Dá sa vymazať moje rodné priezvisko?

adka06
24. jún 2012

AHOJTE CHCELA BY SOM OD VAS RADU čI BY SA DALO DEFINITIVNE VYMAZAT MOJE RODNE PRIEZVISKO ....SOM Už VYDATA TAK MAM PO MANžELOVI ALE AK NIEKDE VYPISUJEM FORMULARE MUSIM UVIEST AJ TO RODNE JA HO NECHCEM,PORATTE MI CI SA TO DA A AKO .....Z RODIčMI NIE SOM V KONTAKTE ABY SOM TO S NIMI RIESILA.....DAKUJEM

vefi89
24. jún 2012

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 to pôjde s tebou celý život 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

sharlotta
24. jún 2012

Mohla si si ho dat zmenit este pred sobasom. Neviem, ci to teraz este pojde 😒 Asi by som si zasla, alebo zavolala na matriku.

liz_lemon
24. jún 2012

neda sa to nijako zrusit, kazdy musi uvadzat svoje rodne priezvisko

zuzulienka1973
24. jún 2012

Nechapem ,preco ho chces zrusit,mas ho nejake nepekne?Napr.Marhulova,Ceresnova,Slivkova,Cesnakova_.Ved ked si bola slobodna a uz dospela si si ho mohla zmenit.Nerozumiem tomu

jasminet
24. jún 2012

rodne meno je rodne meno, to ti uz ostane naveky v papieroch... to je ako keby si chcela vymazat rodne mesto napr. nitru, lebo teraz byvas v meste poprad... 😕

stardust
24. jún 2012

@liz_lemon aj Anton Mudry, ktoreho priezvisko bolo pri narodeni Debil a nechal si ho na urade zmenit?

zuzkalenka
25. jún 2012

to sa asi zmeniť už nedá ale veď to rodné priezvisko sa neuvádza tak často tak prečo si ho meniť 😉

sendyhubka
26. jún 2012

da sa zmenit rodne priezvisko, ale ci vymazat to neviem. Moja dcera menila rodne priezvisko, dokonca aj rodny list a to uz bola dospela.

usacek79
26. apr 2013

rozhodne sa neda zbavit sa rodneho priezviska - aj v pripade, ak si pan Anton Debil zmenil neskor priezvisko na Anton Mudry (co samozrejme mozne je pripade hanlivych priezvisk a inych velmi specifickych pripadoch), tak ak bude niekde v uradnych dokumentoch kolonka "rodne priezvisko", tak tam bude musiet pekne vypisat "Debil" 😅
ale rodne priezvisko sa naozaj udava iba na specifickych uradnych dokumentoch, ktore nie su zverejnovane, takze uprimne povedane ti moze byt jedno, ze si to nejaky uradnik kdesi zalozi do sanonov...

ivetka_kamo
29. aug 2020

Aj pri prepise auta na polícii sa vypisuje rodné priezvisko? To ms len tak zaujíma... Ze napríklad...

milanm_
29. aug 2020

Samozrejme, ze to ide a to podotykam ani nemusi clovek o to ziadat... Pri zmene mena bol vydany aj novy rodny list + na OP je v kolonke rodne meno to nove, takze to neni ziadny problem.

ivetka_kamo
29. aug 2020

A náhodou pri dedocskom konaní s tým nie je problém, že podľa rodného listu som uz niekto iný? Viem ze v rl sú mená rodičov...

alexk12
29. aug 2020

@adka06 tak to rodné nevypisujte uveď iba sucasne

santiago_segura
30. jan 2023

Aj ja viem o takej verzii že ak si zmením priezvisko tak ho zmenia v bežných dokladoch ale v niektorých dokumentoch kde sa uvádza rodné priezvisko to sa nedá. Preto sa to volá rodné lebo s tým si sa narodil. Aj keby bolo deň po narodení zmenené, ajtak to bude rodné. Ak napríklad niekto sa hanbí za rodinu tak treba jednu generáciu vydržať. Na potomkov sa už prenesie to zmenené. Ale aj deti budú musieť v špecifickom tlačive uviesť meno rodiča a potom rodné meno rodiča. Druhá generácia sa s tým už nestretne. Takže po dvoch generáciách sa to priezvisko úplne vytratí.

simca06022011
30. jan 2023

no neviem, jediny urad kde osm kedy vypisovala rodne priezvisko bola socialka, dokonca aj v mzdach pri zamestnancoch toto je asi jedine miesto kde ma napada, ze to ide. VObec by som si kvoli tomu vrasky nerobila. Neviem kde inde vypisujes rodne a ako casto sa to deje... A inak, info si ked tak pytaj na matrike ako by to islo, aj ked asi tiez nebudu chapat, ale tak ludia maju z kadecoho psychicke problemy, tak vyriesit by sa to mohlo dat 🙂

aduskatt
30. jan 2023

@ivetka_kamo rodné číslo nezmeníš🙂

santiago_segura
30. jan 2023

Dobre uvediem vám prípad z reálneho života o čom viem:

V nemenovanej obci bola jedna nemenovaná rómska rodina. Dotyčného rodičia žili v miestnej osade a mali zlé meno v dedine. Ale on ako ich potomok sa z osady dostal preč, oženil sa s nerómkou a zobral si jej meno. Tým pádom sa mu automaticky zmenilo (aspon na niečo je tá svadba dobrá) ale už dom majú vo vnútri dedine, ale povesť tá nálepka zostane a ajtak vedia že je to ten od romulánovcov (nazvyme ich tak). Ale on už žije usporiadany život, a ich deti už nesú meno manželky podla ktorej sa volá celá rodina. Takže chce vymazať minulosť, chce sa od romulánovcov dištancovať, a jeho deti sú už zvyškom obce plne akceptované. Tie deti majú za partnerov tiež nerómov a ich budúce deti už ani nebudú vedieť že mali romulánovskú krv... A hlavne to priezvisko.

Ako som vravel vyššie. Presne dve generácie a to priezvisko v dedine prestane existovať. Nadobro.