Ahojte maminky, chcem sa spýtať, som v novej robote 3 mesiace v minulom roku. Začiatkom roka 2019 som si asi 4 mesiace platila sama odvody a zbytok som bola zamestnaná.Mam doložiť tie 4 mesiace terajšie u zamestnávateľovi z úradov? Dakujem
presne to ma napadlo, ze je to dobrovolne, tak to sa tam asi zaratavat asi ani nebude, ked nebola zamestanana
@slavkadi dakujem pekne, lebo to je tak specificka situacia ze darmo som hladal informacie na internete len same clanky boli take obkecavacky ale konkretna informacia tam nikde nebola. Len ci ma podat aj zamestnavatel typ A alebo typ B? Ziadat netreba lebo oni to automaticky robia len ta zivnost ktora sa ale nevyuziva ci nenarobi sarapatu.
@slavkadi to viem len to som myslel ze ja som v hocijakej robote bol tak vsade chodila veduca alebo personalistka a hromadne zbierali od ludi papiere. To vyhovuje kazdemu kto nema narok na nic lebo takto nema starosti. Samozrejme ti co maju pravo nieco dostat tak si to robia sami lebo udajne dostanu viac ale tam musia byt, deti, manzelka/manzel, lhodoba PN-ka, nezamestnanost atd. Takze ak stary mladenec / stara dievka cely rok pracuju a neboli nic z toho tak ajtak im vyjde nula.
@slavkadi len malokto je v situacii ze ma zivnost ale nevyuziva ju. Lebo zivnostnici robia to typ B a elektronicky, musia mat teda pocitac, adapter na obciansky, asi aj daky softver... Takze ak tu zivnost clovek nevyuziva tak je jednoduchsie ak si aj DP dava robit v praci ako bezny zamestnanec. Pointa je ze ci sa to smie a zistila ste ze ano. Kedysi sa nedalo.
@gaaspi vysledok rocneho zuctovania cez zamestnavatela a cez danove priznanie B je rovnaka, uplatnit si odpocitatelne polozky na ktore ma clovek narok moze tam alebo tam, zalezi len ake mal prijmy a ci teda musi podat danove priznanie alebo mu moze spravit rocne zuctovanie aj zamestnavatel, co je pre bezneho cloveka jednoduchsie. Zivnostnici musia podavat elektronicky, treba k tomu prihlasovacie udaje z danoveho uradu alebo citacku a elektronicky podpis, tak ako pisete.
Počkať tak ako to je? Pani Slávka povedala že ak príjem je nula a neboli ani straty (veď tá živnosť sa vôbec nepoužíva) tak to môžem dať aj zamestnávateľovi robiť? Len poviem že majú spraviť typ B?
A dodám že len zo zamestnania. So živnosťou sa dva roky nehýbalo len existuje nič viac.
@evittam ona bola pozastavena ale na urade povedali ze len pol roka sa da a potom sa automaticky ozivi.
Zamestnavatel to tobi automaticky kazdemu zamestnancovi t.j. ponukne moznost si to spravit. Takze len to chcem vediet ci im to mozem dat mech spravia lebo chcem to mat nezstarostne urobene tak ako ini kolegovia co zivnost nemaju.
@gaaspi zamestnavatel vam urobi rocne zuctovanie dane, to nie je danove priznanie typ B, rocne zuctovanie je len jeden druh a je pre zamestnancov, co mali prijmy zo zavislej cinnosti tj zo zamestnania. Existencia zivnosti subezne so zamestnanim nepodmienuje povinnost podat si danove priznanie, ale povinnost sa odvija od prijmov. Mozem sem zajtra zavesit odpoved z Financnej spravy.
Takze ak sa so zivnostou nic nerobilo teda ani strata ani zisk tak niesom povinny podavat len oznamit ze sa zivnost nepouziva. Chapem spravne? Jediny prijem mam zo svojho zamestnania a to mi zamestnavatel urobi. Spravne? A ja nemusim nic dodatocne riesit?
evita jasné že nie... som vám vďačný lebo niekedy ani sami úradníci nevedia a potom zle poradia/odporučia. Už ste dosť pomohli obidve. Ďakujem.
Ako samoplatca? áno k ročnému zúčtovaniu dane zamestnávateľovi doložiť potvrdenie o výške zaplatených odvodov.