Čo všetko musím vybaviť pri narodení dieťaťa?

22. mar 2021

Čaute baby... Pekne postupne, kde treba začať?
Rodný list
pediater (už pred pôrodom )
Poisťovňa
Sociálna alebo úrad o bonus, prídavky a kočíkovné? A ešte niečo?

petrisa213
22. mar 2021

Trvalý pobyt

autor
22. mar 2021

@petrisa213 to sa v trvalom bydlisku na úrade však a to treba len rodný list ci či ešte niečo

petrisa213
22. mar 2021

A tieto veci ako prídavky a kocikovne na úrade práce ale až po 28 dnoch od narodenia. A ešte niektoré mestá dávajú príspevok pri narodení dieťaťa, to sa tiež vybavuje na miestnom úrade.

petrisa213
22. mar 2021

Áno, na miestnom úrade kde máš trvalý pobyt. Myslím ze stačí rodný list, už si presne nepamätám.

autor
22. mar 2021

@petrisa213 akoze prídavky a aj bonus co bude mat manžel v práci až po tych 28 dňoch hej? Ďakujem

julie19
22. mar 2021

Poviem ako som to mala ja teraz v novembri som rodila ... este pred porodom som si dohodla pediatricku, pri porode pytali jej meno a kontakt... po odchode z nemocnice asi 3 pracovne dni, isiel manžel na matriku (v meste v ktorom si rodila) tam dostal rodný list, s rodným listom som potom bola na zdravotnej poistovni malu prihlasit, a aj na mestskom urade prihlásiť na komunálny odpad... prídavky a kocikovne som bola vybaviť naraz na úrade prace po šestonedelí (keďže dieťa sa musí dožiť 28 dni až potom dostaneš potvrdenie od lekárky + tam si to musí aj tvoja gyn opečiatkoval že si počas tehotenstva pravidelne navštevovala poradňu)

petrisa213
22. mar 2021

Bonus neviem ako je, ten sme akosi nikdy neriešili 😁 a prídavky som vybavovala spolu s tým kocikovnym, na ten viem isto ze sa môže až keď sa dieťatko dožije 28 dní (na to budeš potrebovať aj potvrdenie od gynekológa, že si chodila na prenatalne poradne- to ti dajú všetko tlačivá k tomu na úrade, prípadne my sme to tuším dostali už na matrike keď sme išli pre rodný list 🙈 už si to úplne presne nepamätám) , tak nech tam nebeham viackrát, všetko som až naraz potom vybavila, oni to spätne vyplácajú tie prídavky.

petrisa213
22. mar 2021

A k poisťovni, niektoré majú možnosť prihlásiť dieťa online z domu, len vypises na ich stránke žiadosť a potom ti ju k podpisu donesie kuriér. My sme v Dovere, tam som to takto robila pri oboch deťoch. No a ešte nasledujúci deň po prepustení z pôrodnice sa treba ozvať pediatrovi. To sa s ním už bližšie dohodneš co a ako.

sandra151
22. mar 2021
tetaandulkova
22. mar 2021

Hlavne nezabudni, ak nie ste zosobášení.. Zápisnicu o určení otcovstva k nenarodenému dieťaťu... aby mohlo mať dieťa priezvisko po otcovi. Ak ste zosobášení o problém menej, nebude ti to treba.