Daň z predaja nehnuteľnosti treba podať daňové?

laura222
24. jan 2019

Ahojte v roku 2018 sme predali byt ktoreho vlastnikmi sme boli viac ako 5 rokov, cize sa na nas nevztahuje platenie dane z predaja. Treba vsak napriek tomu podavat danove priznanie?

lula313
24. jan 2019

@laura222 Ano, ako by DU vedel, že Vám nemá vyrubit daň na rok 2019?

laura222
autor
24. jan 2019

@lula313 netusim, ani som si neuvedomovala ze nejaku dan platim kedze na vsetko mam trvale prikazy 🙈 da sa to aj elektronicky? Totizto predany byt je v inom meste a ja som monentalne na rizikovom

lula313
24. jan 2019

@laura222 vieš to poslať poštou. Stiahneš si tlačivo, vypises. Ale ja som bola osobne počas ich stránkových dni, lebo mi nebolo až take jasne čo a ako vyplniť.. podľa mna mozes poslať aj muza, nech to s pani na priehradke vyplní..

zic
24. jan 2019

alebo elektronicky (s novym obcianskym)... ale over si vobec tu povinnost telefonicky najprv... na financnej sprave.

lauren8m
24. jan 2019

Do konca januara musis nahlasit zanik danovej povinnosti za byt. Je to to iste tlacivo ako ked ste ho prihlasovali, akurat oskrtnes inu kolo ku (tlacivo- Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje) vyplnis datum zaniku danovej povinnosti podla vypisu z katastra - kedy sa stal novy majitel vlastnikom. Dan za byt za 2018 budete platit este vy, za 2019 uz novy vlastnik. Ty si podla mna pleties dve veci - dan za nehnutelnost a dan za predaj nehnutelnosti. Z dane za predaj nehnutelnosti ste oslobodeni, kedze ste ju mali viac ako 5 rokov, ale dan za nehnutelnost sa plati kazdy rok bez ohladu na dlzku, ktoru ju vlastnis.

katka13katka
24. jan 2019

@laura222 prave som to riesila, ano je potrebne podat danove priznanie a v kolonke zaskrnut zrusenie dane. Posles bud postou alebo elektronicky ak mas OP s cipom a citacku 😉

anhem
24. jan 2019

@laura222 nemiešajte daň z predaja nehnuteľnosti a daň z nehnuteľnosti

anos18
24. jan 2019

Na danovy urad nie je potrebne podavat danove priznanie kvôli dani z prijmu, predaj je oslobodeny od dane z prijmu, lebo sa predaval po piatich rokoch od nadobudnutia. Je potrebne ist na mestsky urad kvôli dani z nehnutelnosti a to do 31.1.2019 @laura222

laura222
autor
24. jan 2019

No toto som potrebovala vediet, ten rozdiel a kde sa to vybavuje.. cize na mestskom urade a ide o dan z nehnutelnosti

anos18
24. jan 2019

@lula313 danovy urad nevyrubuje dan z nehnutelnosti, dan z nehnutelnosti vyrubuje mestsky (obecny) urad

laura222
autor
24. jan 2019

A na ten mestsky urad ake tlacivo vyplnit? Nasla som iba taketo ale neviem ci to nie je blbost.. zaskrtnut Ciastkove priznanie na zanik danovej povinnosti? Ci hladat ine tlacivo?

katka13katka
24. jan 2019

@laura222 anoo presne toto tlacivo, ja som vyplnala podla tohto videa https://danznehnutelnosti.sk/predaj-byt/
Vsetko pekne vysvetlene

lula313
24. jan 2019

@anos18 Ano, oznamuje sa to na oddeleni miestnych dani.