Dobrý večer
Dcérka 2r. 3m je Covid pozitívna
8m synček ja a manžel zatiaľ negatívny.
Chcem sa opýtať ako je to teraz? Ideme na PCR som s dcérkou na RD lebo som nemala nárok na materskú.
Môžem s ňou byť na na pandemickej PN nakoľko na Sociálnej poisťovni treba cez net vypísať žiadosť o PN.
@zuzana061215 pandemicka PN??? Na dieta?
Iba ak popri rodicovskej pracujes, mozes poziadat o pandemicku OCR. Ak si normalne na rodicovskom, nevznika tie ziadny narok.
však si na rodičovskej. Si doma s 8mesačným tak či tak. Tak čo chceš preboha
@veronikaszabova nemám šajnu ako to chodí prvý x sme v tomto stave preto sa pýtam. Pretože jedna známa je na RD a poberala PN na dieťa. Ja tie peniaze nepotrebujem ide o to či To mám niekde nahlásiť alebo čo.
@ruzasipova ďakujem za normálnu odpoveď ❤️
@zuzana061215 na dieta mohla jedine tak poberat OČR, pokial ma aktivne NP
@zuzana061215 "jedna známa" 🙄. Ak počas trvania RD pracuje, mohla byť na OČR s dieťaťom.
@zuzana061215 PN sa na dieťa neberie. OČR sa berie na dieťa. Ale obe dávky predsa poberajú len tí, ktorí pracujú.
@zuzana061215 jedna známa je na RD a poberala PN na dieťa. Nie, určite nepoberala PN na dieťa. PN znamená práceneschopná. Ako píšem, PN je pre pracujúceho, ktorý je chorý a nemôže ísť do práce. Zrejme tomu známa nerozumie a povedala ti hlúposť. Mohla poberať OČR (ošetrenie člena rodiny) ale aj to v prípade, že popri RD pracovala alebo si dobrovoľne platila nemocenské poistenie, inak na OČR nie je nárok.
@zuzana061215 prosím? Kde som napísala alebo naznačila, že si sociálny prípad? Normálne som ti vysvetlila ako funguje PN a OČR.
@zuzana061215 ale tu nejde o kovid - tu ide aj o obycajne osetrovne a PNku. Na ne mas proste narok len vtedy, ked mas aktivne NP. Ty nemas, tym padom nemas na ne narok
@zuzana061215 a ešte jedna vec. Keď už ste sa tak do mňa pustili. Áno pracujem, dokážem byť doma s malým aj s malou a ešte popri Tom pracovať na dohodu. Preto som sa opýtala. A nakoľko som nebola počas práce na PN alebo OCR neviem aky je v Tom rozdiel alebo čo sa poberá v akom prípade.
@zuzana061215 haló, skludni hormón. Sme ti normálne odpovedali ako to je.
Keby si trošku rozmýšlala, tak by ti doplo, že budeš rovnako naďalej doma aj s covidom tak ako si bola bez covidu. Prečo by ti mal štát za to platiť. Tak sa nerozčuluj. Nikto ti tu arogantne nepísal. Ty si teraz arogantne odpovedala.
@zuzana061215 ale veď každý pracujúci človek predsa vie, aký je rozdiel medzi PN a OČR a kedy sa tieto dávky čerpajú
@sasa1310 vidis, evidentne nie… ludom chyba absolutny zaklad, vseobecne znalosti nula bodov…
@zuzana061215 si socialne negramotna. Ked mas nejaky zamestnanecky pomer, mala by si vediet, co kde a ako treba, treba sa v tomto dovzdelat. To je dobra rada. Vsetko co ti tu pisali, je pravda. neber to v zlom, boli to dobre rady, tak nebud arogantna.
@zuzana061215
PN = práceneschopná -> nemôžeš chodiť do práce, lebo si chorá -> vystavuje tvoj lekár
OČR = ošetrovanie člena rodiny -> tvoje dieťa ak si zamestnaná a kvôli chorobe dieťaťa nemôžeš ísť do práce -> vystavuje pediater
pandemické dávky už nie sú (pre chorých na C19 platí klasická maródka), ostala len karanténna OČR v prípade, že ti deti chodia do MŠ (a prvý stupeň ZŠ) a tá je zatvorená z dôvodu vyššej pozitivity (zamestnancov, žiakov) a ty si teda so zdravým dieťaťom doma 😉
pracuješ na dohodu z domu alebo niekam fyzicky chodíš? my keď sme mali Covid, manžel bol chorý a pracoval z domu na HomeOffice.. teraz pracuješ alebo si iba na rodičáku? ak si s deťmi doma, nárok na OČR ani na PN nemáš..
@zuzana061215 ak pracuješ na dohodu a platíš si odvody, môžeš čerpať ocr. Ak nepracujes a si doma na RD, nemôžeš čerpať OCR
@zuzana061215 pokial mas dohodu a platia sa ti odvody tak v tim prípade mas aktívne NP a môžeš byt s dieťaťom na pandemickej OCR. otazna je však etická otázka, nakoľko si tak ci tak doma, čiže reálne nie si v praci. (Pokial si teda nechceš len "prilepsit".)
PN? Veď ty si zdravá. PN je pre dospelého, ktorý je chorý a nemôže ísť do práce. Ak je choré dieťa a rodič kvôli tomu nemôže ísť do práce, chodí sa na OČR. Píšeš, že si na RD. Ak popri RD aj pracuješ a máš aktívne nemocenské poistenie, môžeš ísť na OČR. Ak nepracuješ, tak si normálne na RD, žiadna očr ani pn.