Cudzinec a práca na Slovensku.

lukasinko
23. mar 2020

Ahojte. Idem k vam po radu. Mam priatela zo zahranicia. Je uspesny plasticky chirurg. Chcel by prist na Slovensko, skusit sa uplatnit aj tu. Co vsetko treba k vybaveniu pobytu tu na Slovensku a vobec ja nejaka sanca aby sa tu uplatnnil co svojom odbore. V zahranici ma svoju kliniku. Dakujem

leuchtturm
23. mar 2020

Ak by mal v zahranici svoju kliniku, tak by si vedel sam zistit, co treba urobit a nemusela by sa za neho pytat priatelka na modrom koniku po rady.

lukasinko
autor
23. mar 2020

@leuchtturm on to vie len chce vediet ci mu tam správne poradili

nagi
23. mar 2020

@lukasinko ma vlastnu kliniku v zahranici a chce se nechat zamestnat v Poprade jako normalni doktor. Pochopilo se to dobre?

lukasinko
autor
23. mar 2020

@nagi pýtam sa o radu nie sa tu odhadovať ze co a ako

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2020

@lukasinko Na MK by som si to neoverovala, treba napisat na ministerstvo zdravotnictva, ale v tejto dobe tam maju uplne ine starosti a nielen tam.

lukasinko
autor
23. mar 2020

@dskjhfdlkdjhl dakujem veď prave preto som chcela tu sa informovat

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2020

@lukasinko Ale tu sa dozvies len dohady. Takze asi treba pockat, kym sa situacia ukludni a potom zistovat tam, kde to naozaj vedia.

lukasinko
autor
23. mar 2020

@dskjhfdlkdjhl dakujem krasne

loginexistuje
23. mar 2020

@lukasinko z akeho je statu? aj od toho sa to bude odvijat ci mu bude uznany titul atd atd

mogaa
23. mar 2020

@lukasinko určite by sa uplatnil a našiel si aj prácu, ale nie v aktuálnej situácii....v aktuálnej situácii sa na Slovensko ani nedostane.....Ak je z EU tak nič špeciálne nebude potrebovať....V rámci EU je v bežnej situácii voľný pohyb osôb, takže prísť na Slovensko a pobehať kliniky kde sa robia plastické operácie....Ale najskôr za možno pol roka....

lukasinko
autor
23. mar 2020

@mogaa ďakujem, samozrejme, že skôr ako o to o rok ,dva nebude,ktovie či vôbec.

tenerifka
23. mar 2020

@lukasinko ono velmi zalezi, ci titul doktora ziskal na univerzite vo Frankfurte a ma kliniku v Mnichove, alebo ci studoval v Kahire a kliniku ma na predmesti Damasku, rozumieme si?

lentilkaxxx
24. mar 2020

@lukasinko Všeobecne: predpokladám, že budete vybavovať pobyt. (Ak by bol zo susednej krajiny EÚ, je to jednoduchšie)
*Príslub od zamestnávateľa, že ak dostane povolenie- dočasný pobyt, zamestnávateľ s ním uzatvorí prac.pomer (všetci)
*Nájomnú zmluvu - doba musí byť počas celého pobytu, resp.prac.pomeru v tej spoločnosti, príp. zmluva o užívaní bytu (Ak je na ňom bezplatný) (všetci)
*výpis z registra trestov v danej domovskej krajine (3.krajiny)
* kópia dokladu o vzdelaní s apostilom + preložený doklad o vzdelaní (3.krajiny)
* 2 fotky, rozmer výskum 3,5x2,5
.....toto je na cudzin.políciu
Tiež si vybavuje prac.víza (3.krajiny)
Na UPSVaR nahlásiť voľné pracovné miesto s označením, že beriete cudzinca (3.krajina). Musí to byť vyhlásené nejakú zákonnú dobu, dovtedy Ti budú posielať Slovákov.
Na cudzineckej polícii mu pridelia rodné číslo a spoločnosť ho zaregistruje do SP aj ZP (on sa najskôr sám prihlási) a do systému EURES.
Toto tak veľmi v skratke. Všetko je na ňom a na spoločnosti, ktorá ho bude zamestnávať. Hlavne nech si skontroluje, či ma všetky doklady vzdelaní, tie bude potrebovať.
Čo bude o 2-3 roky, sa uvidí, byrokracia sa stále mení. Toto platilo v lete.

lukasinko
autor
24. mar 2020

@lentilkaxxx dakujem 🙂