem je mzda - odvody + tehotenské + materská = tvoj vlastný príjem
ak sú vyššie ako 4124,74e tak si nemáte čo uplatniť ...
Ďakujem, nevedela som, či tam zohráva rolu celý rok, alebo konkrétne mesiace.
Materska a tehotenske sa berie ako prijem pri uplatnovani nczd na manzelku / manzela cize ak si zratas prijem z prace a prijem z davok (okrem rodicaku) a bude to nad 4100 tak sa neda uplatnit
Este sa mozem opytat, dcera sa narodila v novembri, vtedy sme vlastne boli obaja doma. To znamena, ze danovy bonus na nu nemozno uplatnovat ano? Nechcem vyzerat ako vybabranec, len sa v tom rada zorientujem. Dakujem pekne
Pri danovom priznani si viete uplatnit akurat kazdy za seba nieco cez 4500 nczd (tam sa nepocitaju davky iba prijem zo zamestnania)
Pripadne aj danovy bonus na dieta, prispevky na dds, uroky z hypoteky ak mate narok
Jeden z vas si moze uplatnit danovy bonus 2x 47.14 za 2 mesiace
@mimka795 nevadi tam to, ze ked sme pracovali, mala este nebola na svete? Lebo od jej narodenia sme boli obaja doma
Nie nevadi to
@mimka795 wow, tak to je zaujimave, to som necakala. Ok, dakujem teda 🙂
Nie je za co 🙂
len nezabudni na to, že DB na dieťa si môžeš uplatniť len ak tvoj ročný príjem 2021 zo zamestnania bez dávok bude vyšší ako 3738 eur.
Nie je dôležité kedy robíš dôležitá je výška príjmu ročného, ak je dostatočný tak si DB vieš uplatniť v danovom priznaní.
@zalka prosim ta a materska je v tomto pripade davka, alebo prijem?
Danový bonus si môžeš uplatniť len zo zdaniteľných príjmov.
Z materskej dane neplatíš, čiže je to dávka a na základe vyplatenej materskej nárok na DB nevzniká.
Materska sa do vlastneho danoveho nerata ako prijem ale na uplatnenie nczd manzelky ano
A dôvod nahlasovania si a uplatnovania vzájomne? Manželov príjem do 02/2021 bol vyšší ako celoročná NCZD 4511,43e ... vo svojom DP uvádza len príjem zdaniteľný.
A ty vo svojom .. tvoj zdaniteľný príjem presiahol NCZD?