Čo sa stane, keď predám byt skôr?

6. jan 2022

Ahojte prosím poraďte mi čo robiť. Bývam v meste asi 2 roky z toho 1 rok mám svoj vlastný byt. Platím hypo. No som tu nešťastná. Mám otrasných susedov ktorý vrieskaju hádajú sa a domovnicka mi nedá pokoj. Vadi jej to že počuje keď otváram a zatvaram dvere, vadí jej že môj pes chodí lebo jeho pazuriky počuť ako klepu po zemi, vadí jej ked chodím na záchod po 10 hodine večer lebo vraj počuje splachovanie a mnoho ďalších veci ktoré jej vadia. Ďalej býva tu moja rodina preto som si išla no nikdy sa mi ani len neozvu, nedvihaju mi telefóny a po novom ma mama zablkovala pretože má mladšieho frajera a žiarli, vymyslela si že som snim niečo mala tak ma nechce vidieť ( čo nieje pravda, musel jej to natarat on) .. pracovala som ako učiteľka v MŠ a mala som tam len samé staré kolegyne v dôchodkovom veku takže ani kamošky som si tu nenašla. Momentálne som prišla o prácu nemám z čoho žiť a nemá mi kto pomôcť. Nemám na jedlo, na hypotéku, na nič a ešte nemám ani za čo kŕmiť psa. Preto rozmýšľam žeby som byt predala, lenže mám záväzok na 5 rokov. Čo sa stane keď byt predám skôr ? Chcem ho predať a zmiznúť niekde ďaleko od týchto zlých spomienok... Chcem začať nový život. Keď predám byt budem mať nejaký zisk, keď ho predávam skôr ?

anjelicek26
6. jan 2022

Tak predat sa da vzdy...sice mozno zo stratou, ale predat sa da... alebo prenajat, mozno lepsia alternativa. Ak chces ujst - tak ujdi poriadne, kym nemas zavazky a vsetko je doma uplne na dve veci, kludne do zahranicia na par rokov, precistis myslienky, zbavis sa toxickych vplyvov tvojej rodiny, zarobis lepsie peniaze, takze nebude problem ten tvoj byt splacat, aj keby je prenajaty....

malinka158
6. jan 2022

Suhlasim,ja na tvojom mieste by som sla do zahranicia a byt prenajimala. O par rokov cena bytu vyrazne stupne a budes mat za neho ovela viac

autor
6. jan 2022

@anjelicek26 už som ho prenajala raz a mám veľmi zlu skúsenosť. Zdemolovala mi tá žena úplne byt. Kým som ho dala dokopy to trvalo dosť dlho. Rozparala mi gauč. Keď mi mala odovzdávať kľúče tak utiekla aj s kľúčmi. A nechcela platiť. Na toto ja nemám nervy.

aliziana
7. jan 2022

Ak predáš byt skôr ako po 5r, budeš platiť daň, ale len z profitu, znížiť profit Ti môžu aj nejaké preukázateľné investície do bytu.
Ak predáš za koľko si kúpila, tak by si nemala platiť, len to už neviem, či tak či tak si už budeš musieť spraviť daňové priznanie...

h2
7. jan 2022

Nemáš žiadny záväzok. Ľudia si často myslia, že nemôžu predať nehnuteľnosť skôr, ako po 5 rokoch. Môžu. Len budeš musieť zaplatiť daň zo zisku. (Aj toto si veľa ľudí vysvetľuje zle, myslia si, že budú musieť platiť daň zo sumy, za ktorú byt predali. Pritom sa platí len zisk, čiže to, za čo predáš, mínus to, za čo si kúpila. Ak si do bytu niečo investovala, to sa Ti z toho tiež odráta. Nebude to veľká suma, neboj.

tinkavvv
7. jan 2022

Nezabudajte, ze pri predaji (ak vlastni byt menej ako 5 rokov) bude okrem dane platit aj odvody.

nika3136
7. jan 2022

Urcite skus prenajat. Aj keby bol byt v zakladnom nie velmi dobrom stave, stale sa daju najst studenti, pri najhorsom robotnici.... My sme zili v 2 podnajmoch a pri poslednom som este aj sporak drhla zubnou kefkou (a to sme boli mlady bezdetny par). Nie vsetci su nezodpovedni 🙂 drzim palce

nikdenikto
7. jan 2022

Ale byt predsa nemôžeš len tak predať keď naň máš hypotéku, banka ho má zadržaný. Takto, predať môžeš, ale tu hypo musíš vyplatiť.

martul
7. jan 2022

Nepredávajú, prenájmi. Keď teraz predaš budeš platit daň a ešte ti aj výrubu nedoplatok na zdravotnom. To už úplne s holou ritou skončíš.

martul
7. jan 2022

@h2 ako vieš aká suma to bude 🤔

dadis
7. jan 2022

@h2 Ano, mas pravdu, dan sa plati nie z celej sumy, ale iba zo zisku, ktory predajom vznikol. Opravim ta v tom, ze zo zisku sa plati nielen dan, ale aj zdravotne poistenie. Na druhu strau, ak do bytu investovala, su to uplatnitelne polozky, ktorymi si moze danovu povinnost znizit. Este tam bude jeden poplatok - za predcasbe splatenie hypoteky si myslim uctuju nejaku sumu.

h2
7. jan 2022

@martul Neviem, aká suma to bude. Ale veľmi často si ľudia mylne myslia, že budú platiť daň zo sumy, za ktorú byt predajú a nie z toho rozdielu. Takže taká vysoká suma, ako z celej ceny to nebude. Nemá zmysel, aby autorka držala byt ďalšie 4 roky, len kvôli dani, keď si ho nemôže dovoliť a nechce tam zostať bývať.

judit47
7. jan 2022

Predat byt-plati sa dan z rodzdielu(ak predas za viac ako si kupila)co pri sucasnom trende rastu cien urcite ano, ak preukazes investicie, moze ti to znizit tuto hodnotu.

