Anonymne, aby som sa nemusela hanbiť...
Tak veľmi v skratke.... máme pána v rodine, ktorý bol zamestnaný, potom mesiace na PN a teraz je +- 2 roky doma. Dá sa zistiť či je na úrade práce, prípadne či je zaňho odvádzané zdravotné poistenie?
Jasne, najľahšie by bolo sa ho normálne opýtať, ale on nič nepovie, točí úplne od veci a je agresívny. Áno, je to taký prípad buď na psychiatriu, alebo rovno do basy :( Obávame sa že sa mu na zdravotnom kopí dlh, lebo ani boh nevie či sa vôbec registroval na úrade práce, boh vie či ho odtiaľ nevyhodili a pochybujem že by sa registroval ako samoplatca a ISTO by to neplatil. Je to taký typ človeka, čo upomienky ani neotvorí a priamo ich hádže do koša.
Vedeli by ste niekto poradiť?
Skus pozrieť na dlžník.sk
Ak vieš akú ma zdrav.poistovnu tak na stranke si vieš overiť napr. Tu VšZP https://www.vszp.sk/poistenci/
Niekedy až prekvapenie čo všetko google dokáže. Raz som tam zadal meno a adresu kamošky úplne zo srandy a našlo ju na minimálne piatich veboch že má exekúcie a dlhy. A to som len úplne zo srandy skúšal.
Prepáč za uprimnosť ale čo teba do toho či ma dlhy alebo nie? Aj keď je v rodine.. pokial to nie je rodič tak si myslím že teba do toho nič..
Ak je to rodič a bojiš sa či nezdedíš nahodou nejake dlhy stále sa da dedičstvo odmietnuť ale samozrejme tym padom sa odmietaju aj tie dobre veci nie len zlé..
A ak si iba zvedavá lebo sa rada staraš druhym do života tak google je tvoj kamarát...
Zadaj stránku zdravotnej poistovne pripadne si preklepni všetky (čo viem na dovere žiadne rodne čislo nepotrebuješ iba meno a priezvisko) a hladaj..
Pripadne hod jeho meno do googlu a možno ti aj viac najde.. kto hlada ten nájde
@simonah73 Ďakujem, pozerala som, ale nieje tam. Tak dúfam že je to pravda a neni to len o tom, že zdravotka ho tam (zatiaľ) nenapísala. Zamestnaný ani živnostník určite nieje.
@hugigugin ta druhá stránka je zaujímavá, ďakujem! Len musím vyzistiť rodné číslo.
@santiago_segura skúšala som ako prvé, ale nič. Našla som len jeho FB a jeho menovcu.
@nika_val Pretože je to môj brat. Je dlhodobo bez príjmu a ani robiť nebude. Keď sa nepostavil na nohy do 50tky, tak to nebude nikdy. Žije u rodičov, ktorý ho živia. V minulosti už urobil viacero dlhov, ktoré roky tajil a úroky sa vyšplhali na tisíce. Rodičia mali na jeho dlhy a maniere peniaze, keď predali dom po svojich rodičoch, ale všetko to za tie roky minulo naňho a z rodinného domu neni nič, ale absolútne nič. Už majú svoj vek a keď sa pominú, nebude mať ako za ten byt platiť.
Trápi ma to, lebo už jeden dom zlikvidoval a to a čo bude s bytom po rodičoch nám visí nad hlavou už dlho. Vyplatiť ma nemá z čoho a nemá kam ísť, ak by sa to predalo... Je všetkým v rodine jasné, že nájom platiť nebude a keď banka ten byt vezme, tak je na ulici. Vôbec neviem čo mám robiť a ako to budem riešiť, keď k tomu príde. A zaujímalo ma či im náhodou nehrozí ešte aj potenciálny exekútor od zdravotnej poisťovne.
Googlila som, ale nenašla som dokopy nič.. tak som sa skúsila spýtať, možno niekto vie o veciach o ktorých ja nie. Ale nič, tak dúfam že nerobí dlhy ešte aj na zdravotke :/
Existuje aj stránka https://cresk.sk/ je to register exekucii len za to plati ked to chceš použiť..nie vela par eur za vyhladanie a stači len datum narodenie a meno
Skus brata, rodičov tam nahodiť..
Pripadne sa skus s rodičmi dohodnut tak že nech byt napíšu vylučne na teba, ty daj bratovi doživotne pravo tam byvat ( on nebude vlastnik ani najomca len ziska pravo že kym bude on žiť tak v tom byte može zostať ) pripadne sa s nim dohodni že aspon naklady si bude platiť alebo niečo podobné
Na slovensku je tá nevýhoda že zdravotné odvody je povinné platiť. Keď človek nemá prácu tak na úrade práce neni povinné byť. Ak ho teda úrad vyradí alebo sa tam ani neprihlási, tak sa automaticky kopí dlh. Na slovensku sa ani nedá žiť nadivoko že ak človek od systému nič nechce, tak ho aj systém nechá na pokoji.
Napadlo ma, že ak je stále PN aj na neplatenej tak zdrav.plati štát. Platena PN je rok, potom prechadza na neolatenu, ale ZP plati štát. Ak by bol na UPSVARE tak pre ne hlásenie sa by ho vyradili. Posielali by ho do práce.
Však toto že človek aj nechtiac urobí dlhy. UPSVaR vyradí keď nespolupracuje, tam treba nosiť potvrdenia o hladaní práce, keď je PN tiež treba vydokladovať. Sú ľudia ktorí nemajú radi byrokraciu tak to ignorujú a zadĺžia sa automaticky. Možno o tom ani nevedia, lebo upomienka nepríde hneď ale až po čase. Avšak taký človek (nemyslím teraz konkrétne tohto) ale nejaký bezdomovec atď. nemá na to aby to hradil, nemá z čoho, a tým pádom sa tam môžu nakopiť aj tisíce + poplatky pre exekútora a vznikne obrovský dlh aj bez toho aby človek míňal.
Ma brat nejaký majetok?
Nemá
tak kazda zo zdravotnych poistovni ma na stranke zoznam dlznikov, tak tam si ho vies vyhladat, teda ak je zivnostnik, ak je niekde zamestnany, tak vies vyhladat jeho zamestnavatela. ci je na urade prace sa asi neda zistit.