Prosim o info ak viete. Známej manžel sa teraz zobudil, že však musí podať daňové priznanie 🤦 Je to moták a osobne si myslím, že to nestihne podať do termínu, ani nevie ako a čo má vyplniť. Mám info, že do 28.2.2018 bol zamestnaný na TP a odvtedy je nezamestnany a evidovaný na úrade práce. Moja otázke znie : Ak nepodá ročne zúčtovanie dani, čo sa môže stať? Ide daňové aj po takýchto malých rybách? A podotykam, že nedoplatok na daniach určite nemá. Ďakujem, za každé info k veci. 😀
@vilma30 ja nie som odbornik, ale preco by ho nemal stihnut, ved este ma dost casu. A ak nedosiahol za tie dva mesiace, co bol zamestnany urcitu sumu, tak to priznanie ani podavat nemusi, pretoze podpora v nezamestnanosti je oslobodená od dane.
Neviem presne, od akej sumy sa to podava, lebo uz nezijem na slovensku, ale lahko sa to da vygooglit. Pripadne moze poziadat o ten odklad.
@vilma30 ak nemal celkové príjmy (hrubá mzda) vyššie ako 1915e cca tak nie je povinnosť podávať daňové priznanie. Tzn nemusí vôbec vzniknúť povinnosť. Je to aj v zákone... Ale ja by som na jeho mieste podala lebo ak zaplatil nejakú daň tak výsledok daňového priznania bude preplatok na tejto daní. Tzn môže ešte získať. (som mzdarka takže viem o čom hovorím 😉)
Ak nestihne podat pokuta je 30 eur.. mne sa tak stalo raz.. to iba pre info..
najlepsie bude ak si poda ziadost o odklad. ted sa bude podla mna zbytocne ponahlat, narobi len zbytocne chyby
@vilma30 Na stránke finančnej správy v elektronických formulároch pri dani z príjmov fyzických osôb nájde oznámenie o predĺžení lehoty, vyplní, vytlačí, pošle doporučene na príslušný daňový úrad. Potom nech sa s niekým poradí a podá daňové priznanie do určenej lehoty (najneskôr do konca júna).
Pre skúsenu mzdarku pár minút roboty, jemu vrátia zrejme celú zaplatenú daň. Len mu treba z práce doložiť k DP Potvrdenie o zdaniteľnom príjme za 2018.
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
Veď namiesto žiadosti o odklad môže rovno riešiť to daňové priznanie. Odklad mu veľa nepomôže, aj tak potrebuje niekoho, kto mu s tým pomôže (ak sa v tom vôbec nevyzná) a má to možno za hodinu hotové. Či bude tomu venovať čas teraz do konca mesiaca, či potom, tak či tak ten čas a tú námahu musí vynaložiť.
@jaron Veď OK, ale zrejme sám správne nevyplni to daňové, ak je úplný laik a viem, ako sú na tom teraz s časom účtovníčky. Sama som roky "zachraňovala" takýchto zabudlivcov, ktorí sa pár dní pred termínom DP zobudili. A ja som takmer nespavala, lebo aj v práci bolo treba ťahať a ešte po nociach zachraňovať desiatky známych, ktorí si na mňa spomenuli vždy v tomto období... 😉
@miriam439 chápem, že teraz možno nezoženie nejakého poradcu, ak sú účtovníčky také vyťažené a možno skôr zoženie neskôr. 🙂
Ale myslel som to, ako aj @evittam píše, že keby dal energiu do DP namiesto toho odkladu, možno by mal už polovicu DP hotové. 🙂 Aj keď pre neskúseného je to ťažšie, i keď sa to zdá podľa tlačiva pochopiteľné. Tak nech urobí, ako mu bude najlepšie.
@vilma30 ved môže požiadať o odklad a podat ho do konca juna.