Ahojte. Kamarátke zomrel manžel zanechal po sebe 3 deti, koli podnikaniu, mali medzi sebou zrušené BSM,byt mal nadobudnutý pred manželstvom, no je na ňom ťarcha okolo 15000€ co teda je poistené a ma to poisťovňa vyplatiť, byt je 4izbovy a kamoška si ho nemôže dovolí platit lebo je na rodičovskom s posledným 1,5 ročným synom. Môže byt predať? Nie je majiteľka, komu teraz byt patrí? Ako ma ďalej pokračovať? Ona ma poprosila niečo pozisťovať, momentálne je v stave že nevládze... Ďakujem za každú radu.
@viestta no niečo ma nasporene takže ešte by niečo zvládla utiahnuť to je jasne ze platiť bude, ale či ho mzoe predať? Chcela by ísť do menšieho, 3 izbový by jej stačil, boji sa co ďalej, o tom ze by si s niečím narobila problémy toho sa nebojí... Ostali jej 2 auta napísané na ňu, tak jedno vie predát a druhe si vie nechať.. Po dedicskom moe byť predať a ísť do menšieho ci toho sa nesmie ani chytiť?
@viestta a kto ju tam zápise keď on zomrel?
Predaj bytu keď sú spolumajiteľmi deti nie je taký jednoduchý.
Majú deti 1,5, 4,5, a on ma ešte 10 ročnú dcéru, ktoru sa starajú spolu lebo jej sa mamka vzdala keď bola malička.
Teda starali a ona si ju osvojila.
Prebehne dedičské konanie, to jej príde od právnika, ktorý jej bude pridelený súdom, srtetne sa s ním, zaplati ho, aj dedičské musi zaplatiť...bude to dosť peňazí....pokiaľ mal manzel majetok na seba napisany, ide polovica na nu polovica na deti...byt moze predať ale bude platiť daň z predaja...co je tiež dosť peňazí....
Radšej ak sa jej dá vydržať 5 rokov...po 5 rokoch daň z predaja neplatí...
Tak bud nech byt prenájme, alebo v ňom byva
az po dedicskom konani
Predaj bytu, kde sú majiteľmi aj neplnoleté deti je možný iba po schválení súdom .. a to je nadlho.
Na mieste kamarátky by som zvážila koľko ušetrí výmenou na nákladoch za byť, myslím že veľmi málo a 4izbový byt s 3 deťmi neskôr ocení.
@mb2021 Máš pravdu, zmiatlo ma úplne to BSM, nejak som si nevšimla, že to je zrušené, plus ale aj tak som blbo vypočítala tie podiely aj keby BSM bolo. Prvý prispevok zruším, aby som niekoho nezmiatla.
to 10 ročné dievča si adoptovali? Lebo ak nie je adoptované ale mali ju v pestúnskej starostlivosti tak dediť nebude.
@danielle799 Priamym deticom sa rata uz aj doba, ktoru dany byt vlastnil zosnuly. Takze novy majitel nemusi cakat 5 rokov. Ale predaj bytu, ak si vlastnici deti, je narocny.
@sendy1977 nie je adoptovane, to dieťa bolo to co umrel, ona si ho osvojila a ostala mu mamou, jeho práva mama není zapísaná ani v rl
ja jej mieste si byt necham pri 4 ludoch je to fajn
na jej mieste skor prenajmem jednu izbu nejakej dievcine zene, bude mat z toho peniaze, aspon na energie
@marca12 nie je to uplne pravda, ale v pripade dedenia sa ta doba berie podla toho, kedy porucitel (v tomto pripade jej manzel) nadobudol danu nehnutelnost (ak teda dedia deti a manzel/ka). Ak ju vlastnil 3 roky, tak dan platit budu. Ale teda tiez z rozdielu a iba v pripade, ze predaju za viac.
https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...
@danielle799
- pride jej to od notara
- ziadna polovica na nu a polovica na deti, sle vsetci rovnym dielom (ak ma 3 deti, tak kazdy ma 1/4)
- dan z predaja je iba zo zisku (rozdiel kupa - predaj) nemusi to byt vela, zalezi na tom o kolko by ju drahsie predala a teda ak manzel tu nehnutelnost vlastnil tych 5 rokov, tak oni uz nebudu platit
Teraz nech nic neriesi,len nech plati ak ma z coho,ak nie,nech jej pomaha rodina. Pravda,musi prebehnut najprv dedicske konanie. To jej pride od notara,kedze predpokladam aj zabezpecovala pohreb. Z pravidla do 3 mesiacov ju pozve na dedicskej konanie. Pises o zuzenom BSM predpokladam a nie zrusenom. Opytaj sa,ako sa zuzovalo,ci sa jedna o zuzenie kedy sa zo spoločného majetku manželov vyčlení obchodný podiel alebo akcie rodinneho podniku…zuzit sa da BSM iba na majetok,ktory manzelia nadobudaju v buducnosti. Byt aj tak vlastnil pred manzelstvom,cize ked ju nezapisal na LV pocas manzelstva,aj tak nespadalo do BSM. Zdedia dedici v prvej linii,cize manzelka a deti,vsetci rovnakym dielom. Predat ho moze iba so suhlasom sudu,ak preukaze,ze to nie je v neprospech deti. Jednoduche to nebude. Kedze poistkou sa vyplati uver,tak bude platit “len” energie/spravcovske poplatky. Jedno auto preda, dieta mozno dat do jasli? A bude musiet asi ist do prace,aby to vykryla. Prenajat sa jej to neoplati,kedze aj ona bude musiet ist do mensieho a platit najom niekomu inemu…velmi zalezi na tom,ako bolo to BSM zuzovane,o ake podnikanie vlastne slo…je to komplikovana situacia,ale predaj sa bude tahat sudnou cestou dlho a fakt jej to nemusia povolit,v prvom rade je zaujem deti.
Takto prebehne dedičské konanie a byt zdedia v rovnakom pomere všetci, alebo maloleté deti vyplatí matka, čo nebude reálne si myslím. Deti bude musieť zastupovať kolizny opatrovnik keďže sú neplnoleté a matka ich zastupovať nemôže lebo by došlo ku kolízii záujmov. Potom už ďalej bude matka spravovať ich majetok a ak by ho chcela predať musí to ísť cez súd. Toto je prax ako to prebiehalo u nás v práci.