Chorvátsko a platnosť pasu

crazybabenka
24. jún 2014

na stránke http://www.mzv.sk/zahreb v sekcii cestovanie a info pred cestou som sa dočítala, že pas musí byť platný ešte 3 mesiace po odchode z Chorvátska .....písala som na ambasádu Chorvátska a tí mi to vyvrátili....teraz neviem ako sa zariadiť.....stretli ste sa už s tým, že by to colníci kontrolovali? ďakujem

lubina
24. jún 2014

@crazybabenka pozri http://www.mzv.sk/sk/cestovanie_a_konzularne_in... do Chorvatska, ktore je clenom EU ti staci aj normalny obciansky preukaz, alebo platny pas, nie je vsak stanovene, ze musi platit este urcitu dobu po navrate na SR

crazybabenka
autor
24. jún 2014

@lubina len tam je info rok stará......čo som dala ja link je info aktuálna

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubina
24. jún 2014

@crazybabenka presne ako pise alenah, staci iba obciansky preukaz vo forme karticky. CHorvatsko vlani vstupilo do EU a vztahuju sa nan teda vsetky EU predpisy. Tiez sa teraz chystame v lete do Chorvatska, neboj, udaje co som ti poslala su urcite ok

crazybabenka
autor
24. jún 2014

@lubina
@alenah31 tak a je vymaľované 😖
Vážená pani Lichardusová,

dokumenty potrebné na cestovanie (CP, OP) musia mať platnosť ešte 3 mesiace po návrate z krajiny,

je to na našej stránke napísané správne, odporúčame Vám urobiť pre dcéru nový pas.

S pozdravom

Slovenské Veľvyslanectvo v Záhrebe
Pr.Gjure Deželica br.10
10 000 Zagreb
Iveta Mesiariková - konzulka
Tel: 00385-1-48 770 73
Mobil: 00385-98 278 181
Fax: 00385-1-4877078
E-mail: iveta.mesiarikova@mzv.sk

rena40
24. jún 2014

@crazybabenka
...tak a teraz bud z toho múdra... 😝

lubina
24. jún 2014

@crazybabenka ja som myslela, ze to je pas tvoj a ze si jednoducho vezmes svoj obciansky....pri detoch, ktore nemaju vlastne OP, si musis vziat pas. Tiez som robila dcere novy, kedze ako pisem tiez ideme do Chorvatska na dovcu.TAk uz len ist rychlo urobit pre malu pas a hura k moru 😉

crazybabenka
autor
24. jún 2014

@rena40 ja idem vybavovať nový.....24e mi nestojí za to.....aby sme mali nejaký problém.....natrafíš na colníka, kt. vstal hore riťou...a je problém.....po to tom všetkom.....čo sme zaplatili za dovču....je to zanedbateľná suma

crazybabenka
autor
24. jún 2014

@lubina nie....pre dcéru.....oná má pas tak na "hrane" ....že keď pôjdeme....tak je ešte "v podmienke" ....ale keď sa budeme vracať....tak už bude 6 dní mimo limit

alenah31
24. jún 2014

@crazybabenka inak na hraniciach medzi HU a HR ani medzi SLO a HR už nie sú colníci🙂 ale ako čítam tak malej pas končí počas pobytu......to by so ani ja neriskovala.

crazybabenka
autor
24. jún 2014

@alenah31 nie nekončí....končí jej až v októbri.....len tú podmienku 3 mesiacov prestane spĺňať

delina1
24. jún 2014

no do kelu, prave v piatok sme sa chystali na par dni do Chorvatska, nasim detom koncia pasy 4.7. 2014, dovtedy sa chceme vratit, predtym som nasla iba informacie, ze pas ma byt platny minimalne po dobu pobytu... a teraz toto... tak teraz mam dilemu ci ist ci nie 😒

ivushka19
24. jún 2014

ano, musi splnat tu podmienku 3 mesiacov...... nastali teraz zmeny v tomto roku aj v inych krajinach, tu je jeden link, priamo z MZV SR http://www.mzv.sk/App/wcm/media.nsf/vw_ByID/ID_...

rena40
24. jún 2014

ja to risknem...snád nebudú problemy,ked už nie sú na hraniciach colníci...

