Dá sa zneužiť odfotený občiansky preukaz?

denisa9494
7. sep 2024

Dobrý večer . Dá sa zneužiť odfotený občiansky preukaz ? Ide o člena rodiny , ktorý omylom poslal známemu fotku OP mojej mami a potom začalo prosíkanie , aby to vymazal a nikomu o tom nehovoril . Príde mi to dosť čudné a podozrivé . Aký je vaš názor ?

vyrovnanaosoba
7. sep 2024

@denisa9494 no môže na nejakú poistnú zmluvu, ale tam je to tak, že keď nevyplatí pár mesiacov, zanikne. V banke, ani žiadne predaje nie.

sszuzu8
8. sep 2024

Jasne ze môže hocijak využiť. Minimálne viem že sa využíva pri pokutách v MHD cudzí op alebo op nahlásený v stratách a odcudzených. Nech "strati" op a ide si vybaviť nový. Keby sa aj niečo stalo bude mať nahlasenu stratu k určitému dňu a tým pádom to už nebude na jej triko ak by sa aj niečo stalo.

zuzanapjat
8. sep 2024

Sú tam údaje ktoré sa dajú zneužiť pri žiadaní o úver v nebankových spoločnostiach napr. https://www.zodpovime.cz/jak-zjistit-zneuziti-o...

zuzanapjat
8. sep 2024

Napriklad online bankovy ucet sa da zalozit s udajmi a kopiou obcianskeho preukazu u bank ktore funguju cez net ako fio alebo revolut. To cislo uctu potom podvodnik moze udavat na nete, napriklad na bazaroch alebo v predajnych skupinach, ked bude fiktivne predavat nejaky tovar, za ktory si necha inkasovat peniaze na dany bankovy ucet. Dokonca moze mat vytvoreny aj profil s menom vašej mamky. Ked sa budu hromadit trestne oznamenia na vasu mamku, tazko sa to bude vysvetlovat, respektive sposobi jej to tahacky po policii.

niekto2hy
8. sep 2024

@zuzanapjat Neviem ako by sa chlap podobal na zenu,pri overeni online.

zuzanapjat
8. sep 2024

@niekto2hy všetko sa dá dnes spraviť... keby nie, tak sa nedáva dôraz na to, aby si človek chránil osobné údaje a hlavne pri takých dokladoch ako je OP

niekto2hy
8. sep 2024

@zuzanapjat Pri overovaní Revolut robíš fotky v aplikacii.

zuzanapjat
8. sep 2024

@niekto2hy bol to priklad ... to neznamena ze sa neda OP zneuzit v niektorych bankach ktore umoznuju zalozenie uctu online. Alebo chces tvrdit, ze sa neda cez zneuzitie OP otvorit ucet o ktorom majitel nevie?

niekto2hy
8. sep 2024

@zuzanapjat Ja som ti odpovedal na zalozenie uctu Revolut.

zuzanapjat
8. sep 2024

@niekto2hy osobne ja neviem do akej miery sa da overenie cez appku oklamat, ale necudovala by som sa, keby sa dalo uz aj to. Kazdopadne plati čo som chcela autorke tym povedat. Ze sa robia financne podvody pri zneuziti OP.