Chcem si zmeniť krstné meno

16. nov 2022

Ahojte, chcem si zmeniť meno, nie je hanlivé, ale chcem proste iné. Chcem sa spýtať, či náhodou niekto s týmto nemáte skúsenosť alebo neviete, ake su tam poplatky pri výmene dokladov, keďže nejde o nejakú zmenu vyplývajúcu zo svadby.

Viem, že treba ísť na obecný úrad, priniesť tam rodný list, OP a 100€. Potom viem, že treba obvolať všetkých lekárov (všeobecný, zubár, kozna, gynekologička), úrady (úrad prace, daňový, sociálna poisťovňa, zdravotná poisťovňa), vybaviť nové doklady (OP, pas, vodicak, kartu poistenca), banku (novú kartu) -> je toto všetko, nezabudla som na niečo? Neviem, či mi tam povedia, komu všetko presne zavolať a dať vedieť; aby som na nikoho a nič nezabudla.

Chcem sa ešte spýtať - pri vstupe do nového zamestnania preukazem diplom pripadne vysvedčenie s pôvodným menom a iba poviem, ze som si ho zmenila? Ako to funguje?

Vďaka za odpovede.

radkasswe
16. nov 2022

Si to ty Jolana ??

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenqua_12325
16. nov 2022
autor
16. nov 2022

@athom Naozaj chabý pokus o vtip. Ale možno sa dočkám aj normálnych odpovedi od normálnych ľudí.

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinkatinka
16. nov 2022

A ako by si sa chcela volat?

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zojazoja
16. nov 2022

Pri vstupe do nového zamestnania ti zamestnankyňa na personálnom URCITE povie co od teba očakáva, aby si predložila.tam sa treba obrátiť.

tatiana_84
16. nov 2022

Ked som detom vyberala meno, tak som zistovala, a ak si dobre pamatam, tak to sa neda ze uplne si zmenite krstne meno-ak sa teda nieco za roky nezmenilo. Da sa tak, že budete mať 2 krstné mená. Teda z Jozef Mrkvička bude Ján Jozef Mrkvička. Teda zrejmé že ste to vy. Samozrejme oznamit vsade, ale vsak na miestnom urade by vam povedali presne.

jjanulienka
16. nov 2022

@tatiana_84 dá sa zmeniť úplne kamoskyn kolega sa dal premenovať z Róberta na Robeiro😅😅🤦‍♀️

slavomira236
16. nov 2022

@jjanulienka to už mal ostať Robertom

autor
16. nov 2022

@athom Mám dobrý dôvod si ho zmeniť, že sa mi oplatia aj budúce komplikácie

ukulela
16. nov 2022

Nie som si ista, ci to nema byt okresny urad. Nie obecny.

maranco
16. nov 2022

Túto variantu zmeny nerobí obecný úrad/matrika, ale okresný úrad a iba ak dá na to povolenie.
https://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezvisk...

tykat
16. nov 2022

U nas si kolega menil priezvisko. Akoze zvykli sme si ale dost chaos okolo toho bol. On mal osobny dovod. Isiel sa zenit a v ziadnom pripade nechcel aby on a zena nosili priezvisko jeho otca. Otec zomrel a hned si zmenil si priezvisko po mame.

A inak kopec ludi ma ine meno v dokladoch a inak sa predstavuju. Poznam minimalne 3. Kazdy to respektuje. Fakt chces ist do tychto papierovaciek? Pocitaj s tym, ze ti to stare meno kedykolvek este moze niekde vyskocit a zneprijemnit zivot.

autor
16. nov 2022

Akurát ten pravý dobrý dôvod nechcem spomenúť. Aký dôvod by som mohla dať, aby mi to prešlo? Napr. že mama ma rovnaké meno a nemám s ňou dobrý vztah?

vivincek
16. nov 2022

Zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.

autor
16. nov 2022

Rada by som počula dobre príklady na dôvody hodné osobitného zreteľa

vivincek
16. nov 2022

no,to neviem,podla mna to musi byt poriadny dovod,nie to,ze s matkou nemas dobre vztahy.....

autor
16. nov 2022

@vivincek A čo je poriadny dôvod, ak nie toto? 🙂) Na to aby si niekto zmenil meno z Robert na Robeiro napr.?

vivincek
16. nov 2022

to neviem 🙂

tykat
16. nov 2022

No takto napr. v minulosti si moja teta chcela zmenit meno Maria pretoze ju tak nikto nevolal. Ale volali ju inym menom. Stal sa totiz omyl a matrika zapisala Mariu namiesto mena ktore chceli rodicia. Prislo sa na to po rokoch ked si vybavovala obciansky preukaz. Boli by jej to zmenili (dovod uznali) ale ked zistila co vsetko to obnasa tak sa toho vzdala.
Cize ak ta napriklad roky volaju inak ako mas meno v rodnom liste tak to je dovod ktory by mohli zobrat do uvahy.

autor
16. nov 2022

@tykat A to by bolo potrebné aj dokázat, že ma volajú inak? Alebo to tam len uviesť?

autor
16. nov 2022

@tykat Ale vďaka za nápad na fajn dôvod. Co take to obnáša okrem vybavovačiek?

autor
16. nov 2022

Fakt ma zaráža, aké jednoduché je najpr. v USA zmeniť si meno aj priezvisko, aj viackrát a tu z toho robia drámu. Veď meno si človek sám nevie vybrať, prečo by si ho nemohol chcieť zmeniť?

shakshuka
16. nov 2022

Ahoj, presne toto som riešila/riešim momentálne. Narodila som sa mimo Slovenska takže som podávala žiadosť na osobitnú matriku, v tvojom prípade asi stačí matrika/okresný úrad? v mieste trvalého bydliska. Podala sa žiadosť, kde som uviedla že ma nikto nevolá A a preto som s tým menom nestotožnená a želám si volať sa B. Nijaký “vážny” dôvod som si nevymýšľala. Prišiel mi list, že mám zaplatiť 100€, potom prišiel list s rozhodnutím a potom som úradne overené rozhodnutie spolu so žiadosťou o vydanie nového rodného listu poslala na tú istú osobitnú matriku.

akvi
16. nov 2022

Mám v rodine dvoch ľudí, ktorí majú iné meno v papieroch a inak ich volajú. Jeden už umrel a ja som sa to dozvedela až vtedy, že bol krsteny inak, celý život som to nevedela. A ďalšia pani tiež, až teraz nedávno som sa to dozvedela. No žiť sa s tým dá evidentne. Ale chápem ťa.. A tiež nerozumiem, prečo take caviky sa tu okolo toho robia.

derdia
16. nov 2022

Ty si mozes zmanit meno ake chces. Das ziadost napise dovod.

autor
16. nov 2022

@shakshuka A keď už si povedala; že všetci ta volajú inak, bolo to úplne odlišne meno? Napr. povedzme, že by si sa volala Adriána a chcela by si sa nazvať Sabína. Alebo skôr si to mala niečo ako odvodeninu z pôvodného mena? Napr. volas sa Adriana, ale všetci ta volajú Jana. Alebo Veronika a všetci ta volajú Nika, Nikita. Môžem súkromnú správu?