Dá sa vrátiť kúpená nehnuteľnost?

brna1989
23. jan 2020

Dobrý deň, chcel by som sa spytat kupil som dom cez hypotekárny uver, cez realitnú kanceláriu. Nie som spokojný so stavom domu nakoľko tam všetko ,bývalý majiteľ urobil a ppstvaval tak,aby to bolo na oko dobre (ide mi spadnúť strop,zla izolácia,nezatepleny sokel a následná vlhkosť a plesne v dome...) Nakoľko sme s tym nepočitali a pán, ktorý ju predával vravel, že je všetko v bezchybnom stave. Dá sa nehnuteľnosť vrátiť predchádzajúcemu majiteľovi?

brna1989
autor
23. jan 2020

Dobrý deň, vo Vašom prípade Vám odporúčam od kúpnej zmluvy odstúpiť v zmysle ustanovenia § 597 Občianskeho zákonníka.

§ 597
(1)
Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

(2)
Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.

Odstúpením od zmluvy sa kúpna zmluva zrušuje od počiatku. Tzn. že si účastníci zmluvy (kupujúci a predávajúci) musia vzájomne vrátiť všetky plnenia, ktoré si navzájom poskytli. Vy budete musieť vrátiť vlastníkovi nehnuteľnosť a on Vám zaplatenú kúpnu cenu. Čo sa týka vrátenia poskytnutej hypotéky, odporúčam Vám kontaktovať príslušnú banku a požiadať o informácie ohľadom vrátenia hypotéky, najmä s ohľadom na to, že pravdepodobne na nehnuteľnosti bolo zriadené záložné právo týkajúce sa tejto hypotéky.
Rovnako prichádza do úvahy odstúpenie od zmluvy z dôvodu uvedenia do omylu (predávajúci Vás uviedol do omylu týkajúceho sa stavu predmetnej nehnuteľnosti). Pre presné posúdenie Vašej veci a prekonzultovanie ďalšieho postupu Vám odporúčam kontaktovať advokáta vo Vašom okolí.

brna1989
autor
23. jan 2020

@brna1989 Riešime to cez právnika,uvidíme,ako to dopadne.moja otázka ale znie.ma s tým niekto osobnú skusenost?vyhrali ste taký spor?
Je to vôbec dokázateľne ,že nám veci zamlčali?

mima1
23. jan 2020

Pockaj teraz nechapem napisali ste otazku dali ste odpoved a zas si odpovedate ci mi nieco zle ukazuje?
Predtym ste dom nevideli ci co? Pochybujem ze pri obhliadke domu nic nebolo vidiet.

anita6666
23. jan 2020

@brna1989 nerozumiem téme...veď si snáď ten dom reálne videl,ako je možné nevidieť pri obhliadke všetky tie veci,ktoré píšes????ako sa dá zakryť pleseň?????

brna1989
autor
23. jan 2020

@mima1 taký dlhý príspevok som nevedela vložiť,takže áno aj som sa spýtala,aj som si odpovedala.ze to možné je,že to môžme napadnúť ...a podobne.odpoved od právnika.ale,chcem vedieť,či sa to niekomu podarilo.vyhrat.dokazat ,že klamali a zavádzali.
Dom sme videli niekoľkokrát v nevykurovacom období,bol tu znalec a potvrdil,že samozrejme v lete plesne a vlhkosť nevystúpi na steny,stačí to savom zastriekat..
Chcem len vedieť,či niekto takto vrátil nehnuteľnosť..

brna1989
autor
23. jan 2020

@anita6666 úplne normálne,zastriekas savom a je to.v lete ti to nevybehne,pretože nekuris a pleseň sa nevytvorí.kto zažil,vie..

