Čo bude s bytom v prípade úmrtia bezdetnej osoby?

18. máj 2021

Ahojte, zaujímalo by ma, čo sa stane s bytom v prípade úmrtia osoby, ktorá nemá deti? Zdedia ho ostatní súrodenci, netere/synovci alebo prepadne štátu?

sona96
18. máj 2021

Zdedia ho ostatní členovia rodiny. ( Rodičia, súrodenci, ich deti atď.) Majetok prepadne štátu len ak sa nenájde žijúci príbuzný.

autor
18. máj 2021

@sona96 ďakujem

petamich
18. máj 2021

postupnost je podla dedicskych skupin https://www.najpravo.sk/slovnik/d/dedicske-skup...

autor
18. máj 2021

@sona96 on vlastne aj dieta ma, ale sam nevie kde, dal ho do domova a tak je mozne, ze urady ho vedia najst, ale to neviem.

dazdovka
18. máj 2021

a co viem, tak bratranci a sesternice nededia, sused tak umrel a jeho dom prepadol statu, sesternice co mu chodili za zivota pomahat sa k nicomu nedostali

j93375
18. máj 2021

@dazdovka aj mne sa zda ze sesternice a bratranci nie, aj podla tej tabulky co dala #petamich podla tych skupin to tak vychadza ze nie

bykaterina
18. máj 2021

ak ma dieta vzdal sa ho a tym padom ma iných rodicov.. takze to dieta nededi. ale jeho rodicia, surodenci

tarra6
18. máj 2021

Môže spísať testament. Ak nie sú neopomenuteľní dediči, dedí sa podľa testamentu potom.

sasa1310
18. máj 2021

ak býva s nejakou (hoci ja cudzou osobou) viac ako 1 rok, tak dedí tá osoba, pokiaľ nemá priamych dedičov t. j. deti.

vevesh
18. máj 2021

@dazdovka tak neviem, podla tej tabulky sesternice patria do 4 skupiny dedicov (prarodicia a ich deti)🤔🤔🤔🤔

qetka
18. máj 2021

@vevesh prarodicia a ich deti su babka, dedko, stryko, teta. Ziadna sesternica, ani bratranec 😉

vevesh
18. máj 2021

@qetka ak tito ludia neziju, mali by po nich dedit ich deti, nie? A to je v tej lini- vsak sesternica je dcera stryka...

qetka
18. máj 2021

@vevesh nie, v 4. DS nie je prisma linia. Priama linia ide dalej iba v 1. DS - tam je to exaktne uvedene, deti, ich deti, alebo ich potomkovia... v 3. DS to konci netermi a synovcami.
Pri dedeni zo zakona plati presne to, co je napisane v zakone o DS. Cize ak tam je, ze stari rodicia a ich deti, tak tam to konci. Nikto dalsi uz v rade na dedenie nie je ;)