ahoj, chcela by som sa poradit, chceme si zalozit zivnost a potrebovala by som radu ako zacat, kam sa prihlasit co sa tyka poisteni, atd., aj ked je manzel v trvalom prac. pomere?
dakujem
jaduska, dakujem za odpoved,....a ako to je potom a odvadzanim na nem. , zdrav. a soc. poitne?....nevies mi poradit?
A ešte odporúčam stránku www.porada.sk - tam je kopec rád pre začínajúcich podnikateľov 😉
Do sociálnej poisťovne zatiaľ platiť nebude. Ak začne podnikať v r.2008, tak odvody začne platiť od 1.7.2009. Ak si to dobre pamätám, tak tým, že je zamestnaný nebude musieť platiť ani zdravotné, ale to som si nie 100% istá. Potom však bude musieť urobiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia a môže mu výjsť nedoplatok...
dakujem, jaduska 🙂 nikdy sme sa takymito vecami nezaoberali, takze v tejto teme sme totalne mimo, zacala som co-to studovat na nete, ale je toho straaasne vela a ja som chcela na zaciatok len nejaky vycucu-najdoklezitejsi🙂))...
na začiatok by možno bolo dobré zájsť za nejakým dobrým účtovným poradcom, nech viete konkrétne čo vás čaká... 😀 Skús tú stránku, čo som písala hore www.porada.sk, je tam sekcia Začiatky podnikania - ako na to?, chodí tam veľa dobrých účtovníkov, len odporúčam každú informáciu overiť z viacerých zdrojov, lebo človek je tvor omylný, tak sa nespoľahnúť iba na jedného... 😉
ok, vdaka🙂
niečo sa mi zdá, že živnostenský úrad teraz ponovom zahlási(prihlási) na zdravotné poistenie a na DU, ak to SZčo chce (no samozrejme to treba preveriť, spýtať sa priamo tam).
možno sa aj tu niečo dovzvieš:
http://www.civil.gov.sk/p09/p09.shtm
pozerala som do tých tlačív, takže je tam možnosť zaškrtnúť vybavenie registrácie na DU + ZP (su tam dve možnosti)
gapa - šikulka ako vždy 😉
ahojte
baby chela by sa a vas spytat ci nahodou neviete ake si povinne mesacne odvody zivnostnika cca kolko to vyjde???
aha, to je len pre registrovaných na www.porada.sk (zistila som až dodatočne)
diky gapa 😉
gapa neviem ci to dobre chapem ale ked beriem len min.plat a z tabulky szco tak mi to vychadza 4386,50Sk je to tak?????
jaaaj a este som sa chcela spytat,pocula som take nieco ze prvy rok zivnosti sa niektore odvody neplatia len neviem ktore,viete o tom nieco???
Najprv sa treba zájsť na živnostenský úrad príslušný podľa miesta bydliska. Po vydaní živnostenského oprávnenia sa treba prihlásiť do sociálnej a zdravotnej poisťovne a tiež na daňový úrad. Prihlásiť sa treba, aj keď je manžel zamestnaný.