Čo potrebujem, keď chcem kúpiť pozemok na poľnohospodárskej pôde?

lajlaa555
9. nov 2022

Dobrý deň chcem sa spýtať chcela by som si časom kúpiť pozemok na poľnohospodárskej pôde čo by som k tomu všetko potrebovala a koľko by ma to vyšlo. Poprípade kto stým má skúsenosti potrebujem poradiť. Pretože tu v obci nieje žiadny pozemok na predaj a dôvod je taký že chcem bývať vedľa rodiny keby potrebujem pomoc a potrebovali by ju aj oni. Tak ze ci by sa dom alebo nejaký zrub nedal postaviť na poli a koľko by to vyšlo.

andrea_82
9. nov 2022

na poľnohospodárskej pôde oficiálne nemôžeš postaviť stavbu. Nedajú ti stavebné povolenie.

lajlaa555
autor
9. nov 2022

@andrea_82 aha a ked nie dom tak potom čo tam postaviť môžem?

wheel
9. nov 2022

Polnohospodarska poda sa nemoze drobit na parcely mensie ako 3000m2. A pokial nie je v uzemnom plane uzemie urcene na zastavanie tak tam postavit nemozes prakticky nic. Ak by si vlastnila polnohospodarsku podu, teoreticky si tam mozes polozit unimobunku/mobilny dom bez zakladov a inzinierskych sieti.

vikusjk
9. nov 2022

@lajlaa555 skor ako riesit zmenu uzemneho planu obce, alebo prekvalifikovanie ornej pody by som ti odporucila skusit zistit, ci niekto v obci nie je ochotny predat cast svojej zahrady, kde by bol pristup aj z inej strany a tam uz sa vies lahsie hybat so zmenou typu parcely atd. U nas v dedine vela starsich ludi, ktori bud zomreli, alebo este ziju, ale nevladzu uz obhospodarovat velke pozemky (ludia mavali bezne 20 arove zahrady) tak koniec zahrady predali, napr. 7-10 arov a nechali si len tu cast blizsie k ich domu.
Viem, ze to nie je odpoved na tvoju otazku (to sa mi nechce rozoberat, lebo som si to raz studovala a je to na dlhsie - ale proste je to komplikovane) ale tak mozno tip na to, ako by sa to mohlo dat vyriesit aj inak. Ono to nemusi byt oficialne uz v predaji, staci sa opytat a mozno to niekoho oslovi

lajlaa555
autor
9. nov 2022

@vikusjk ďakujem za radu budem nad tým uvažovať

mariet24
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
9. nov 2022

@mariet24 uz odisla z MK

mariet24
9. nov 2022