saxana36
24. jún 2014

pred tyzdnom som sa pytala bratranca- (robi na pasovom) a povedal ze nemusi byt platny 3 mesiace, môjmu malému tiez konci platnost v septem. a nejdem vybavovat novy

havana_frost
24. jún 2014

@crazybabenka Teoreticky keď bude platiť pri vstupe + 3 mesiace a 1 deň, tak môžeš povedať, že sa vraciate na druhý deň. Na hranici sa vás maximálne môžu pýtať, kedy sa budete vracať (vtedy by mal spĺňať tú podmienku platnosti 3 mesiace), ale reálny návrat už nemajú ako skontrolovať, ani nekontrolujú. Navyše, domov ťa musia pustiť aj s poškodením pasom, nie to ešte úplne platným. Ale ako vravíš, za problémy s colníkom, čo si pravidlá vykladá po svojom, by mi 24 euro na nový pas nestálo tiež 🙂

delina1
25. jún 2014

volala som dnes na policiu na oddelenie dokladov a pani mi povedala, ze sa to tyka krajin ako Egypt, Tunis, Turecko, ze do Chorvatska mozme ist. Tak to asi riskneme, uz som velmi namotana ist k moru. 🙂

rena40
25. jún 2014

@delina1
...prosím ťa,daj vedieť,či ste nemali problémy...ja to tiež risknem...ideme 13.7.
díkes a peknú dovolenku prajem 😉

crazybabenka
autor
25. jún 2014

@saxana36
@delina1 ja som bola dnes na pasovom....a povedali mi, že áno....je tam tá podmienka....tak teraz si vyberte.....myslím....že za tých 24e čo je pas do 2 dní ....nestojí za pokazenú dovolenku a problémy v cudzine.....to je aspoň môj názor

crazybabenka
autor
25. jún 2014

@delina1 ja som volala a ministerstvo a konzulát....a myslím si ...že majú lepšie info...ako naši policiajti

delina1
25. jún 2014

@crazybabenka ja som detom uz dala robit pasy, ale normalne do 30 dni na tie este cakame, lebo som nevedela o tej to podmienke, az ked si to ty vcera napisala.... takze robit dalsie pasy uz asi nemozem dat a okrem toho pre tri deti sa to nazbiera uz pekna suma. Nam sa len vyskytla moznost, ze kamarati idu do Chorvatska tak aj nas lanaria, tak uvidime ako dopadneme.... keby sme isli, tak vam dam vediet ako sme dopadli 😉

rena40
25. jún 2014

@delina1
aj ja som dala robiť klasicky do 30dní...neviem,či sa to dá dodatočne zmeniť a doplatiť...budem rada,ked sa ozveš po príchode 🙂

rena40
26. jún 2014

@delina1
..tak vyrážate alebo ste si to rozmysleli ?

velkacica
2. júl 2014

@alenah31 colníci na hranici medzi SLO a HR nie sú, zato sú tam príslušníci hraničnej polície 😉

rena40
2. júl 2014

@velkacica
...a tí kontrolujú čo presne?

velkacica
3. júl 2014

@rena40 no predsa cestovné doklady - pasy alebo OP 😉 Nás v autobuse kontrolovala len HR strana na vstupe v zmysle, či každý MÁ cestovný doklad; cestujúci autom musia predložiť doklady do okienka 😎

delina1
3. júl 2014

@rena40 Ahoj, tak nakoniec sme to riskli a isli sme, dnes o 2hej rano sme sa vratili. Cestou tam, isli sme v noci nas len madarsky "colnik" upozornil, ze detom koncia pasy, chorvatsky "colnik" bol hned pri nom a nepovedal nic a vcera ked sme sa vracali, sme prekracovali hranice okolo siestej vecer, zase boli spolu chorvatska a madarska colnicka a tiez bez problemov, zbezne pozreli doklady a ci nas je v aute tolko kolko sme im dali dokladov.... 🙂 Takze tolko nasa cerstva skusenost. 🙂 Tak krasnu dovolenku vsetkym co sa chystaju do Chorvatska!!! 😉

velkacica
3. júl 2014

@delina1 nešlo o colníkov, a ostáva otázkou, čo v prípade prítomnosti inej zostavy...

womankc
3. júl 2014

@rena40 ak si zadáš pas na 30 dní, už to zmeniť ani doplatiť nemôžeš , lebo to ide okamžite do Blavy a je to systémová záležitosť . Nemajú ti to ako už prerobiť. Môžeš si ale zadať znova žiadosť na ten zrýchlený postup, jedine tak to ešte môžeš, ak súrne potrebuješ .

womankc
3. júl 2014

@delina1
@velkacica no mojim susedom sa stalo , že ich od hranice vrátili. Len oni boli takí fajnšmekri, že riskli ísť úplne bez pasu posledného dieťaťa miminka a to ešte nemalo ani miesto, takže mamina ho mala na rukách 😎 😀 , Nepamätám si presne z ktorých hraníc ich vrátili, či už z našich , či až od chorvátskych ..............................
Tiež si myslím, že ste mali sakra šťastie