Dá sa zistiť aké je trvalé bydlisko na živnosti?

9. feb 2024

Ahojte. Pred cca 3/4 rokom mamin partner napadol mamu v mojom dome. Vyhodili sme ho, zrušili mu trvalé bydlisko, ale asi si ponechal starý občiansky preukaz a teraz otvoril živnosť s týmto preukazom - oficiálne má trvalé bydlisko len na obci, na adrese.

Dá sa zistiť, či ho živnostenský úrad registruje ako trvalý pobyt v mojom dome? (Keďže v minulosti narobil veľké dlhy, nerada by som mala hocičo spoločne s tým človekom). Miesto podnikania má u susedy ale trvalý pobyt mu nepovolila.

autor
9. feb 2024

@tiezjedna tam trvalé bydlisko neukazuje

melanta
9. feb 2024

Ukazuje tam adresu podnikania, akú má živnostník zapísanú. Ak nenahlási inú adresu ako TP, tak je adresou TP.

tiezjedna
9. feb 2024

u živnostníka je to v naprostej väčšine adresa TP

autor
9. feb 2024

@melanta no len o Tom hovorím. Viem, že má povolenú adresu podnikania u susedy, ktorá je na registri. Nemá povolený trvalý pobyt u nej, keďže ho má stále na obci.

autor
9. feb 2024

@tiezjedna nanešťastie toto as nie je ten prípad, preto sa to snažím zistiť

autor
9. feb 2024

@melanta Takže je pravdepodobnosť, ze ho zapísali podľa starého občianskeho?

melanta
9. feb 2024

Ak si nevymenil OP, tak áno. Živnostenský neskúma, či údaje na OP sú platné. Môžeš podať podnet na živnostenský, že dotyčnému bol zrušený TP a teda sa evidoval s nesprávnymi údajmi. V každom prípade, TP nie je vedený na konkrétny byt, ale na adresu všeobecne. Čiže mame z tohto neplynie žiadne riziko, ak mu TP zrušila.

tradaaa
9. feb 2024

OP si má pri zmene trvalého pobytu vymeniť do 30 dní podľa zákona. Skús na obci/v meste požiadať aby ho upozornili. Aspoň do budúcna už predídete podobným situáciám. Skúsila by som na živnostenskom aspoň s dokladom, čo sa dáva na úradnú tabuľu o zrušení TP, či to nevedia uviesť na správnu mieru. Veď Vám tam budú doručovať jeho poštu napríklad....

mirka1083
10. feb 2024

Živnostenský úrad si vie a musí vždy preveriť aktuálnu adresu trvalého bydliska cez register obyvateľov nestačí predložiť občiansky