Ahojte, rada by som pomohla kamoske. Nie je Slovenka a pred 2 mesiacmi sa tu zamestnala, teraz si nasla omnoho lepsiu pracu, kde ju ale chcu ihned. Ona ju odmietla, pretoze este musi v tej sucasnej aspon mesiac odrobit odkedy da vypoved. Je to podla mna nezmysel, ved je v skusobnej dobe. Ona ale skusobnu dobu v zmluve naozaj dohodnutu nema. Je to cudzinka a boji sa neodpracovat ten mesiac vypovednej doby.
Neviete poradit, ako to je, ak nema v zmluve skusobnu dobu a chce odist po 2 odpracovanych mesiacoch a chce si byt ista, ze je to v poriadku?
Dakujem velmi pekne.
Skúšobná doba ak nebola písomne dohodnutá, tak proste nie je. Čiže kamoska môže ukončiť PP dohodou so zamestnávateľom alebo výpoveďou, vtedy má výpovednú dobu 1 mesiac. Ak ju stihne podať do konca apríla, ešte máj musí odpracovať.
Ak ju nemá písomne, tak neexistuje. Dodatočné sa dohodnúť nedá. Čiže musí si to odpracovať, alebo skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dňu.
@kitycat
@baboobchod
@tosomja
Ak to je teda tak, ze musi ostat este mesiac a ona by proste neostala, ake ma na nu zamestnavstel paky, aby ju prinutil ostat tam? Co jej hrozi?
Nahovaram ju totiz, nech nevaha a berie tu novu pracu a na vypovednu fobu sa vykasle. Je to totiz pre nu uzasna prilezitost. Oproti tej sucasnej neporovnatelne.
@wizz teoretický jej nič nemusí hroziť, ak v novej budú tolerovať absencie. Hrubé porušenie pracovnej disciplíny, no môže dostať aj pokutu, no to by tiež mala mať v zmluve uvedené. Podľa mňa ju nasilu držať nebude keď je tam len dva mesiace. Nech napíše ukončenie pracovného pomeru dohodou k dňu kedy chce skončiť a buď sa podarí, alebo uvidí.
Paragraf 62 zákonníka prace, odsek (8):
Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.
@zoro9836
Čiže ak nemá toto dohodnuté v zmluve, tak jedine ju môže zažalovať, ak by mu svojim odchodom spôsobila nejakú škodu.
nemysim, ze je to povinne , ze to tam musi byt ta skusobka.Je skor vynimocne ked nie je. No a ak nie je tak by mala kamoska podat vypved, a odpracovat povinne ak jej ta nova praca poska lebo sa skusit dohodnut na ukonceni prac. pomeru dohodou
opravte ma ak sa mylim