Daň z predaja bytu, ktorý je v osobnom vlastníctve menej ako 5 rokov

katenka2
13. apr 2021

Pekny den, uz parkrat som na forach citala odpovede od jednej sikovnej a hlavne ochotnej pravnicky, ale za svet nemozem najst, ktora mamina to bola 😒 ...
Mam takyto problem - nevedeli by si niektora poradit, mozno uz mate s niecim podobnym skusenosti.
Svatka zije sama a byt v osobnom vlastnictve pred 3 rokmi prepisala na svojho jedineho syna, nasho zata. Situacia sa vsak /ako inak/, necakane zmenila a svatka ide byvat k synovi a neveste a tento byt chcu predat. Hoci tam svatka zila cely svoj zivot /aj so synom, pokial sa neosamostatnil/, teraz je 3 roky vedeny na syna, cize pri predaji nesplna podmienky 5-tich rokov vlastnictva tohto bytu. Nie je v takomto pripade moznost nejakeho odvolania, vynimky, ci nieco podobne, kedze skutocne ten byt obyvali desatrocia a teraz su nuteni ho predat 😔
Velmi pekne dakujem za kazdu radu, hlavne, keby pomohla. Kazde euro teraz potrebne ako sol a veru z predaja bytu v centre okresneho mesta to nebude zanedbatelna ciastka 😢

kitycat
13. apr 2021

Tak nie som nejaky odbornik ale teda synovi ho predala alebno prepisala?

Ak prepisala tak tam podla mna nebude treba platit statu ale nech sa ozve niekto kto to aj studoval

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 dolezity je datum nadobudnutia a prepis na LV. Nic ine. Ak bol byt predany pred trima rokmi tak platite dan 20percent z rozdielu ceny pri nadobudnuti a pri naslednomn predaji, plus myslim 14percent do zdravotnej poistovne. Najlepsie pockat este dva roky a potom ho predat.

katenka2
autor
13. apr 2021

@kitycat darovala mu ho normalnou darovacou zmluvou

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 plati zo aj pri darovani aj pri dedeni. Za vsetko sa plati dan do 5 rokov.

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 zial, situacia e taka, ze ich nuti predat co najskor

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 prosim Vas, a ako posudit cenu pri nadobudnuti a cenu pri predaji? To ho mali pred tymi 3-mi rokmi ocenit, ci ako? Tomuto vobec nerozumiem

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 akoze keby ho predali teraz napr. za 100 tis., tak z toho 20 tis. ide na dan a este aj cosi na zdravotne poistenie?! 😨

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 myslim pri predaji sa robi ohodnotenie nehnutelnosti. To ale neviem, ale musi byt nejaka hodnota aj darovanej nehnutelnosti. A cena z ktorej platite dan sa vypocita nasledovne. Napr kupite nehnutelnost za 100 tisic eur a do 5 rokov je predate za 130 tisic. V nehnutelnosti urobite upravy za 10 tisic napriklad. Tak dan sa rata 130 - 100-10=20 tisic. Zo sumy 20tisic platite 20 percent dan z predaja a 14 percent do zdravotnej poistovne, takze len na dani zaplatite 6800 eur. Ja urcite radimnpockat, ak sa da.

ninka1991
13. apr 2021

Toto zaujima aj mna preco sa plati nejake percento do ZP?

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 ufff, aj tak je to palka, ale dakujem pekne za odpoved a radu

lienocka2808
13. apr 2021

@ninka1991 pretoze je to prijem. Aj z vasho prijmu, vyplaty platite do ZP. Popravde tiez mi to nie je uplne jasne, ale to je velka palka podla mna. Kes mate platit za nieco, co vam niekto daroval napriklad. A opravujem, ta dan z predaja nie je 20percent, ale 19.do ZP sa plati 14percent. Takze dokopy pridete o 33pecent co je podla mna brutal.

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 veru brutal, na toto akosi pozabudli 😢

katenka2
autor
13. apr 2021

no nic, idem to predychat....a rozmyslat, ako by som mohla pomoct

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 mozte spravit to, ze do kupnej zmluvy date nizsiu cenu a tym nevznikne rozdiel medzi cenou pri nadobudnuti a predaji, vtedy nemate z coho platit dan a zvysne peniaze vypytat cash od kupujuceho, spravit pred tym dohodu. Inak asi nijak to nepojde.

sashik
13. apr 2021

@katenka2 urcite treba zistit, ci nespravi znalec aj teraz posudok k datumu darovania. Na vypocet dane a odvodu by sa potom robil rozdiel sucasna predajna cena - vtedajsia trhova cena, a az z toho rozdielu by sa ratala dan i odvody... To ze bol byt darovany predsa neznamena, ze bol bezcenny...

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 no neviem, ten kupujuci /uz je uzatvorena ta predzmluva/ si berie uver z banky a ruci tou nehnutelnostou. Len tak uvazujem - tu dan znizuju naklady na prerabku bytu. Tam sa hodne prerabalo - menili okna, cela velka terasa, jej prestresenie, uteplenie bytoveho domu, prerabka stupaciek - ale vsetko to isto cez fond oprav toho cinzaku a majitelia to maju zohladnene vo vyske splatok do FO. Da sa to nejako pouzit? Napr.ten navyseny FO?

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 myslim musite dokladovat blocikmi, a fakturami. Prebieha na slovensku s tym kseftovanie s takymito dokladmi. Tak si myslim, ze urcite to treba dokladovat.

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 a neviem ci sa tam nerataju iba cisto upravy v konkretnom byte, napr. Prerabka jadra, nova kuch. Linka. Nabytok sa tam nerata.

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808 hmmm, ale fer to nie je. Keby to bol rod.dom, vsetko musi majitel platit zo svojho a teda ma doklady. Ked je to bytovy dom, platia sa tieto veci zo spolocneho a majitelia to musia postupne posplacat. Ako uver banke, ved vlastne aj sprava bytoveho domu si brala uver

katenka2
autor
13. apr 2021

a teda vsetky nove okna, nova dlazba velkej lodzie, jej cele zastresenie a uteplenie bytu je velke zhodnotenie bytu.... /len okienko male na tom zastreseni a rebricek o 3 schodikoch /aby bol pristup k antene/ stal majitelku 140€ z vlastneho vrecka/

sashik
13. apr 2021

@katenka2 ale zvysenie odvodov do FO uz aj tak bude platit potom novy majitel, neviem ako by sa dalo vycislit len tolko, co platili oni pocas tych 3 rokov navyse oproti beznej tvorbe FO...

katenka2
autor
13. apr 2021

@sashik ano, to je pravda...

katenka2
autor
13. apr 2021

sakra, s tymi danami je to fest vymyslene. Ked nechces silou mocou podvazdat, tak legalnu cesticku nenajdes. Nech clovek rozmysla akokolvek, vzdy na nieco narazi 🙈 a tak, ci onak, platit musi. Ze ja nie som v ....

lienocka2808
13. apr 2021

@katenka2 toto si pre istotu este zistite. Je mozne, ze sa to tam rata, ak sa jedna napr o stupacky a podobne. S tymto som si neni ista.

katenka2
autor
13. apr 2021

@lienocka2808
@sashik
dievcata dakujem 👏, budem este patrat. A dobru noc vam prajem

sashik
13. apr 2021
katenka2
autor
13. apr 2021

@sashik si zlata, dakujem 😘

potvorka88
13. apr 2021

@katenka2 dan sa plati z rozdielu ako to pisali kocky vyssie. To znamena ze predajna cena minus cena bytu v case darovania (znalecky posudok) minus naklady na rekonstrukciu a spadaju tam aj naklady pri hypo co nie je vas pripad. Do nakladov na reko patri vsetko, co je s bytom pevne spojene. To znamena ze ked by ste pretocili byt hore nohami a to co by ostalo na mieste. Cize elektroinstalacie, sanita, kuchynska linka, podlahy, obklady, farby atd. Samozrejme okna ak ste si ich dali spravit sami a mate na to doklad. Samozrejme vsetko v case medzi darovanim a predajom. Najlepsie by bolo zohnat si danoveho poradcu a spytat sa jeho.

liljana
14. apr 2021

Je to sialenost, ze zo prijmu pri predaji domu, nepravidelnych prijmov ako dividendy,...sa ma platit aj zdravotne poistenie. To vymyslel smer a snad to nejaka dalsia normalna vlada zrusi, lebo takato kravina a zdieranie existuje iba na sk.

engynka
14. apr 2021

Tak neoficialne sa to robi tak, ze si do zmluvy date cast penazi za hnutelny majetok. Cize byt mal hodnotu 100tis teraz ma hodnotu 130tis.dan 34% by sa mala platit z 30tis. Do zmluvy sa uvedie 100tis za byt a 30tis za hnutelny majetok. Cize na tych 30tis by nespadala pripdna hypoteka buduceho kupujuceho a musel by to vyplatit z vlastneho pripadne spotrebny uver. Trebalo na to mysliet ked podpisovali zmluvu s kupujucim.