Chcem zistiť, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti

19. apr 2021

Ahojte, chcela by som zistiť, či budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti. V 11/2018 som začala pracovať na dobu neurčitu v 8/2020 som nastúpila na materskú. Viem, že môj zamestnávateľ bude končiť teraz 9/2021 a ja som na rodičovskej. Chcem sa spýtať, či mi vznikne nárok na podporu. Viem, že musia byť odrobene dva roky 730dni, ktoré som celé neodrobila a neviem, či sa tam berie, že mi pracovný pomer trvá, alebo mi budú tie tri mesiace chýbať. Chcela by som ak sa bude dať podporu vyčerpať a manžel poberať rodičovský je to možné?

veronikaszabova
19. apr 2021

Narok mas, muz moze poberat RP

andyb25
22. apr 2021

@veronikaszabova ahoj, prosím vedela by si mi poradiť? Od 09.2018 som zamestnaná. Idem skončiť PP dohodou k 30.4.2021 Vznikne mi nárok na podporu, však? Ďakujem 🙂

mikadooo
22. apr 2021

Hmm nie som odborník, ale myslím si, že som niekde čítala, že tu je dôležité aby si s rodičákom skončila skôr ako zamestnávateľ ukončí činnosť. Čiže vrátiť sa do zamestnania aspoň na jeden deň a potom dať/dostať výpoveď. Snáď sa ozve aj nejaká ekonómka, hádam netrepem úplne od veci 😁. Len som čítala taký prípad že keď počas rodičovskej zamestnávateľ ukončil činnosť a tá žena pokračovala v rodičáku nič netušiac, potom zistila že nemá nárok na podporu po skončení rodičáku. A ináč muž môže ísť aj na materskú cca pol roka (alebo kým dieťa nedovŕši tri roky).

mikadooo
22. apr 2021

@andyb25 áno máš nárok. Ak zamestnávateľ za teba normálne platil odvody samozrejme...

andyb25
22. apr 2021

@mikadooo ďakujem áno platil je to veľká firma.

mikadooo
22. apr 2021

@andyb25 v tom prípade by nemal byť problém