Chýbajú mi 3 mesiace, aby som mala nárok na podporu

13. nov 2024

prosim mozete mi poradit
chyba mi 3 mesiace do poberania podpory - mozem sa prihlasit na urad prace aby za mna aspon stat platil zdravpotne, a tu socialne si doplatim ako samoplatca?
existuje tato moznost?
a kolko sa plati SP teraz? vdaka.

chrobak7
13. nov 2024

Doplatenie poistného na poistenie v nezamestnanosti nie je možné. Dodatočne je možné doplatiť len poistné na dôchodkové poistenie, a to len za splnenia určitých podmienok.

Takže ak chceš podporu, musíš sa zamestnať ešte na tie 3 mesiace, aspoň nejakú prácu. Ak ale príjem bude nižší, ako predtým, tak ti vyjde aj nižšia podpora, lebo tá sa ráta zo základu za posledných 24 mesiacov.

autor
13. nov 2024

@chrobak7 a ked si doplatim cele SP davku to nie je mozne?

zalka
13. nov 2024

Môžeš si platiť celý balík poistení TJ dôchodkové. Nemocenské a i v nezamestnanosti.
Stoji to 35.15% z vymeriavacieho základu. Minimálny VZ je 652e tento rok, rok 2015 bude min VZ 715e.
Ak sa prihlásiš na UP tak podporu po zaplatení chýbajúcich dní nedostaneš. Musíš sa odhlásiť z UP a potom nanovo zaevidovať. Aby vznikol nárok na podporu.

autor
13. nov 2024

@zalka takze je moznost cxa 23o SP a 100 eur ZP takze nemozem byt na urade prace a zaplatit 230 SP? dakujem

zalka
13. nov 2024

Áno až keď budeš mat 730 dní poistenia tak až potom by som sa na tvojom mieste šla evidovať na UP...
Ale lepšie a lacnejšie by bolo nájsť si aspoň dohodu na tie 3 m

autor
13. nov 2024

@zalka pokusim sa. dakujem zalka

zalka
13. nov 2024

Rado sa stalo.