Ahojte, zaujímalo by ma, čo sa stane s bytom v prípade úmrtia osoby, ktorá nemá deti? Zdedia ho ostatní súrodenci, netere/synovci alebo prepadne štátu?
@sona96 ďakujem
postupnost je podla dedicskych skupin https://www.najpravo.sk/slovnik/d/dedicske-skup...
@sona96 on vlastne aj dieta ma, ale sam nevie kde, dal ho do domova a tak je mozne, ze urady ho vedia najst, ale to neviem.
a co viem, tak bratranci a sesternice nededia, sused tak umrel a jeho dom prepadol statu, sesternice co mu chodili za zivota pomahat sa k nicomu nedostali
ak ma dieta vzdal sa ho a tym padom ma iných rodicov.. takze to dieta nededi. ale jeho rodicia, surodenci
Môže spísať testament. Ak nie sú neopomenuteľní dediči, dedí sa podľa testamentu potom.
ak býva s nejakou (hoci ja cudzou osobou) viac ako 1 rok, tak dedí tá osoba, pokiaľ nemá priamych dedičov t. j. deti.
@vevesh nie, v 4. DS nie je prisma linia. Priama linia ide dalej iba v 1. DS - tam je to exaktne uvedene, deti, ich deti, alebo ich potomkovia... v 3. DS to konci netermi a synovcami.
Pri dedeni zo zakona plati presne to, co je napisane v zakone o DS. Cize ak tam je, ze stari rodicia a ich deti, tak tam to konci. Nikto dalsi uz v rade na dedenie nie je ;)
Zdedia ho ostatní členovia rodiny. ( Rodičia, súrodenci, ich deti atď.) Majetok prepadne štátu len ak sa nenájde žijúci príbuzný.