Ahojte, predavame nehnutelnost do 5 rokov od nadobydnutia…je mi jasne, kolko zo zisku pojde do zdravotky a statu…
Potrbovala by som ale poradit: byt predavme zariadeny s prislusenstvom (viem, ze si o naklady vrazene do bytu vieme tieto vydavky ponizit), ide ale o to, ze takmer vsetko v byte je este v zaruke a preto sme faktury aj blocky(aspon niektore) chceli nechat novym majitelom pre pripad reklamacie…
Ide od podlah, cez kuchynu az po vstavane spotrebice… m
Ale postacia nam k danovemu kopie? Ci musime mat original?
Dakujem pekne
@marseillefan oni k reklamácii by mohli mat kopie? To asi skor, ze?
to tiež asi nie, ale tak možno keby bola potrebná reklamácia, tak by sa mohli nakontaktovať na vás a mohli by ste to riešiť spoločne...
ja by som to na tvojom mieste riešil tak, že originály si nechám, im dám kópie a kontakt na seba a ak by mali problém a potrebovali originál, tak by sa so mnou spojili a poriešili by sme to.
@marseillefan ale ja budem tie originaly predsa aj tak odovzdavat, alebo nie?
Nie, odovzdávať ich nebudeš, iba si ich archivujes pre prípadnú kontrolu z DU
odporúčam navýšiť kúpnu cenu bytu, vyhnete sa tým prípadným nepríjemnostiam. nepoznám súčasné daňové zákony, ale keď som predávala byt pred 11 rokmi, vtedy platilo, že nebolo možné znížiť si dane za pomoci napríklad nábytku (skrine, stoličky, postele, pohovky, atď.), bolo možné do tejto kategórie dať sanitu. som však v tomto laik, odporúčam sa poinformovať u právnikov alebo priamo na daňovom úrade. možno teraz sa dá do tejto sumy dať aj ostatné zariadenie. samozrejme, bločky z "prerábky" - obklady, káble, stierky, okná, vstupné vchodové dvere, sanita, to áno. ale samotné zariadenie - to si radšej preverte alebo ho zahrňte do kúpnej ceny.
Tak urobim teda tak ako radi @marseillefan, necham im kontakt na seba a originaly si necham archivovane, dakujem za pomoc 😉
@panelacikova navýšiť kúpnu cenu, aby platili daň ešte väčšiu? 😀
@sasa1310 no hej, pravda, to som nedomyslela 😀 😀 tak iné hľadisko. ja som takto predávala byt pred rokmi s tým, že tiež zariadenie nové. a tak do kúpnej ceny sme dali cenu starej nehnuteľnosti, narátali náklady na prerábku. a urobila sa zvlášť zmluva na odpredaj nábytku, kde sa vymenoval nábytok a jeho akoby "zostatková" hodnota. týmto sme obišli to, žeby som platila väčšiu daň a zároveň tomu, žeby som podvádzala 🙂
sorry, doplietla som to predtým 🙂 dík za upozornenie.
Blocky ohladom reklamacie zrejme ako-kde. Mne sa pokazila umyvacka, blok som naskenovala a poslala mail, ze ziadam o opravu, prisiel opravar, opravil, original nechcel vidiet nikto.
@panelacikova jo, lenže pri kupujúcom, ktorý berie hypo, je toto nemožné
@sasa1310 záleží od výšky hypo, samozrejme, aj ten "môj" bral hypo, ale nie vysokú. asi 2/3 ceny bytu (bez zariadenia), čiže pohoda.
@panelacikova aj my to tak mame riesene s tym nabytkom 😊 s uverom im to tiez vyde, takze v pohode ☺️
Inak my sme rozdelili KC na dve zmluvy. Jedna bola byt a druha príslušenstvo. Tým pádom si vieš aj znížiť KC o veci ktoré nevieš vydokladovať. Problém je že na časť za príslušenstvo sa nedá vziať hypotekárny úver. Vieš tak ale lepšie optimalizovať základ dane 🙂 Ak chces - napis mi správu.
Musíš mať originál...