Daňové priznanie ak je na ÚP ?

vilma30
18. mar 2019

Prosim o info ak viete. Známej manžel sa teraz zobudil, že však musí podať daňové priznanie 🤦 Je to moták a osobne si myslím, že to nestihne podať do termínu, ani nevie ako a čo má vyplniť. Mám info, že do 28.2.2018 bol zamestnaný na TP a odvtedy je nezamestnany a evidovaný na úrade práce. Moja otázke znie : Ak nepodá ročne zúčtovanie dani, čo sa môže stať? Ide daňové aj po takýchto malých rybách? A podotykam, že nedoplatok na daniach určite nemá. Ďakujem, za každé info k veci. 😀

lus83
18. mar 2019

@vilma30 ved môže požiadať o odklad a podat ho do konca juna.

diewcatqoo
18. mar 2019

@vilma30 ja nie som odbornik, ale preco by ho nemal stihnut, ved este ma dost casu. A ak nedosiahol za tie dva mesiace, co bol zamestnany urcitu sumu, tak to priznanie ani podavat nemusi, pretoze podpora v nezamestnanosti je oslobodená od dane.
Neviem presne, od akej sumy sa to podava, lebo uz nezijem na slovensku, ale lahko sa to da vygooglit. Pripadne moze poziadat o ten odklad.

tuttii
18. mar 2019

@vilma30 ak nemal celkové príjmy (hrubá mzda) vyššie ako 1915e cca tak nie je povinnosť podávať daňové priznanie. Tzn nemusí vôbec vzniknúť povinnosť. Je to aj v zákone... Ale ja by som na jeho mieste podala lebo ak zaplatil nejakú daň tak výsledok daňového priznania bude preplatok na tejto daní. Tzn môže ešte získať. (som mzdarka takže viem o čom hovorím 😉)

vilma30
autor
18. mar 2019

@tuttii v zmluve mal 900 brutto, takže za tie dva mesiace by to bolo 1800 btt. Len v poslednej mzde mu vyplatili aj nevycerpanu dovolenku. To sa tiež započítava? Ďakujem ti.

suve99
18. mar 2019

@vilma30 áno, aj preplatená dovolenka sa do príjmu započítava. Nech podá DP typ A, vrátia mu zaplatené preddavky...

zuzzulicek
18. mar 2019

Ak nestihne podat pokuta je 30 eur.. mne sa tak stalo raz.. to iba pre info..

tuttii
18. mar 2019

@vilma30 áno ráta sa tam všetko co mu zamestnávateľ vyplatil. Tak ako píšu treba podať odklad do 30.6. Obyčajný list jednoduchá forma iba ze podáva odklad do 30.6 a podpis. Bude mať preplatok. Ak mal prijmy vysie ako 1915e co mal môže mu dat daňový úrad pokutu 30e za nepodanie.

erikamamo
18. mar 2019

najlepsie bude ak si poda ziadost o odklad. ted sa bude podla mna zbytocne ponahlat, narobi len zbytocne chyby

suve99
18. mar 2019

@erikamamo nie je to žiadosť, iba oznámenie...a nájde ho na finančnej správe

miriam439
18. mar 2019

@vilma30 Na stránke finančnej správy v elektronických formulároch pri dani z príjmov fyzických osôb nájde oznámenie o predĺžení lehoty, vyplní, vytlačí, pošle doporučene na príslušný daňový úrad. Potom nech sa s niekým poradí a podá daňové priznanie do určenej lehoty (najneskôr do konca júna).
Pre skúsenu mzdarku pár minút roboty, jemu vrátia zrejme celú zaplatenú daň. Len mu treba z práce doložiť k DP Potvrdenie o zdaniteľnom príjme za 2018.
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...

jaron
18. mar 2019

Veď namiesto žiadosti o odklad môže rovno riešiť to daňové priznanie. Odklad mu veľa nepomôže, aj tak potrebuje niekoho, kto mu s tým pomôže (ak sa v tom vôbec nevyzná) a má to možno za hodinu hotové. Či bude tomu venovať čas teraz do konca mesiaca, či potom, tak či tak ten čas a tú námahu musí vynaložiť.

miriam439
18. mar 2019

@jaron Veď OK, ale zrejme sám správne nevyplni to daňové, ak je úplný laik a viem, ako sú na tom teraz s časom účtovníčky. Sama som roky "zachraňovala" takýchto zabudlivcov, ktorí sa pár dní pred termínom DP zobudili. A ja som takmer nespavala, lebo aj v práci bolo treba ťahať a ešte po nociach zachraňovať desiatky známych, ktorí si na mňa spomenuli vždy v tomto období... 😉

evittam
18. mar 2019

@tuttii Uz je na odklad tlacivo a nie,ze napises list a hotovo. To uz DU neakceptuje.😉 Btw. na co odklad-5minutova záležitosť vypisat DP typ A podla potvrdenia o príjme.

evittam
18. mar 2019

@miriam439 Ved to je 5minutova záležitosť pre zbehleho človeka. Pre laika s priemernou inteligenciou ked otvorí elektronicky formular trochu dlhsie. Staci vypisat 4sumy a ostatné odklikat.😁😉
@vilma30

jaron
18. mar 2019

@miriam439 chápem, že teraz možno nezoženie nejakého poradcu, ak sú účtovníčky také vyťažené a možno skôr zoženie neskôr. 🙂
Ale myslel som to, ako aj @evittam píše, že keby dal energiu do DP namiesto toho odkladu, možno by mal už polovicu DP hotové. 🙂 Aj keď pre neskúseného je to ťažšie, i keď sa to zdá podľa tlačiva pochopiteľné. Tak nech urobí, ako mu bude najlepšie.