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika898
23. jan 2020

@brna1989 veľmi ťažko dokázateľne. Či sa dá vrátiť dom netuším ale viem že v takýchto prípadoch je predávajúci povinný nedostatky odstrániť na vlastne náklady pripadne vam vráti peniaze tuším na základe predloženej predbežnej faktúry od firmy ktorá by realizovala nápravu. Jednoznačne to riešte s právnikom takýchto “predávajúcich” je v dnešnej dobe neúrekom. Držím palce aby vam to dobre dopadlo.

brna1989
autor
23. jan 2020

@lubka261 som rada,že niekto s osobnou skúsenosťou.aj keď teda,neprajem nikomu,aby toto musel riešiť.presne!plesne to isté my.v lete boli zamaskované na 100%.znalec sám vysvetlil,že predsa sme tie plesne nedoniesli do domu my!!anehovoriac o Tom,že sme sa od susedov,po čase,keďže sme sa pomaly zoznamovali,že im bývali majitelia spomínali,že bojujú s plesňami.to nás dožralo totálne a rozhodli sme sa ísť na súd.oslovili sme predavajucich,ktorí nie sú ochotní sa stretnúť,tak ideme súdnou cestou.

brna1989
autor
23. jan 2020

@nika898 ďakujem pekne,je to svinstvo.keby poukázali na chyby ,možno by sme sa dohodli na znížení ceny a možno by sme nekúpili dom...ale toto sa nerobí.chamtivci.aj keď by sme mali rožky ožúvať ako sa povie,ideme do toho!

eliska13
23. jan 2020

@brna1989 kolko je od kúpy?naši známi tak vrátili, ale bolo na to treba znalecké posudky dokazovania a súd nervy, ale ak ste rozhodnutí choď do toho nemáš čo stratit

brna1989
autor
23. jan 2020

@eliska13 a predsa sa dá,keď vaši známi vrátili 👍 samozrejme každý prípad je individuálny,len ma to poteší a posunie vpred,taká správa 😊
znalecký nám dnes vyhotovil.v pondelok ideme za právnikom,čo ďalej.kupa prebehla október 2018.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brna1989
autor
23. jan 2020

@miriam11 ďakujem pekne,aj my sme hovorili ,že sme mali to dať už skôr,ale človek si povie,šak to opravíme,jedno s druhym.hlavne ,že nám právnik povedal,že nám neprešla ešte premlčacia doba a môžme ísť do toho.tiez nas ubezpečil,že z toho určite niečo vysudime a možno sa bude aj nehnuteľnosť dať vrátiť.urcite ideme do toho!ďakujem za podporu👍

stela01
23. jan 2020

@brna1989 to bude asi veľmi ťažké dokázať , že pleseň bola pred nastavovaním
V dome stačí jedna zima zle vykurovana môže sa vyskytnúť pleseň .
Držím Vám palce

brna1989
autor
23. jan 2020

@stela01 ďakujem, nás nakoplo aj to,že bývalí majitelia spomínali susedom,že bojujú s plesňami.to je vrchol .takže to nemá nič spoločné s našim kurením a vetraním.bude to ťažké dokázať,ale vytrvame 👍

simca06022011
23. jan 2020

No mám s tymto skusenosti, riesili sme s pravnikom, a stacila im jedina veta v zmluve, nieco s tym, ze kupujuci kupuje nehnutelnost bez výhrad v stave akom stoji ci leží .. alebo take nieco a vybavene, presne to uz neodcitujem (ale zavazne veci by sme pravdepodobne poriesili). K nehnutelnosti bol preberaci protokol. Samozrejme po nastahovani milion problemov, skytych vad. Ked sme si zistili co je to za predavajuceho, ze vysudit nemame co a peniaze za nas dom on uz nema (vieme, vyplacali sme nim uvery jeho), tak sme sa na to vykaslali. Dajte si urobit TERMOVIZIU, ked je vonku chladno. Ukaze vam tepelne mosty, z toho najcastejie vznikaju plesne. Nam to pomohlo velmi. "Nastastie" drevodom, cize sme izolaciu pod strechou kompletne prerobili a vymenili (samozrejme chyby sa ukazali az ked sme mali v dome neskutocne drahe podlahy, obklady, na mieru interierove dvere a proste vsetko... cize co-to sa aj poskodilo), proste my sme prerabku brali ako nutne zlo ale lepsiu variantu ako sa sudit s niekym co nic nema... :/ a doplatit na to este, nakolko sud aj nieco stoji :( Ak by mal predavajuci inu povest, urcite by sme to sudnou cestou riesili, ako skryte vady.

zuzubb007
23. jan 2020

Plesne preco vznikaju treba si to naštudovať, napríklad zateplený je dom hm? Neviem akože kúpiť dom a po vyše roku vrátiť tak to by som vysmiala všetkých, ak je v dome dačo zle tak do mesiaca to zistí aj slepí, a zase ak je to staršia barabizna netreba od toho očakávať novostavbu to je logické

stela01
23. jan 2020

@brna1989 aj ste niečo rekonštruovali za ten čas v dome ?

