Čo ak nie je skúšobná doba dohodnutá v zmluve?

wizz
28. apr 2022

Ahojte, rada by som pomohla kamoske. Nie je Slovenka a pred 2 mesiacmi sa tu zamestnala, teraz si nasla omnoho lepsiu pracu, kde ju ale chcu ihned. Ona ju odmietla, pretoze este musi v tej sucasnej aspon mesiac odrobit odkedy da vypoved. Je to podla mna nezmysel, ved je v skusobnej dobe. Ona ale skusobnu dobu v zmluve naozaj dohodnutu nema. Je to cudzinka a boji sa neodpracovat ten mesiac vypovednej doby.
Neviete poradit, ako to je, ak nema v zmluve skusobnu dobu a chce odist po 2 odpracovanych mesiacoch a chce si byt ista, ze je to v poriadku?
Dakujem velmi pekne.

kitycat
28. apr 2022

nemysim, ze je to povinne , ze to tam musi byt ta skusobka.Je skor vynimocne ked nie je. No a ak nie je tak by mala kamoska podat vypved, a odpracovat povinne ak jej ta nova praca poska lebo sa skusit dohodnut na ukonceni prac. pomeru dohodou

opravte ma ak sa mylim

baboobchod
28. apr 2022

Skúšobná doba ak nebola písomne dohodnutá, tak proste nie je. Čiže kamoska môže ukončiť PP dohodou so zamestnávateľom alebo výpoveďou, vtedy má výpovednú dobu 1 mesiac. Ak ju stihne podať do konca apríla, ešte máj musí odpracovať.

tosomja
28. apr 2022

Ak ju nemá písomne, tak neexistuje. Dodatočné sa dohodnúť nedá. Čiže musí si to odpracovať, alebo skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dňu.

wizz
autor
28. apr 2022

@kitycat
@baboobchod
@tosomja
Ak to je teda tak, ze musi ostat este mesiac a ona by proste neostala, ake ma na nu zamestnavstel paky, aby ju prinutil ostat tam? Co jej hrozi?
Nahovaram ju totiz, nech nevaha a berie tu novu pracu a na vypovednu fobu sa vykasle. Je to totiz pre nu uzasna prilezitost. Oproti tej sucasnej neporovnatelne.

tosomja
28. apr 2022

@wizz teoretický jej nič nemusí hroziť, ak v novej budú tolerovať absencie. Hrubé porušenie pracovnej disciplíny, no môže dostať aj pokutu, no to by tiež mala mať v zmluve uvedené. Podľa mňa ju nasilu držať nebude keď je tam len dva mesiace. Nech napíše ukončenie pracovného pomeru dohodou k dňu kedy chce skončiť a buď sa podarí, alebo uvidí.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
baboobchod
28. apr 2022

Paragraf 62 zákonníka prace, odsek (8):
Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

@zoro9836
Čiže ak nemá toto dohodnuté v zmluve, tak jedine ju môže zažalovať, ak by mu svojim odchodom spôsobila nejakú škodu.