Daň z prenájmu

23. jan 2022

Pekný večer,
potrebujem poradiť ohľadom dane z prenájmu. V roku 2021 som poberala najprv materskú následne rodičovskú. Za základ dane sa považuje čisto zisk z nájmu(odrátané výdavky) alebo celková suma nájmu? Do preukazateľných výdavkov sa nemôže zahrnúť fond opráv, poistenie ani daň za smeti? Známa spomínala, že sa dajú odrátať úroky z hypotéky. Aké to má podmienky? Hypotéku som žiadala spolu s priateľom, on ju platí z účtu, ale ja prenajímam byt. ďakujem vopred za rady

marseillefan
23. jan 2022

Otázka:
Za základ dane sa považuje čisto zisk z nájmu(odrátané výdavky) alebo celková suma nájmu?
Odpoveď: Zisk z nájmu (príjmy po odrátaní výdavkov týkajúcich sa prenajímanej nehnuteľnosti)

Otázka: Do preukazateľných výdavkov sa nemôže zahrnúť fond opráv, poistenie ani daň za smeti?
Odpoveď: Fond opráv áno, poistenie áno, daň za smeti podľa mňa nie, veď tú si má platiť nájomník a nie ty...

Otázka: Známa spomínala, že sa dajú odrátať úroky z hypotéky
Odpoveď: Dá sa to, ale musela by si si predmetný byt zaradiť do takzvaného "obchodného majetku". Vtedy vieš znížiť daňovú povinnosť aj o odpisy daného bytu. Je to výhodné, ale problém nastane, ak byt budeš predávať. Pri predaji bytu nebude platiť oslobodenie od dane, ak si byt vlastnila viac ako 5 rokov, pokiaľ bol počas posledných 5 rokov zaradený v obchodnom majetku.

autor
23. jan 2022

ďakujem ..ohladom tých výdavkov. Na tejto stránke píše https://www.opytajsauctovnika.sk/co-si-mozem-up...
........Do výdavkov sa započítať nemôže poistenie, opravy, údržba a ani príspevky do fondu opráv za byt..... tak mam v tom chaos lebo tiež tak viem že sa dá. tak tie uroky potom padajú. ďakujem. Ale neprokročím ani sumu nad ktorú sa platí daň, tak to nemusím aspon riešiť.

21oktober
23. jan 2022

nemôžeš odpočítať žiadne výdavky ktoré majú súvis s vlastníctvom nehnuteľnosti , ak nemáš majetok zaradený v obchodnom majetku .

anos18
23. jan 2022

Tak,ako píše @21oktober,ak nemáš byť pri prenájme zaradený do obchodného majetku,tak do výdavkov môžeš rátať iba výdavky za energie. 500 eur je oslobodený príjem z prenájmu a rovnakým pomerom,ako si znížila príjem si znížiš i výdavky.

marseillefan
23. jan 2022

beriem späť... ten článok a @21oktober má pravdu... aj na odrátanie týchto výdavkov potrebuješ zaradiť nehnuteľnosť do obchodného majetku