Daň z predaja nehnuteľnosti, ktorú vlastníme menej ako 5 rokov

14. jan 2020

Ahojte, predávali ste byt alebo dom v minulosti? Nás to čaká a čítala som, že budeme musieť zaplatiť daň a zdravotné poistenie. Dom - novostavba vlastníme menej ako 5 rokov. Chcem sa spýtať, že čo všetko sa dá odpočítať od zdaniteľnej položky, aké výdavky? Nasla som rôzne faktúry, bločky za materiál, kúpu nábytku, elektrospotrebičov.

sasa1310
15. jan 2020

nábytok, elektrospotrebiče nemôžeš. Iba vstavaný nábytok ako je kuchyňa, poprípade prerábka, ktorá pri novostavbe je bezpredmetná

ivkazba
15. jan 2020

Odpočítať si môžete to, čo ste investovali do nehnuteľnosti, nie do domácnosti. Čiže voľne stojace spotrebiče nie. Televízor či posteľ nie je investícia do nehnuteľnosti. Ak ste kupovali holobyt - holodom, tak zahrnúť môžeš investície ako kuchynská linka, podlahy, vstavané skrine, interiérové dvere (ak toto nebolo súčasťou pri kúpe) a pod.

autor
15. jan 2020

@sasa1310 dom sme stavali. Elektrospotrebiče sú vstavané.

autor
15. jan 2020

@ivkazba my, sme stavali dom. Takže môžem odpočítať to co tu vlastne zostáva? Myslím dvere, vstavané spotrebiče a linku, podlahy. Nasla som napr aj faktúru z plynovej prípojky. To už asi nemôžem uplatniť?

ivkazba
15. jan 2020

Ahaa, tak v tom prípade v prvom rade platí, že 5 rokov sa počíta od dátumu, kedy bola vykonaná kolaudácia. Do nákladov na nehnuteľnosť si zadávate všetko okrem ceny za vlastnú prácu. Čiže do nákladov zahrnieš všetky výdavky na obstaranie majetku alebo jeho výrobu, ktoré ste potrebovali k výstavbe (áno, aj plynová prípojka), cenu práce firmy ktorá dom stavala (ak je preukázateľné, že ste túto sumu platili, t.j. faktúry), ak ste čerpali nejaký úver (hypo či stavebka) tak zaplatené úroky a poplaty spojené s úverom. Tiež si môžeš zahrnúť do výdavkov náklady súvisiace s predajom nehnuteľnosti ako je napr. cena za vypracovanie znaleckého posudku, cena za právne služby (ak ste kúpno predajnú zmluvu riešili cez právnika či províziu pre realitku. Ešte podotknem, že v tomto prípade sa nevychádza pri nákladoch na nehnuteľnosť zo znaleckého posudku ale z toho, čo reálne viete vydokladovať (t.j. nevieš do nákladov zahrnúť to, čo si platila niekomu cash na ruku).

autor
15. jan 2020

@ivkazba takto sa ešte spýtam. Brali sme si hypotéku 70 tisíc z banky. V tomto prípade je aký postup? Čiže dom je zaťažený hypotékou. Aj keď mám hypotéku aj tak môžem tie výdavky dokladovať? Nepatria vlastne tie výdavky už pod tú hypotéku? Ďakujem.

ivkazba
15. jan 2020

Ty ako náklad nedokladuješ hypotéku. Hypo je len nástroj, akým si financovala výstavbu. Z hypo môžeš do nákladov dať už zaplatené úroky a poplatky. Nákladom pre daňové účely sú reálne vynaložené náklady na výstavbu domu. T.j. materiál, práca firmy ktorá realizovala výstavbu, služby súvisiace s výstavbou atď. A plus ďalšie veci ktoré som uviedla vyššie.

autor
15. jan 2020

@ivkazba takže môžem dokladovať aj faktúry za tehly, okná, strechu,...? Tak už tomu rozumiem. Čiže nábytok žiadny. Ďakujem, už mám aký taky obraz. Ďakujem.

ivkazba
16. jan 2020

Presne tak. Všetky náklady za materiál potrebný na výstavbu, čiže tehly, každý šróbik a pod. A tiež všetky náklady na služby, t.j. za výstavbu, za vykopanie jamy, elektrikár, plynár atď. Samozrejme len to, kde máš blok/faktúru. Nábytok nie, to nie je nehnuteľnosť ale domácnosť.

sasa1310
16. jan 2020

@ivkazba ako sa to berie, keď dom nenadobudli kúpou ale stavali a potom predali za určitú sumu? Neplatia náhodou v tom prípade daň z príjmu nehnuteľnosti z celej predajnej ceny? A z tej celej predajnej ceny musí si odpočítať náklady? Či ako? Lebo keby kúpili a predali za viac, tak vtedy ide z rozdielu ceny. Ale v tomto prípade?

autor
16. jan 2020

@ivkazba ďakujem veľmi pekne.

ivkazba
17. jan 2020

@sasa1310 V tomto prípade ako píšem vyššie. Obstarávacia cena je tá, za ktorú to postavili. Od ceny za výkop jamy až po poslednú škridlu. Samozrejme že všetko s faktúrou. Čiže ten kto stavia tak že platí veľa vecí cash na ruku bez papiera, bude mať oficiálne nižšiu sumu výstavby a tým pádom zaplatí viac dane.

jani_ca
10. mar 2021

Dobry den, mozem sa spytat, ci sa v pripade podavania DP musia prilozit ako prilohy aj vsetky blocky, faktury atd., ktore dokladuju vynalozene naklady na nehnutelnost? Dakujem.

dianiitta
30. nov 2021

@jani_ca dobrý deň. Chcem sa opýtať či ste zistili či prílohou daňového priznania sú aj tie faktúry? Ďakujem za odpoveď

jani_ca
6. dec 2021

@dianiitta Dobry den, nakoniec sme to nemuseli riesit, no bolo mi povedane, ze prilohou nemusia byt, ale treba ich mat samozrejme odlozene pre pripad danovej kontroly.

euie
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dianiitta
6. dec 2021

@jani_ca ďakujem