Ahojte v roku 2018 sme predali byt ktoreho vlastnikmi sme boli viac ako 5 rokov, cize sa na nas nevztahuje platenie dane z predaja. Treba vsak napriek tomu podavat danove priznanie?
alebo elektronicky (s novym obcianskym)... ale over si vobec tu povinnost telefonicky najprv... na financnej sprave.
Do konca januara musis nahlasit zanik danovej povinnosti za byt. Je to to iste tlacivo ako ked ste ho prihlasovali, akurat oskrtnes inu kolo ku (tlacivo- Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje) vyplnis datum zaniku danovej povinnosti podla vypisu z katastra - kedy sa stal novy majitel vlastnikom. Dan za byt za 2018 budete platit este vy, za 2019 uz novy vlastnik. Ty si podla mna pleties dve veci - dan za nehnutelnost a dan za predaj nehnutelnosti. Z dane za predaj nehnutelnosti ste oslobodeni, kedze ste ju mali viac ako 5 rokov, ale dan za nehnutelnost sa plati kazdy rok bez ohladu na dlzku, ktoru ju vlastnis.
@laura222 prave som to riesila, ano je potrebne podat danove priznanie a v kolonke zaskrnut zrusenie dane. Posles bud postou alebo elektronicky ak mas OP s cipom a citacku 😉
No toto som potrebovala vediet, ten rozdiel a kde sa to vybavuje.. cize na mestskom urade a ide o dan z nehnutelnosti
@laura222 anoo presne toto tlacivo, ja som vyplnala podla tohto videa https://danznehnutelnosti.sk/predaj-byt/
Vsetko pekne vysvetlene
@laura222 Ano, ako by DU vedel, že Vám nemá vyrubit daň na rok 2019?