Dane pri prenajímaní bytu

28. jan 2022

Dobrý deň, poprosím o radu. Som zamestnaná a od októbra prenajímam byt. Čiže musim urobiť daň z príjmu prenájmu nehnuteľností. Ale neviem ci mi to musia urobiť v zamestnaní s tým ze dodám podklady alebo iný účtovník. A kedy to treba? Ďakujem

leni1977
28. jan 2022

treba si podať daňové priznanie

ivkazba
28. jan 2022

Nie, zamestnávateľ nemá povinnosť. Môžeš sa ho opýtať, ak odmietne (čo zrejme odmietne), zaplatiť účtovníčku. Tá ti urobí daňové za zamestnanie aj prenájom.

autor
28. jan 2022

@leni1977 to chápem, ale neviem ci to môže urobiť uctovnicka v zamestnaní

leni1977
28. jan 2022

nie, s tým zamestnávateľ nič nemá keďže nemáš príjmy len zo závislej činnosti

tarra6
28. jan 2022

Môže ti to urobiť účtovníčka, ale nie je to jej povinnosť, takže nemusí. U nás v práci to účtovníčky nerobia, kolegyňa si podáva pri prenájme bytu daňové sama. Účtovníčka jej dodá všetky podklady čo sa týkajú príjmu a celé daňové si vypíše kolegyňa sama. Ale keď to išla robiť prvý krát, účtovníčka jej ochotne vysvetlila, ako si to má vypísať.

autor
28. jan 2022

@tarra6 takze si musí urobiť sama tým pádom aj zo zamestnania lebo to musi byt dokopy?

ivkazba
28. jan 2022

Áno, musí sa to urobiť dokopy, oba príjmy.

autor
28. jan 2022

@ivkazba a dokedy prosím Vás, ja som bola v tom ze do marca ale uz mam v tom chaos

leni1977
28. jan 2022

V rámci zamestnania sa vykonáva ročné zúčtovanie dane, daňové priznanie zamestnancov do práce a kompetencie mzdovej účtovníčky nepatrí, s tým zamestnávateľ vôbec nič nemá. To len kvôli tým komentárom, že môže ale nemusí. Ak máte dobré vzťahy, môžeš ju poprosiť, či ti to nespraví ako súkromná osoba. Podať musíš do 31.3.2022.

eeerickal1
28. jan 2022

Presne tak ako ona nie je povinná ti spraviť daňové priznania z toho prenajímania, keďže je to ďalší príjem, no nie zo zamestnania kde pracuje. Ale ak by si ju poprosila a kúpila by si jej dobrú čokoládku, možno by ti ho aj spravila

lorilla
28. jan 2022

Danove priznanie je potrebne podat do 31.3., pripadne si mozes predlzit lehotu do 30.6. (Je na to predpisany formular) Z prace si vyziadas potvrdenie o zdanitelnych prijmoch za rok 2021 a podas danove priznanie k dani z prijmov fyzickej osoby typ B v ktorom uvedies prijmy od zamestnavatela+prijmy z prenajmu.

autor
28. jan 2022

Ďakujem všetkým🙂

snezienkaaa82
28. jan 2022

Nájdi si účtovníčka. Ja som to tiež včera riešila v práci.

truskawka
28. jan 2022

Dobrý deň, môžete sa prosím pozrieť na najnovší príspevok na mojej nástenke? Ďakujem...