Baby, máte niektorá vzťah s cudzincom, resp.viete má nasmerovať? Mám frajera, 9 mesiacov. Žijeme v jednom meste, obaja pracujeme, je nám spolu fajn. Je z "tretej" krajiny. Onedlho mu konci povolenie na pobyt, ktoré tu mal schválené ako lektor jazyka. Vybavuje si živnosť, aby mohol podnikať, je zamestnaný na zmluvu. Prosím vás, ovplyvňuje fakt, že tu má priateľku nejako to povolenie? Alebo nemáte niektorá radu, skúsenosť, ako povolenie získať? Ja viem, na internete píšu všeobecné rady, ale v skutočnosti to vôbec nie je také jednoduché. Tak len skúsenosti. A ešte dodám, nás jazyk ovláda takmer dokonale. Je na Slovensku už štvrtý rok.
a zmluvu ako lektorovi mu nepredlžia? O aku krajinu ide? Nechcem nikomu nejako ubližiť ale myslim že ťa čoskoro požiada o ruku---
pre cudzinecku policiu si ty ako iba priatelka pre nich nic, vobec to neberu do uvahy. moj manzel je cudzinec z tretej krajiny a ked sme behali po cudzineckej policii kvoli trvalemu pobytu uz ako manzelia, aj tak ich to nejako nezaujimalo a musel mat v prvom rade vsetky papiere v poriadku a bola to dost drina vybavit 😀
To že si priateľka nijako nezaváži, ak by ste už boli zobratí alebo čakali dieťa tak by ako dôvod mohol uviesť založenie rodiny. Inak musí do žiadosti uviesť niečo iné napr prácu alebo štúdium
Len opatrne, známej dcéra skončila takto vydatá s dieťaťom, ale bez muža, ktorý síce žije na Slovensku, ale potom, čo mu povybavovali všetky papiere zistil, že ju vlastne nemiluje.
V tomto máme jasno, brať sa nejdeme. Ako dôvod dáva podnikanie, preto vybavujeme tu živnosť. Len som chcela vedieť, či nejako nezaváži aj tento fakt.
Nie, si len frajerka takých môže mať milión.
Neviem či dôvod podnikania bude na predlženie pobytu. Pochybujem.
To nie je predĺženie, nový účel pobytu s inými podmienkami akurát na dlhšiu dobu ako zamestnanie. Pri vypíše z účtu sa predpokladá tuším ina suma ako pri zamestnaní.
Môžte podať žiadosť na útvar aldbo musí vycestovať a podať na zu?
@lneviemmeno zdravím , prosím vedeli by ste mi prosím viacej o tom povedať mám tiež priateľa z AFG a mame tiež veľké problémy ohľadom dlhodobého pobytu pre neho
@kikarakasova pokiaľ nežil nepretržite 5 rokov na Slovensku s platným pobytom na dlhodobý pobyt nemá nárok. Trvalý pobyt len za účelom sobáša, prechodný zamestnanie, štúdium, podnikanie..
To len v skratke, ešte sú tam iné faktory, ci ma po byt v niektorej z krajín EU, ci nemá napr. štatút utečenca atď.
@daren1 on má doplnkovú ochranu a chceme ten dlhodobý pre neho a žije tu už 5 rokov
@kikarakasova s týmto skúsenosť nemám, ja som vybavovala trvalý pobyt na 5 rokov za účelom zlúčenia rodiny, čo sme boli manželia. Minulý rok nebol problém, ale tento rok sú ževraj na cudzineckej polícii problémy s termínami a + aj vyšli vselijake nové zákony kde treba oveľa viac dokumentov dokladať ako sme mali my
@kikarakasova ak som dobre pozerala zákon o azyl, doplnková ochrana sa dava max. na tri roky, ma platný cestovný doklad? Žiadne komplikovane doklady nepotrebuje podľa zákona tak v com problém?
Nie, na povolenie isto nemá vplyv, že tu má priatelku