Ahojte, chcem sa spýtať, manžel chce podať na mňa daňové priznanie ale manželia sme od augusta.. RP poberám od mája.. Akú sumu ma napísať do políčka? Mám aj potvrdenie o poberani RP ale chcem len vedieť ci tam napísať sumu od kedy sme manželia, to vypočítať a to tam napísať?
Ďakujem
kedy presne ste mali svadbu? lebo ak nie 1.8. tak si môže uplatniť až od septembra
a ešte treba brať do úvahy tvoje príjmy, či si vôbec bude mať čo uplatniť
@nikuska845 vidím, že to neovládate.....treba to dať urobiť niekomu, kto sa vyzná........manžel si môže na teba uplatniť nčzd na manželku až od septembra ....ty si poberala iba RD a MD nie?..........takže ťažko povedať či niečo vyjde.....nevieme ani koľko si zarobila ty a koľko tvoj manžel.........málo informácií....
@juliatriscova áno presne nczd... Poberala som aj materskú a teraz RP
@nikuska845 tak to je rozdiel.......pretože aj keď ste manželia iba od augusta, tak podmienku spĺňate až od 1.9....posudzuje sa tvoj príjem za celý rok.......čiže materská je tvoj príjem.......a nárok na nčzd na manželku za 4 mesiace...
@juliatriscova no dobre ale som volala na sociálnu a som sa pýtala a povedali mi ze len od obdobia co sme manželia.. Čiže materská s tým nemá nič.. Tak ja neviem ja som z toho jeleň už 😭 čiže mi treba aj výpis z materskej koľko som poberala? Lebo RP už som papier dostala včera ze od mája do decembra som poberala..
materská sa počíta ako tvoj príjem, ak bol vyšší ako 4035 Eur tak si manžel nemá čo odpočítať, ak bol nižší tak sa urobí rozdiel a z toho 4/12 si manžel uplatní
@nikuska845 a čo má sociálna s tým? aspoň vidíš, že to neovládajú... tu sa posudzujú dva aspekty....prvý je ten, že či spĺňaš podmienku, aby si mohol manžel uplatniť nčzd na manželku, čo znamená, že áno ale až k 1.9 (4mesiace)........za druhé je tvoj príjem a ten sa posudzuje za celý rok......čiže u teba je tvojím príjmom materská, ktorá sa kráti.......takže je otázne či niečo vyjde..........neviem akú vysokú si mala materskú......ako prílohy sú sobášny list, potvrdenie o poberaní materskej a rodičovskej...........
@juliatriscova materská bola okolo 620eur +-.. Na RP som mala vypísané v kolonkach sumy a tak by malo byt aj na potvrdení od materskej? Lebo ja síce mam jeden papier o tom ze som poberala materskú keď som riešila RP.. To treba iný?
(4035-materská za jan-máj)/12*4
to bude to čo si môže manžel odpočítať zo svojho daňového základu
@nikuska845 musí to byť potvrdenie o poberaní a nie rozhodnutie......neviem presne aké máte.....
manžel si chce pravdepodobne uplatniť NČZD na manželku, nárok má od septembra. od sumy NČZD na manželku 4035,84€ sa odpočíta tvoj zdaniteľný príjem v roku 2020, v tvojom prípade materské, ktoré ti bolo v 2020 vyplatené + ak si mala iný zd. príjem (pozor, RP NIE JE zdaniteľný príjem). následne sa suma, ktorá vyjde, vydelí počtom 12 a vynásobí počtom mesiacov, za ktoré nárok vznikol (u teba od septembra, čiže 4). výslednú sumu si môže odpočítať od základu dane. k RZD NEPOTREBUJEŠ žiadne doklady na doloženie výšky tvojho príjmu - tvoj manžel to VYHLASUJE v žiadosti o RZD, že daná suma je správna a je to na vašom vedomí a svedomí či je správna alebo nie a či to bude v prípade kontroly ok. POTREBUJEŠ sobášny list a RL dieťaťa - doklady, ktoré preukazujú, že má manžel nárok na NČZD na manželku.
@ciernabrigita ďakujem 😁
@ciernabrigita ešte otázka.. Ze ja od septembra poberám už len RP ja iný príjem už nemám mne materská končila v april/máj v tom prípade o co ma manžel žiadať ako co?
@nikuska845 platí, čo som písala vyššie. materské bude tvoj príjem, ktorý sa odpočíta od sumy 4035,84. sumu ďalej vydelis 12 mesiacmi a vynasobis 4 mesiacmi,čo ste manželia. ak ti vyjde suma vyššia ako 0 tak o tú sumu si manžel ponížiť základ dane. dokladujes, čo som písala vyššie
Manžel chce na Teba podať DP ??? Prosím oprav si to... a ak manžel je zamestnaný, nech do 15.02.2021 požiada svojho zamestnávateľa o RZD, lebo evidentne v tomto moc chodiť neviete...