Dá sa získať daňový bonus na deti spätne?

michaelka33
20. apr 2021

Dobrý deň. Poradí mi niekto či je možné získať daňový bonus spätne za minulý rok? S manželom sme minulý rok ako zamestnanci nemali nahlásený daňový bonus u zamestnávateľa. Manžel si myslel, že mám nahlásený ja, a ja som predpokladala, že má nahlásený on. Od 1.4. som zmenila zamestnanie a teraz sme si to vyjasnili. Dá sa nejako dostať k týmto peniazom?

veronikaszabova
20. apr 2021

@michaelka33 dodatocne DP?

alenah31
20. apr 2021

@michaelka33 áno, dá sa žiadať až 5 rokov spätne - podáte si dodatočné daňové priznanie za rok 2020 - prílohou budú rodné listy detí - kópie a kópia vykonaného ročného zúčtovania zamestnávateľa.

ciernabrigita
20. apr 2021

dodatočné DP, môže sa uplatniť 5r spätne

simonah73
20. apr 2021

da sa, samozrejme ak mate narok, cize bol dostatocny zarobok.

michaelka33
autor
20. apr 2021

Ďakujem za odpovede. 😉 Na koho sa obrátiť s tým dodatočným daňovým priznaním? Zariadia mi to v mzdovej učtárni, alebo ísť rovno na daňový úrad?

alenah31
20. apr 2021

@michaelka33 dodatočné DP si podávaš sama - čiže po vypísaní si to zanesieš na DÚ.

hipuska
20. apr 2021

@ciernabrigita
@alenah31

ako to je,keď sme sa rozviedli,môj MM ho poberal neoprávnene. Môžem si podať aj ja? Dodatocne? S tým, že on bude musieť vrátiť? Jedná sa o rok 2018, 2019

alenah31
20. apr 2021

@hipuska treba si zavolať na DÚ - keďže bol vyplatený nemožno ho teraz ani dodatočne vyplatiť znovu. Môžete to oznámiť - oni ho zrejme vyzvú po Vašom nahlásení a overení si skutočností k vráteniu - vy potom žiadajte vyplatiť dodatočne. Len pozor - za to obdobie musíte mať dostatočný zdaniteľný príjem - ak ste v 2018, 2019 boli na RD, MD, nezamestnaná či ste nemali min. požadovaný zdaniteľný príjem nárok naň nebudete mať ani vy - a samozrejme ani on.

hipuska
20. apr 2021

@alenah31 pretože nám sa stalo, že za rok 2020 som si teda podala ja a on taktiež. Bol nám vyplatený obom. Jeho som upozornila, že teda si ho začnem uplatňovať ja. On neriešil. Takže bol naďalej obom. Až po mojom oznameni 01/2021 na to na DU prišli. Neviem, ako to je možné. Príjem bol, nakoľko som bola zamestnaná

alenah31
20. apr 2021

@hipuska tak treba upozorniť DÚ - vyzvú ho k objasneniu - pravdepodobne bude musieť vrátiť a potom môžete dodatočne žiadať vy.

1andrea111
20. apr 2021

@hipuska podaj si DP za minulé roky, uplatní si v nich daňový bonus, ako matka máš na to nárok ako prvá osoba a zároveň priloz na Daňový list kde popises situáciu a upozornis že si uplatnujes Ty daňový bonus,

hipuska
20. apr 2021

@1andrea111 no a do akého obdobia spätné? Odkedy mi boli deti pridelené? Ja som ich mala v starostlivosti ešte pred rozvodom

ciernabrigita
20. apr 2021

@hipuska 5 rokov spätne, už som vyššie písala. samozrejme, ak spĺňaš podmienky nároku na DB.

hipuska
20. apr 2021

@ciernabrigita no áno, ja chápem. Ale to akože, aj keďsme boli manželia, pracovali obaja, jemu bol vyplácaný DB ..ja ako matka mám prednostne právo, takže to čo? Môžem si žiadať? To mi príde ako čierna voda. ..

ciernabrigita
20. apr 2021

@hipuska jaj tak. No právo je v poradí matka,otec, pokial sa nedohdonete inak. Vieš preukázať, že ste sa vtedy ako manželia nedohodli a on si DB uplatnil aj napriek tomu? Prečo si si aj ty nie? - on by ho musel vrátiť. Toto by už bola otázka skôr na právnika.

ciernabrigita
20. apr 2021

@hipuska a k tomu roku 2020,kedy ste si už zrejme po rozvode obaja - on musí vrátiť. Nie je nič neobvyklé, že si uplatňujú obaja rodičia a potom jeden (zvyčajne otec) vracia späť, keďže sa nedohodli a prednostné právo má matka, ak spĺňa podmienky.

1andrea111
21. apr 2021

@michaelka33 žili ste predtým v spoločnej domácnosti? Od kedy si rozvedená?

hipuska
21. apr 2021

@1andrea111
odišla som leto 2016
09/2016 mi boli zverené,
01/2017- rozvod
2020-mi bol prvý krát vyplatený.
Takže v podstate rok 2016-2019.

1andrea111
24. apr 2021

@hipuska mala si za uvedené obdobia príjem na daňový bonus? Boli Tí robené ročne zúčtovania? Mohla by si si dať dodatočné daňové priznania a uplatniť bonus, skús rok 2019 a potom ďalšie

mimi36
12. máj 2023

@alenah31
@ciernabrigita Dobrý večer žienky, viete mi poradiť ohľadom daňového bonusu. .? Mám študenta na vysokej škole denné štúdium, ale je to akadémia ozbrojených síl, čiže berie plat. Otázka znie - mám nárok na daňový bonus na takéto dieťa? Ďakujem

alenah31
12. máj 2023

@mimi36 nie...aj my mame na akademii v L. Mikulasi, narok na DB v tomto pripade nie je.