Čierna stavba

16. nov 2022

Ahojte, sused si pristavil k bytu pristavbu, byva na prizemi, Jednu izbu asi 20m. My byvame nad nim. Je to taka mini bytovka. Co sa mu stane ak to niekto nahlasi? Bude to musiet zburat? Pristavil to k spolocnym obvodnym murom

viestta
16. nov 2022

Stavebný úrad rozhodne. Žiaľ, u nás som o burami čiernej stavby nepočula, len o dodatočnom zlegalizovani

syslik81
16. nov 2022

bud si to da zlegalizovat alebo bude musiet odstranit

patka06
16. nov 2022

Do 25 m2 je to drobná stavba, nepotrebuje stavebné povolenie, iba nahlásiť stavebnému úradu, keď aj dodatočne a tak stavbu zlegalizuje

lujza10
16. nov 2022

@patka06 ak su obvodove mury spoloce tak potrebuje suhlas. Ine to je ked stavia na vlastnom pozemku.

baluinka
16. nov 2022

preboha, a to nikto z celej bytovky nenahlasil uz počas výstavby?? to je neskutocne,co si niektorí ľudia dovolia, podla mna tým znehodnotil celu bytovku,ved to musí vyzerať ako na Luniku IX..ved len na stavebné úpravy v byte,ak zasahuje do nosných prietok,potrebuje súhlas minimálne nadpolovicnej väčšiny vlastníkov bytov,nieto takáto prístavba.. urcite by som to (uz dávno!!!) nahlásila stavebnému úradu, obvodová stena bytovky je vo vlastníctve vsetkych vlastnikov,takisto ako napr balkon. Je pravda,ze na slovensku je boj s ciernymi stavbami narocny,je moznost,ze mu to dodstocne aj zlegalizuju. Ak vsak porusil uzemny plan mesta, bude musiet pristavbu zburat,neexistuje aby bola dodatocne zlegalizovana stavba v rozpore s uzemnym planom. Urcite to rieste,je to majetok vas vsetkych v celej bytovke!

lujza10
16. nov 2022

@baluinka🙏👌

baluinka
16. nov 2022

@patka06 toto vobec nie je pravda, pristavba NIE JE drobna stavba,ani keby to urobi na vlastnom RD,nieto na bytovke,kde su vlastnikmi viaceri ludia.

autor
16. nov 2022

On to postavil na pozemku, ktorý patrí jemu k bytu. Myslím ze to ma zapísané ako záhradku v papieroch. Ma to asi druhý rok postavené,. Býva tu asi 5 rokov.

refly
16. nov 2022

Toto riesil znamy. Isiel stavat pristavbu na rodinny dom, poziadal o povolenie. Ale je to idiot a starsi naivny panko, tak sa do toho pustil predtym, ako mu to povolenie oficialne vydali. So susedou su na noze, takze ho hned udala.
Az tak do toho nevidim, iba to, co s cim sa mi znama stazovala, ale..... uz ho to stalo niekolko tisicov a taha sa to... pol roka? rok? Pokuty, potrebuju milion papierov od architektov (za kazde treba platit), neustale riesenie s uradmi...
Bola to jedna izba na jeho vlastnom pozemku a je s tym neuveritelny cirkus.

evica17
16. nov 2022

Nahlas stavebnému úradu a máš pokoj. Keď nemal ani súhlas.ostatnych majiteľov bytov v bytovke.aj keď divné ,že ste to neriešili keď staval.

autor
16. nov 2022

@evica17 a nebudem za najhoršiu? Keď nikomu to nevadí a ja ho udam? Nie je tam nejaká premlčacia doba? Nebudem mat problém ze som to nenahlasila skôr?

autor
16. nov 2022

On tvrdí že ma malé deti že izbu potrebovali a že stavali na svojom pozemku. Ale mne sa to nepáči ze to majú na našich stenách

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
16. nov 2022

@evamarek77 nie nemá to v poriadku. Stavbu nikde nenahlasoval, nema ziadne povolenia, len to proste jedno leto postavil. Strechu to ma opretu o obvodnu stenu aj dve steny. Sa bojím aby to nejako neznehodnoto budovu. Staval to svojpomocne

baluinka
16. nov 2022

@evamarek77 takych debilov, co nemaju taketo veci papierovo v poriadku,je na mraky 🙂

sardinka32
16. nov 2022

Ozvat si sa mala kym to staval! Píses, že tam uz druhý rok býva...v tej izbe. Teraz uz je to o nicom...udáš ho, bude mať síce opletačky, ale uz to tam ostane prichliapené. Papiere si dodatocne vychodí a Teba bude neznášať, keďze nikto iný sa k Tebe nepridá. Mala si jednať skôr...mozno by si tomu zabránila.

matabb73
16. nov 2022

@patka06 to platí pre samostatne stojacu stavbu, aj to nie vždy. Každá prístavba je na stavebné povolenie a v prípade bytovky potrebuje súhlas aj susedov.

autor
16. nov 2022

@matabb73 a ked s tym ja ako suseda nesuhlasim a nebude s tym suhlasit ani druhy sused zburaju mu to?

matabb73
16. nov 2022

Malo by to tak byť. Len na Slovensku nefungujú zákony tak ako by mali. Ja by som to nahlásila. To je riadny nezmysel, pristaviť si k bytovke izbu.

autor
16. nov 2022

On je teraz nestastny z toho, ze preco som sa skor neozvala, kym to staval. Ze mu vznikla velka skodq ale preco to mna ma zaujimat

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
16. nov 2022

@evamarek77 to mne neva ak ma Bude ta rodina nenavidiet. Zakon je zakon. A ja tam ani nebyvam. Ja mam Este jeden byt. Toto len prenajimam a druhy sused je moj Kamos Ten ma tiez tam nebyva. Nestretavame sa casto.Byvaju tam len oony a nasi najomnici. Ja len nechcem aby Mi spravili skodu neodbornou stavbou

lenkakravcova
16. nov 2022

Ja si myslím, že mu to nezbúraju, skôr zaplatí pokutu a legalizuje.. Lebo on by reálne ak ten pozemok vlastní, mal právo si na ňom stavať, len s tým ze by to malo byt 2m od susedného pozemku. Čiže by tam musel urobiť nejaký prechod do toho zvlášť. Ale opachu by vám tam teoreticky postaviť mohol tak či tak. 🤔

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
16. nov 2022

@evamarek77 platime, mozu nas kontaktovat

autor
16. nov 2022

@lenkakravcova to nebol stavebny pozemok, to bola len zahradka

evica17
16. nov 2022

@evamarek77 prečo má ona xavierat oči nad tym,keď sused konal protiprávne ? Kvôli takým ľuďom ako ty ,všetko všetkým prejde, však postavím si a nik ma nenahlásil,lebo každý chce mať pokoj.

refly
16. nov 2022

Ale aj keby si sa ozvala ked to mal rozostavane, tak by uz bolo predsa neskoro. Papiere musi mat vybavene PRED stavbou. Pocas je uz daaaavno neskoro. Skodu si urobil sam, ked sa do takeho niecoho pustil bez papierov.

autor
16. nov 2022

@refly myslis ze by mu to mohli zburat?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz