Daň z nehnuteľností - rozhodnutie

29. nov 2023

Mám na vás takú všeobecnú otázku. Kedy vám chodí rozhodnutie ohľadom dani z nehnuteľností? Aj odpadu.
Len aby som mala prehľad ako to majú iné obce. Nám prišlo len teraz týždeň dozadu, vlani tiež iba nejako na jeseň. Kedysi som pracovala na obci, vždy som musela byť hotová už v máji

michellemary
29. nov 2023

Koncom apríla, odpad dokonca ešte o pár týždňov skôr.

katarinaba
29. nov 2023

My si v obci odpad platime zvlast, uz zaciatkom januara daju vyzvu, ze sa mozeme zastavit na urade zaplatit a zobrat nalepky. Vymer dane z nehnutelnosti chodi samostatne a ano niekedy v maji, ak si dobre spominam.

slavomira236
29. nov 2023

Nam chodi cca marec april vzdy na dany rok

slniecko5
29. nov 2023

Ja som to platila minulý týždeň.

autor
29. nov 2023
autor
29. nov 2023

Z materskej som toho času nastúpila na obecný úrad, ibaže moja šéfka mi každý deň robila zo života peklo, lebo starosta prijal mňa nie jej príbuznú. Kritizovala každé jedno moje rozhodnutie, Nafúkla každú moju chybičku. Keď som po 1,5r. zostala doma na rizikovom bolo to pre mňa vykúpenie z pekla. Teraz tam pracuje jej favoritka, veľa veci nerobí tak ako by mala ale všetko je v poriadku.

tetapetra
29. nov 2023

U nás bežne platím smetie v máji a dane som tento rok platila august -september

lenka34k
29. nov 2023

termín zasielania rozhodnutí na daň a komunálny odpať nie je v zákone stanovený, je to na každej obci/meste, kedy to zasiela, samozrejme väčšina sa snaží čo najskôr kvôli finančným prostriedkom do rozpočtu, u nás je to väčšinou v máji-júni, je rozdiel spracovávať rozhodnutia v menšej obci, kde to majú už napr. vo februári ako vo väčšom meste

autor
29. nov 2023

@slniecko5
@tetapetra ďakujem ale na toto so sa nepýtala

autor
29. nov 2023

@lenka34k vo VZN mala obec určené do 31.5. VZN nie je síce zákon, ale beztak by sa ním mali obce riadiť.

slniecko5
29. nov 2023

No myslela som tým to, ze u nás sa to platí v novembri spolu, daň a odpad.

lenka34k
29. nov 2023

možno to tak bolo kedysi, ale vo VZN sa určite nestanovuje podľa momentálne platného zákona o miestnych daniach termín vyrubovania daní, obec k tomu nesplnomocňuje zákon a to som už videla veľa VZN a nevidela som to ani v jednom, ak to tam niekto má, je to nad rámec zákona

autor
29. nov 2023

@lenka34k keďže momentálne obec nikde nezverejňuje dokumenty ktoré by zverejňovať mala, neviem sa k tomu vyjadriť. Každopádne ak Vzn v takomto znení schválili, mali by sa toho držať, nie?

tetapetra
29. nov 2023

Pýtala si sa kedy chodí rozhodnutie. Tak som odpovedala, nakoľko termín zaplatenia je asi do 10dni od vyrubenia dane alebo prijatia vyrozumenia

lenka34k
29. nov 2023

no tak keď nemajú zverejnené VZN, tak baviť sa o tom, či by sa tým mali riadiť, je úplne bezpredmetné, keďže porušujú zákon a neznamená to, že keď je niečo vo VZN aj uvedené, že je to automaticky v súlade so zákonom. Príde mi zbytočné, načo by si to tam nejaká obec/mesto dávalo, keď to nevyžaduje zákon, zbytočne by si sami seba obmedzovali.

lenka34k
29. nov 2023

@tetapetra termín zaplatenia dane nie je určite do 10 dní od vyrubenia dane alebo prijatia, termín zaplatenia je do 15 dní odo dňa právoplatnosti rozhodnutia (právoplatné je rozhodnutie až po 30 dňoch od doručenia/prevzatia rozhodnutia, čiže to máme lehotu cca 45 dní na zaplatenie od prevzatia), alebo si môže obec určiť aj platenie v splátkach, ale nesmie pri prvej splátke porušiť tú prvú lehotu (nesmie byť kratšia)

autor
29. nov 2023

@lenka34k keď som mala ruku v sádre a nestihla som zverejniť pár faktúr, bola som tá najhoršia, tá najhlúpejšia atď. Od môjho odchodu boli zverejnené dokopy dve faktúry. Až 2! Ale všetko je v úplnom poriadku.

lenka34k
29. nov 2023

No to tak býva, že niekto za to býva sfúknutý a a ten, čo príde po ňom, všetko v poriadku, ale nechápem, čo potom robí hlavný kontrolór, na toto by mal hneď upozorniť. A ešte k tomu VZN, ak ho nemajú nikde zverejnené, tak potom nemajú obyvatelia na základe čoho platiť.

tetapetra
29. nov 2023

@lenka34 máš pravdu 15dni, ale ide o pointu,že rozhodnutia nemusia byť doručene do konca januára ako si veľa ľudí myslí 😉

autor
29. nov 2023

@lenka34k tak na základe tohoto VZN si ona veselo vyrubuje dane a jej teta k tomu s úsmevom asistuje

lenka34k
29. nov 2023

Jasné to je rozhodnutie, ale ak nemajú zverejnené VZN, tak žiadna sadzba neplatí, tak nemajú na základe čoho vystaviť rozhodnutie, stačí sa odvolať a potom som zvedavá, čo by robili. A inak to čo majú v tom odôvodnení, predpokladám, že si zakryla názov obce, ale veď pri tom VZN nemajú žiadne číslo.

autor
29. nov 2023

@lenka34k áno zakryla som názov obce, ja sa nechcem odvolať. Beztak mám už dostatok čiernych bodov u šéfky aj u starostu. Ja by som poľa za takúto chybu azda ja ukrižovaná.
Materská sa už skončila nastúpila som do novej práce, ale bývalý zamestnávateľ nezabudol upozorniť moju novú šéfku na to čo som zač

janagem
30. nov 2023

Nám ešte neprislo xD pani starostka má malé dieťa, tam ani na úrad pre istotu nechodí 🤣 ale minulý rok niekedy v septembri? Za rok 2021 mi tiež prišlo v septembri 2022 🤣