Zdravím, dá sa prosím zneužiť občiansky preukaz keď je len prefotený? Ďakujem
@erikarika12345 dá, na môjho kolegu bol takto uzavretý poistný podvod
@karinka223 neprehanas trošku? Ja keď idem do banky, hoci len 20e vybrať...skenuju op, pozerá fotku a na mňa. A stačí že neotiahnem jedným ťahom dlžeň, už musím opakovať podpis.
@erikarika12345 samozrejme, mame v rodine policajta, odporucil tak si urobit novy co som urobila...ziadne fotonie len opisat nutne udaje /netyka sa to napr.banky
v roku 2023 a v dobe OP s cipom je to prakticky nemozne. Nikde ti nedaju uver/poistenie a pod.bez originalu a riadneho overenia, kopia nestaci.
Mozno kedysi ano, teraz uz nie.
@erikarika12345 údaje o človeku majú v databázach desiatky inštitúcií, spoločností, firiem, všade, kde sa OP predkladá a údaje sa ukladajú. Všade zo spomenutých sa môže nájsť osoba, ktorá tieto údaje neoprávnene poskytne inej osobe. Takto sa môjmu otcovi stalo, že ho zrazu niekto cudzí prepoistil z jednej zdravotnej poisťovne do druhej, a to ani nijakej neoprávnenej osobe OP nedával. Logicky to teda musel byť niekto z poisťovne. Prišlo sa na to, takto prepoistených bolo viac, vyriešilo sa to a bol znova v pôvodnej poisťovni. Takže podvod môže spraviť hocikto bez toho, aby ten OP mal vôbec k dispozícii, stačia len údaje. Seriózne si vziať úver, pôžičku, paušál, proste čokoľvek, kde je potrebný OP a ešte navyše kde sú potrebné potvrdenia zo zamestnania o mzde, sa nedá ani na OP, ktorý má cudzia osoba fyzicky pri sebe, nie to ešte na prefotený OP, ten nikde akceptovať nebudú. Takže prefotený OP sa zneužiť dá len rovnako tak ako údaje, ktoré osoba poskytla už počas života v desiatkach inštitúcií. Nebála by som sa toho.
Dá sa do zahraničia ist s prefotenym občianskym?
@katka2000000005 nie.
@katka2000000005 😂😂😂
Da, ak sa chce. Je tam rodne cislo, adresa, cislo op, vsetky udaje, co potrebuje niekto, aby ta mohol okradnut ...