Ahojte, neviete náhodou niekto, ako je to, keď chcem predať nehnuteľnosť pred uplynutím 5 rokov od nadobudnutia a kúpiť inú (drahšiu ) ? Ja viem, že sa platí 20% štátu a 14% zdravotka, ale niekto mi povedal, že keďže by som kúpila hneď iný byt väčší a drahší by som mala za rok vyššie výdaje ako príjmu a vtedy by som neplatila…neviete mi niekto poradiť?
@zojeva pridám sa, sama som zvedavá na riešenie tejto alternatívy 🙂 hoci logika mi akosi hovorí, že ak ide o daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti, týka sa to predaja konkrétnej nehnuteľnosti a nezáleží na tom, že si kúpiš v danom roku inú-drahšiu.. lebo konkrétna nehnuteľnosť je tá, za ktorú si dala pred 4,5 rokmi napríklad 70 000 a teraz ju predáš za 130 000. to, že si kúpiš ďalšiu za 160 000 s tým nesúvisí.
ale fakt neviem toto, len si myslím, preto som zvedavá, či sa tu niekto odborne k tomu vyjadrí a pripájam sa teda 🙂
@panelacikova presne tak ako si napísala, daň z príjmu z predaja sa týka tej konkrétnej nehnuteľnosti, nesúvisí s kúpu ďaľšej
@patka06 myslela som si, ďakujem.
Ďakujem za odpovede 😊
veru nesúvisí, 33 percent štátu, radšej počkať
Pokial si kupila za 120 000 a predavas za 140 000 ale rekonstruovala si za 20 000, ktore vies zdokladovat tak tam myslim neplatis tie odvody lebo si na nule. Ak by si ale mala zisk aj blbych 1000 tak z toho zie odvody platis. S novou drahsou nehnutelnostou kam by si pimyselny zisk chcrla vrazit to nema nic spolocne..
Opravtr ma vsak, ak hovorim blbost.
@zojeva Ak nehnuteľnosť (vlastníctvo do 5 rokov) predáš za viac ako si ju kúpila, si povinná podať daňové priznanie z príjmu z predaja nehnuteľnosti. A následne zaplatiť daň, ktorá činí dokopy 33 % z tvojho príjmu z predaja. T.j. rozdiel medzi cenou za ktorú si ju kúpila a predala. Vieš si daňový základ znížiť o faktúry z prerábky danej nehnuteľnosti. Faktúry musia byť v dátume, keď si ju vlastnila a musia byť na prerábku poprípade faktúr za kuchynskú linku a vstavané nábytky. Ak sa ti podarí nájsť faktúry v takej výške ako máš zisk, nemala by si platiť nič, ale daňové si povinná aj tak podať. To, čo ty urobíš z peniazmi z predaja nikoho nezaujíma.
Platis tie percenta zo sumy, o kolko viac si ju predala nez kupila. My to teraz riesime, zohnali sne si nejake blocky na dorovnanie, nie uplne celu sumu, tak nieco este budeme musiet doplatit
no ak už chcete byť úplne presné tak to nie je ani 33 percent, ale menej
pretože napr. zisk je 1000 Eur
19 percent daň = 190 Eur
14 percent zdravotné = 140 Eur
potom môže podať dodatočné daňové, kde si zaplatené zdravotné 140 Eur douplatňuje ako výdavok a daňový úrad jej vráti späť 19 percent z týchto výdavkov, čiže 26,60 Eur
v konečnom dôsledku tak štátu zaplatí 303,40 Eur, čiže 30,34 percenta
Povedali ti hlúposť, na čo použiješ peniaze s predaja je úplne jedno. Platíš daň aj odvody /tak ako si napísala/ z príjmu z predaja, tzn. z rozdielu medzi predajnou cenou a kúpnou, odpočítať si môžeš aj náklady na rekonštrukciu predaného bytu a ak bol na hypo tak aj zaplatené úroky.