Ahojte tie čo žijete dlhodobo mimo SR a pracujete v zahraničí celoročne ( nie len na sezóny ) robíte si daňové priznanie aj na Slovensku ? Zo zákonu by sa to robiť malo ale vraj veľa ľudí na to kašle keďže si robia daňové v zahraničí a to na SK by im aj tak vyšlo nulové . Chcela by som sa spýtať aký máte prístup k roku vy ? Najmä tie ktoré žijete v zahraničí už roky .
@ervenka áno vraj je . Preto to riešim pretože som v zahraničí už 5 rokov a na Slovensku som sa odhlásila odvšadiaľ čiže som si myslela že sa ma to automaticky netýka keďže som plne zamestnaná v zahraničí . No mamina mi povedala ževraj jedna slečna si to robí čo žije v UK a že sú za to pokuty. Tak som išla za kamoškou čo robí u účtovnícky a povedala mi že zo zákona by sa to malo ale že veľa ľudí na to kašle . A hlavne chcú k tomu strašne veľa papierov a koli tomu je to dosť komplikovane tak že je to na mne či si to spravím alebo nie. No moja mama hneď stresuje že mi pride po rokoch riadna pokuta a kamoška hovorí že keby na to prídu na daňovom tak hneď ti to domov pošlú a že aj tak na to nemajú ako prísť lebo majú skôr posvietene na veľké firmy . Netýka sa ta to len ak si odlhasena z trvalého bydliska . Ja by som si to aj robila tých pár EUR mi stojí za ten pokoj v duši ale fakt je že chcú k tomu strašne veľa papierov a zbytočných a to kým všetko vystavim 😩 preto ak vás je viac vykaslem sa na to aj ja a odhlásim sa rovno z trvalého bydliska nech mám pokoj
@kikaaa444 no neviem si predstavit ako by som im nieco deklarovala papierovo. danove sa v NL podava online. Cez online formular, digitalny profil. ked mi nepredlzili zmluvu v prvej praci, tiez vsetko online stiahnute ako PDF. Vsetko sa tu ziada, dostanes online. Danove si tu robim, mm je moj fiskalny partner- neviem ci som to dobre prelozila z NL. PRave ma napadlo,ze ale duplnicitne podavat danove je podla mna blbost. Ani zdravotne poistenie nemozes mat v ramci EU v dvoch krajinach. Odvody platim tiez v NL. Sice este nie som odhlasena z pobytu na SVK, ale napr. posta zo Socialnej poistovne mi normalne prisla na moju nl adresu. a ku volbam prisla obalka len pre mamu pre mna uz nie
Robím si pravidelne každý rok nulové na Slovensku, pracovný pomer mám v ČR. Tento rok asi nebudem, lebo za minulý rok som mala len rodičovský príspevok...
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d... takze vsetko zavisi od toho aku maju dohodu krajiny bez sebou.
napr.
Holandsko Zmluva o zamedzen dvojitého zdanenia
138/1974 199/1997 - protokol k zmluve
450/2010 - protokol k zmluve
@ervenka áno ale zdravotné poistenie je niečo iné. Ja súhlasím s tvojim názorom no keď som sa teraz bola informovať na sk tak mi bolo povedané že zo zákona sa to ma robiť pokial máš stále trvalý pobyt na sk . Moj ujo pracuje v Nemecku a tiež si robí daňové priznanie . Ja osobne to mám fakt na háku chcela som len vedieť či nas je viac 😀
@lavender21 áno ono to automaticky vyjde nulové preto tak mi povedali že aj keby sa to malo robiť tak to nikto nerieši lebo nám automaticky vyjde nula .. oni na daňovom riešia úplne iné prípady ... ja osobne na to kašlem
@ervenka veď toho sa bojím lebo nikdy nevieš čo sa týka Slovenska ako aj s poisťovňou dlhy máš a 10 rokov ta o tom neinformujú . Ako ja nemám problém si to robiť pre pokoj v duši veď zas toľko to nestojí len je to fakt komplikovane lebo strašne veľa papierov k tomu chcú a úplne zbytočných 😩 ale mám veeela kamosiek v zahraničí a ani jedna si to nerobí tak ak nás je fakt veľa tak si myslím že je to v pohode
@kikaaa444 vies co, ako poznam holandanov, bol by problem, preco ina krajina nieco od firmy pozaduje+ kedze je vsetko PDF, je tam sice napisane meno firmy,ale nie je rucne podpisane, ani inak, este aby nechceli overovat platnost dokumentov. Navyse sa mi zda,ze by mal byt jednotny Eu danovy urad- t.j. staty o sebe vedia, ale mas pravdu, Slovenko je velmi nevyspytatelna krajina, co sa tyka byrokracie a uradnikov.
@ervenka preto hovorím že do pekla keby žijem v USA nepoviem ale Grécko je EU a pokial robím tu malo by to platiť rovnako pre všetky európske štáty ešte pochopím keď robíš na striedačku v lete napr zahraničie a zvysok roka doma . Momentálne by to nemal byt problém že si to nerobíme ale nevieme čo bude o pár rokov
@kikaaa444 stačí keď štátu kde pracuješ preukážeš že si jeho rezidentom ( daňovníkom ) . Pôjdeš krok za krokom podľa medzinárodnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia a budeš skúmať koho krajiny si daňovník . A žiadne papierovačky ... robím to xy rokov, stačí podat potvrdenie alebo pásky z práce koľko zarobíš a koľko si odviedla na poistnom .
a ak na teba prídu , sú z toho pokuty .
@maminuska ďakujem no na daňovom som dostala informácie že si to daňové robiť musím tak som že idem do toho no chceli odomna strašne veľa
Papierov ktoré nemám šancu teraz vystaviť nakoľko tu v grecku mi ich bezne nevystavujú . Takze len to ma tento rok od toho odradilo . Keď tak o rok
Danove robim len tu v Holandsku, na SVK nie. Mimochodom, je to na svk zakonna povinnost, bude z toho aj pokuta? Pretoze, ked som zacala v Nl pracovat, pytala som sa danovaka na Slovensku a bolo mi povedane, ze staci 1x danove v krajine kde pracujem.