Avsak velky pozor co preukazujes-ak aj chces obist system naozaj si tie blocky vybav-teraz po 4-5 rokoch sa stalo 3 kamaratom,ze si prisli pytat k tomu doklady.Deje sa to asi skor kvoli korone, a ze treba tie peniaze niekde nahrabat,co chybaju v kase tak idu po takychto danovych veciach.

alenka551
7. jan 2022

tazko povedat, co to bude za sumu, no neviem, ja by som ho aj tak asi skusila este nenajat, no dala by som si vacsi pozor na to komu. len zas ak sa na to divam tak, ze chces so slovenska odist, tak by bol ten predaj asi lepsi

martul
7. jan 2022

@h2 to je jasné, len otázka je koľko jej zostane keď ho predá, splatí hypo - pokuta za predčasné ukončenie, daň - aj keď len z rozdielu, zdravotné,....aby nezostala nemilo prekvapená. A keby predá a ide k rodičom tak ok, ale ona nemá kam ísť, čo s tým zbytkom /ak nejaký bude/ ako bude žiť a kde.
Ja by som išla robiť hocikde do fabriky. Lebo aj to zahraničie, to len tak vyzerá, ale aj tam kde pôjde robiť, ubytovanie, strava...

martul
7. jan 2022

Čo to znamená, odísť preč od zlých spomienok, to sa ľahko povie ale realizovať? Tam ,, ďaleko" budeš kde bývať, z čoho budeš žiť, tam ďaleko máš prácu?

jana_eyre_2
7. jan 2022

Stane sa, že budeš platiť daň.. ale predať môžeš kedykoľvek..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliziana
7. jan 2022

@evamarek77 nie, to už neplatí

jana_eyre_2
7. jan 2022

@evamarek77 keby to aj platilo, čo áno kedysi to platilo - píše že byt vlastní 1rok, takže v ňom nemá zrejme bydlisko dlhšie ako 2roky..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliziana
7. jan 2022

@evamarek77 zmena nastala asi 1.1.2011
zdroj napr. tu: https://www.sora.sk/platenie-dane-pri-predaji-n...

jana_eyre_2
7. jan 2022

@evamarek77 veď to jej je jej vec, ja som len odpovedala na jej otázku čo by sa stalo keby byť predala.. nič, len by platila daň..

sovica
7. jan 2022

Autorka - ako písali kočky vyššie, ak nevlastníš byt aspoň 5 rokov, tak musíš zaplatiť daň z nehnuteľnosti a daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti. Neviem, aké sú tam % ( @ivkazba neporadíš viac?)
Máš našetrené nejaké peniaze - rezervu, z ktorej môžeš aspoň 3 mesiace čerpať? Podľa toho, čo si napísala, asi nie. Lebo byt asi tiež nepredáš za 1 deň, ani prácu v zahraničí si nenájdeš za pár dní. Ak nie si očkovaná, tak na zahraničie ani nemysli. Ak očkovaná si a ovládaš jazyk, tak to bude jednoduchšie. Máš nejaký plán, čo by si mohla mimo SR robiť (akú profesiu)? Ak si pracovala v MŠ, najjednoduchšie by pre Teba bolo ísť pracovať ako Au pair. Aký máš vek? Väčšina agentúr berie kočky do 26 rokov, ale niektoré majú vekový limit do 30 rokov. Ak neovládať dobre jazyk, tam sa naučíš, dostaneš vreckové (to si budeš odkladať), ubytovanie a stravu máš zadarmo. Byt prenajmi, z toho budeš platiť hypo. Nájomnú zmluvu si daj spraviť dobrému právnikovi, aby si sa vyhla nepríjemnostiam s nájomníkom. Najlepšie je prenajať byt na dobu určitú a potom radšej zmluvu predĺžiť.
Ak ovládaš jazyk dobre, môžeš si nájsť aj lepšie platenú prácu. V tejto covid dobe však bude všade podmienka očkovanie.
Ak vyššie uvedené možnosti nie sú pre Teba a máš aspoň 2-izbový byt, tak v ňom môžeš ostať a prenajať jednu izbu. Nebudeš mať síce súkromie, ale vieš si "ustrážiť" nájomníka, budeš mať aspoň na splátku hypo a nájdi si aspoň na nejaký čas brigádu alebo vezmi aj menej lukratívnu prácu. Ber to ako prechodnú záležitosť. Nie je to síce žiadna výhra. Ale ako sa hovorí, čo Ťa nezabije - Ťa posilní.
Nenapísala si, z akého si kraja/okresu. Možno by sme Ti poradili nejakú prácu aspoň na obdobie, kým si nevyriešiš situáciu s peniazmi. Pretože hypo, nájom, stravu atď. platiť musíš, nemôžeš sa ľutovať a čakať, že Ťa niekto zachráni. Musíš sa "zachrániť" sama. Pozerala si už pracovné inzeráty?