Ahojte🙂 chcela by som sa informovat, kolko ste platili fararovi pri spisani zapisnice. Ďakujem
@lejusinka môžem sa opýtať v ktorom kostole? 🙂
Dom sv Alzbety Kosice
@lejusinka aj my mame tam svadbu 🙂 fuuu ale 100€ je dosť. Ako ste to zobrali vy?
Ze to aj oni beru ako business 🤷🏻♀️ Zaplatili sme to a neriesili…ale ked svokra chcela dat dalsiu 100vku fararovi tak sme zakrocili…
Ale my sme mali aj velmi specificke poziadavky co sa tyka obradu a nastastie sme narazili na farara ktory nam vysiel uplne v ustrety co sme necakali takze sme boli radi a peniaze nelutujeme
@lejusinka Dakujem veľmi pekne. No super. Hlavná vec, že cirkev káže druhým 🤦♀️ Som veriaca ale toto je moc. Môžem sa opýtať aké požiadavky ste mali? 🙂
Chceli sme svadbu pred Bohom a nechceli sme katolicke zvasty ktore my dvaja neuznavame. Ziadny svaty, pana maria, primanie…
Svadba v kostole je zdarma. Platí sa len organistovi a kvety, ak ich chcete.
Ak si od vás kňaz pýta peniaze, môžete sa sťažovať na biskupskom úrade a svadbu mať v inom kostole.
Od nás pýtal 50 eur,že je to bežná taxa. Dali sme 30.
svadba v kostole je zadarmo - ako sa pise vyssie. plati sa organistovi podla dohody, ten je sukromna osoba, pripadne sa plati za vyzdobu kostola, vedia to velmi pekne vyzdobit
@lejusinka aha, čiže dá sa prispôsobiť 🙂
@zuzliq Dakujem, aj preto sa pýtam, lebo my sme veriaci ale nepodporujeme a hnusí sa nám, čo robia farari. 🤦♀️Len peniaze a peniaze
@nelca0510 👍 no veď aj my tak mame v pláne. Kto určil tu taxu? Len oni si asi zvykli 🤦♀️
@janetinka27 Dakujem 🙂
Nepodporujete, hnusí sa vám to... ale svadbu v kostole chceš. Vau...
Za zápisnicu sa vôbec nič neplatí.
Že vy ste poniektoré dali farárovi niečo,je vaša slobodná vôľa. Mnohí farari to aj tak nechajú ako obetu na kostol.
Takže zase netreba vzbudzovať vášne.
Sviatosti sú pre každého a zadarmo.
Ja nechápem zmyšľaniu niektorých osôb.Keď mi prekáža na cirkvi farár, svätý,panna Mária,hento,tamto,prečo sa sobášite cirkevné.Veď na úrade ti nikto nebude rozprávať o Márii ani tí ponúkať prijímanie.Je,to proti tvojmu presvedčeniu a proti tvojim názorom, tak,to nerob.Manželstvo,je v katolíckej cirkvi sviatosť a nemala by končiť dňom sobáša ale máš v nej pokračovať počas celého svojho života.Knaz bude za svoj život a svoje skutky niesť rovnaké následky ako akýkoľvek iný smrteľník,možno ešte väčšie....
@terezka1947 rezijne poplatky sa platia a ked ich nezaplatis nezosobasia ta. Nemusia sa platit ak je to kostol niekde v dedine kde byvaju obaja novomanzelia…
@anna777115 ja nechapem ludi ktory nevedia rozoznat vieru v Boha od katolizmu 🤷🏻♀️
Lenže, keď máš výhrady proti katolíckej cirkvi,tak nežiadaj od nej ani sviatosti, keďže podľa nich odmietaš žiť.
sviatosti su poklady viery. kto si ich nevazi a pohrda nimi, ten by ich nemal ani brat do ruk
@lejusinka to je tvoj nazor. katolicka viera vychadza aj z poznania, ktore ako verime, su ovocim Ducha Svateho - kolki cirkevni otcovia zili v uplnej askeze a skumali Bozie Slovo a my cerpame aj z ich poznania. ak ty skumas Bozie Slovo, potom je to dobre, ale nezhadzuj poznanie ludi, ktori ho skumali pred tebou (a skumaju aj teraz).
@lejusinka chceli ste svadbu pred Bohom, ale neuznavate “katolicke zvasty”🤦🏼♀️🤦🏼♀️ pohrdanie je vazny hriech. Naco ste vlastne chceli svadbu pred Bohom??
my sme neplatili nijake rezijne poplatky a zosobasili nas priamo v katedrale, netrep hluposti
@zuzuliennka1 lebo verime v Boha a nie v katolizmus lebo sa zdialuje od ucenia Jeziasa Krista…
@lejusinka a v com sa presne vzdaluje od ucenia Jezisa Krista? to ma vazne zaujima
@zuzuliennka1 precitaj si Bibliu…hlavne evanjelia a potom si to porovnaj s tym co vyucuje cirkev.
@lejusinka 🤦🏼♀️ a co take v rozpore teda vyucuje Cirkev? konkretne?
@lejusinka nikde som nenapísala s čím som a nie som v pohode. Písala som autorke, že jej sa to hnusí, nechce katolícke žvásty, nepodporuje cirkev... ale svadbu v kostole chce. Tento príspevok nie je o mne, ale o nej. Nemusíme sa baviť o mojich pocitoch, ale o jej vnímaní toho čo neznáša, ale chce to.
A okrem toho... autorka, vieš o tom, že existujú aj iné kostoly, ako katolícke? Veď prečo nechceš sobáš tam? Tiež sú pekné...
Ja budem za debila, ale co je to ta zapisnica vlastne?
Je ine, ak das dobrovolne "na kostol" (preto uvodzovky, lebo moze to ist na kostol, ale nemusi) alebo si farar na drzovku vypyta 100€. Ak by si odomna na drzovku vypytal stovku, pozadovala by som danovy doklad a chcela by som aj vidiet, ci ma niekde verejne vyvesenu cenu za tieto sluzby. Lebo ako sorry, ale predpokladam, ze ta zapisnica je papier s podpisom a za toto si vypytat tolko penazi je chore.
100€