cistykvietok
23. jan 2020

Pozrite si kúpnu zmluvu. Je v nej zahrnutá aj záruka na dom (ak išlo o novostavbu)? Ak nový dom predáva firma, je záruka 3 roky, ak súkromná osoba, tak 2. V kúpnej zmluve by napr. mal byť článok aj o tom, že pri zistení skrytých vád je predávajúci ich odstrániť na vlastné náklady. Žiaľ, ak to tam nemáte, bude tažšie dokazovať pôvod závad na dome.

brna1989
autor
23. jan 2020

@cistykvietok záruku v zmluve nemame zapísanú.ani klauzulu o skrytých vadách,tak dufam,že to vyjde.uvidime.

brna1989
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cistykvietok
23. jan 2020

@brna1989 Toto bohužiaľ bolo treba čítať poriadne pred podpisom zmluvy. :( Držím palce, ale nakoľko je na SVK vymožiteľnosť práva skoro nulová, nevidím to moc optimisticky.

brna1989
autor
23. jan 2020

@zuzubb007 zateplený dom je nie do takej hĺbky ako má byť,robili sa odkopy základov,to už teraz dodatočné,aby sa to spísalo do nového znaleckého posudku.do mesiaca vidieť vady,to asi ťažko.kto nezažil ,nepochopí.

brna1989
autor
23. jan 2020

@stela01 porobili sme veľa veci v dome,či exteriér alebo v interiéri .

brna1989
autor
23. jan 2020

@cistykvietok veď toto,s mužom hovoríme,že teraz by sme už vedeli omnoho viac,pri kúpe domu,boli by sme obozretnejši

stela01
23. jan 2020

@brna1989 prečo si to vtedy hneď neriešila ?

brna1989
autor
23. jan 2020

@zuzubb007 vznikajú tepelné mosty,pretože je nedostatočné zatepleny dom aj krov.predavajucich sme konfrontovali 4mesiace po kúpe,no nie sú ochotni čokoľvek riešiť .mali sme ich napadnúť už na začiatku.to sme pochybili.sme si hovorili a šak to nejak opravíme.cez právnika to riešime od októbra 2019,len ako to na Slovensku chodí,každý má na všetko nejaké lehoty,kým nám odpíše ich právny zastupca,vyhotovenie znaleckého posudku,potom Vianoce dlhé sviatky a podobne..mesiac k mesiacu a zrazu prejde rok.takze sme ich neoslovili až po roku..myslím predávajúcich.

brna1989
autor
23. jan 2020

@stela01 Ako hovorím,my sme to s nimi riešili,ale cestou dohody..k tej však nedošlo..nakoniec sme v októbri 2019,rok po kúpe to dali právnikovi
Mali sme to napadnúť súdnou cestou hneď.viem

lila1988
23. jan 2020

Bohuzial, aj nás pripad. Kúpili sme zrekonštruovaný dom, všetko bolo Ok(údajne podlaha zaizolovana, podrezaný a neviem, čo ešte). Mali sme tam znalca, človeka na vlhkosť s prístrojom, robotníka, čo sa zivi prerabkami, všetci nám investíciu schválili. Realita taká, že po 4 mesiacoch plesne do výšky dvoch metrov(keby človek nevidel, neuverí), pán všetko pokamufloval(mal tam priemyselný odvlhcovac), natrel nove omietky. Podlaha tak robená(vyberali sme ju celu von, že na hline bez izolácie strk, betón, tri druhy dlažby a podobne perličky). Strop mal byt betónový, ale boli to len zbite dosky vyplnené slamou a na tom akože centimetrový betónový poter. Určite sa nepúšťajte do oprav, lebo vás to vyjde viac ako stavba noveho domu. Hneď si dajte spravit znalecky posudok, nájdite dobrého znalca a odstúpte od kúpy. Ušetrite si tým veľa nervov... my sme to bohuzial nespravili, lebo sme nevedeli, ako zle je na tom ten dom. Oprava nerentabilna a náklady na asanáciu domu 25tisic, takze sme si “zarobili”