dobry den potrbovali by sme poradit boli sme rucit aj s manzelom na pozicku cez stavebne sporenie .dotycny akoze dlznici nas tri roky vodili za nos a mynuly rok prisla sudna zasielka a tento rok uz aj exekucia mame to vyplatit ale dostaok fin. nemame tak manzelovi nariadil exekutor zrazky zo mzdy ja som momentalne na materskej atym padom koli nim sme vedeny ako neplatici a vzniknu aj nam koli nim dalsie pohladavky (mame svoje dve pozicky ktore si podstivo splacame(splacali sme pokial nam exekutor nezablokoval ucty Vieme ze je to nasa chyba ze sme podpisali rucenie bohuzial ale ty dvaja doticny sa vyhybaju akemu kolvek kontaktu a vsetko je na bode mrazu banka nam pozicku neda lebo sme vedeny ako neplatici koli nim a ta osoba je arogantna a este jedna vec nemame ani doklady nemame ze sme boly rucit lebo si ich zobrala vsetky zo sebou ze nam ich potom da!nestalo sa tak . Dakujem vopred za radu a ospravedlnujem sa za nejake chyby ale uz som znervamy v koncoch
nepotesim ta ale ak ste podpisali rucetelske zmluvy tak musite platit vy a znasat celu ich nezodpovednost. dnes sa neoplati ist rucit ani vlastnej rodine. to ze vy nemate doklady je medzi nimi a vami. ak ste boli riadne podpisat zmluvy a suhlasili ste s ustanoveniami banky tazko mozes bojovat proti tomu. napadnut by ste to mohli jedine v pripade keby islo o podvod a uzavreli zmluvy bez vasej pritomnosti, podpisov a dokladov. poznam pripady 80 rocnych udi co musia takto platit ked nechce prist o byty. to ze s vami odmietaju dlznici komunikovat a su arogantny a nesplacaju si pozicku asi pravne napadnutelne nie je. riesit splacanie pozicky zobratim si dalsiehio uveru nie je riesenie. vznikne zacarovany kruh z ktoreho nie je cesta von.
...je to smutne, ale katy1979 ma pravdu...zostava to na vas...kazda banka (financna institucia) ma vsak financneho poradcu aj pre taketo pripady (je ich v dnesnej dobe vela)...skuste ich oslovit v tejto veci...len mam obavy, ci uz nie je neskoro, ak je do procesu zapojeny aj exekutor...
ja si myslím, že s tým, že ste ručitelia už nič neporiešite, podla mňa ked sa s nimi nedá dohodnúť ostavá Vám jedine riešiť to súdnou cestou. To, že ste ručitelia znamená, že dlh ste povinny vyplatiť v prípade ich nesplácania banke, ale súdnou cestou je to vymožiteľné, ak samozrejme niečo majú resp. sú zamestnaní.
no, za blbost sa plati... 😒
mas jedinu moznost - svojho casu som sa zaujimala presne o tento isty problem, ak by takato situacia hypoteticky vznikla, a stanovisko pravnika k tomu bolo jednoznacne - to, ze oni prestali platit a ty musis platit za nich, je sice jedna vec, ale je aj druha - mas pravo ich dat na sud s tym, ze ti svojou nedbanlivostou (neplatenim svojich zavazkov) sposobili skodu a tu mas pravo ziadat v obciansko spravnom konani....
avsak - najprv ti ta skoda musi byt sposobena, cize najprv to je potrebne za nich hradit 😠
ak su arogantni, aspon ti nemusi byt luto ich na ten sud potom dat, ale bude to na dlho.... a poctivo si vsetko odkladaj, a nezabudni si vycislit uroky - obciansky zakonnik pozna taku moznost, proste aj tu zalobu treba formulovat na nie presne vycislenu skodu - pravnik isto poradi presnejsie 😉
vela zdaru.... a je blbe, ze patris medzi tych, ktori sa ucia na vlastnych chybach.... ale tak... uz sa to stalo...
len sa mi natiska otazka, preco mate na seba exekuciu.... vy ste museli taktiez nieco zanedbat, zlahcovat.... pretoze dat na vas ako rucitelov exekuciu je mozne len v dvoch pripadoch:
1, podpisali ste rucitelsku zmluvu vo forme notarskej zapisnice ktora je aj exekucnym titulom
2, bol vydany platobny rozkaz, voci ktoremu ste mali moznost podat odvolanie, namietku, cokolvek.... a to ste zanedbali.... pred vydanim platobneho rozkazu financna institucia komunikuje niekolkokrat pisomne, a to ste asi len tak zalozili alebo tomu nevenovali pozornost..... ☹
ja veľmi neporadim, lebo nie som právnik, ale jednu vec viem. To, ze nemate doklady o tom, ze ste rucitelia, staci ak zajdete do stavebnej sporitelne, v ktorej si brali uver a tieto si vyziadate. Nemyslim si, ze by mali problem s poskytnutim kopii...