Chcem si prenajať byt. Je podmienka byť zamestnaný?

28. feb 2024

Ahojte. Chcela by som si prenajať byt. Je väčšinou podmienkou byť zamestnaný? A ako dlho to približne trvá napr. od prehliadky bytu? Dakujem

tundra
28. feb 2024

Predstav si,ze vlastnis byt.Prenajala by si ho cloveku bez prace?Ak si si odpovedala,poznas odpoved😉

autor
28. feb 2024

@tundra ale keď mám peniaze? A chcela by som ísť za novým životom do iného mesta? A tam si aj nájsť prácu? Lebo nie pri všetkých inzerátoch je to písané.

domi2425
28. feb 2024

nikdy sa ma nikto na pracu nepytal, ani ja som sa nepytala ked sme davali do prenajmu

tundra
28. feb 2024

Nezijem na Slovensku,tu v CH,bez prijmu a odporucania absolutne bez sance.Jedinu cestu vidim,zaplatit 6 alebo 12 mesiacov dopredu.Mame na SK dom,ktory je uz roky prazdny...Radsej par stoviek menej a bez stresu ako sa s niekym natahovat.Mozno sa podari nieco najst,kazdopadne drzim palce.

tundra
28. feb 2024

@domi2425 no vidis,tak na SK, to asi funguje inac...

autor
28. feb 2024

Dúfam že sa podarí. Už som na to myslela, že zaplatit na viac mesiacov dopredu.

domi2425
28. feb 2024

@tundra tak to je riadny ulet, na SK to podla mna ani nie je realne lebo by byty boli prazdne.. napriklad v mensom meste kde prenajimame byt tak taki spekulanti pisali ze dovidenia🤣nevedeli ani len depozit zlozit a nie to este polroka dopredu

autor
28. feb 2024

@domi2425 a ako dlho to asi trvá?

tundra
28. feb 2024

@domi2425 prosim,za kolko prenajimate?Nie som absolutne v obraze...

domi2425
28. feb 2024

autorka zalezi ze ako si sadnes s prenajimatelom, my sme riesili prenajom v inom meste kvoli praci a od prvej prehliadky po odovzdanie klucov asi tyzden, tam ide len o prevod penazi a nachystanie zmluvy ale ked sme prenajimali my tak som aj viacerych odmietla po prvom stretnuti

@tundra 500€, velky novy zariadeny byt, stredne slovensko

tundra
28. feb 2024

@domi2425 s energiami?

domi2425
28. feb 2024

@tundra ano, ale riadili sme sa trhovou cenou v tej lokalite, plus tam ziju najomnici co chodia domov len na vikendy zo zahranicia 😄

andreatytler
29. feb 2024

Normalne im to vysvetli ze nemas pracu preto lebo si ju len zacinas hladat a ponukni zaplatit niekoko mesiacov dopredu. Dalsia moznost je si najst rucitela (neviem ci je to spravny vyraz). Niekto kto pracu ma a zaruci sa za teba ze ak ty pretanes platit najomne, bude platit on. Vacsinou to robia rodicia svojim detom ktore su prave po skole a nemaju este pracu, ale chcu sa osamostatnit. V tom prpade by podpisali rodicia zmlumu s tebou ako rucitelia. Ja prenajmem ludom byt bez prace, len ak maju rucitela. Tu kde zijem je nezakonne pytat najom dopredu na niekolko mesiacov.

liz_lemon
29. feb 2024

na pracu sa ta nikto pytat nebude

natalienka12
29. feb 2024

Ja prenajimam a vzdy sa pytam. Neprenajmem nezamestnanym, ani rodine s detmi.

martinakodajova
29. feb 2024

@natalienka12 a ja presne. Uz sa mi aj stalo ze mi socialna kuratela volala aj rok po tom co som mala jednu nepodarenu mamu len na obhliadke☝️🤷‍♀️

zuzanaete
29. feb 2024

@domi2425 Mna raz pobavil telefonat - Mozem sa uz zajtra nastahovat, ale nemam peniaze na depozit. 🙈

zuzanaete
29. feb 2024

Na SK sa prijem pri prenajme nedokladuje. Ale zvycajne tak z rozhovoru pri obhliadke niektore veci vyplynu. A rychlost prevzatia bytu zalezi od pripravy zmluvy a zaplatenia penazi, ak je byt hned volny. Niekedy byt moze byt volny o mesiac, dva.

gemerka17
29. feb 2024

Autorka koľko máš nasetrnych peňazí, aby si vedela odstartovat život v novom meste?
Treba rátať s možnosťou, že prácu nenajdes hneď. Taktiež treba pri podpisuje zmluvy platit depozit, aktualne nájomné a v podstate za nie veľkú chvíľu aj nájomné ďalšie (keďže väčšina prenajimatelov požaduje najom dopredu)
Taktiež záleží, či fajcis alebo máš zvieratko. Detto, či už si žila prenájme, čo teda asi nie a referencia nie je možná. Väčšina prenajimatelov sa pýta kde pracuješ (niektorí pýtajú aj pracovnú zmluvu). A tiež aj záleží o aký byt sa uchadzas, na také o kúsok lepšie ponuky sa ľudia pobijú a prenajimatel ma z čoho vyberať.
Ak je byt voľný a ochota najomcu zaplatiť potrebné veci, do tých 10 dní v pohode môže bývať.

lilianka28
29. feb 2024

Neviem o tom, že by podmienkou k prenájmu bytu bolo zamestnanie. Vychádzam z toho, že sa byty prenajímajú aj študentom. Napríklad, u nás dcéra bývala v zdieľanom 3-izbovom byte (KE) ako študentka spolu s pracujúcimi. Syn ako študent býva sám v 1-izbovom byte (BA). Ani jedného sa nepýtali na zamestnanie a nemali problém s prenájmom.
Ale asi záleží aj na tom kto prenajíma, a aké podmienky si stanoví.

kristiii
29. feb 2024

@lilianka28 tak ale to sú úplne iné prenájmy, kto prenajíma na zdieľané bývanie, tak určite ráta s tým, že tam budú často študenti, ktorým to budú platiť rodičia.
Ja som vždy vedela, že ten, komu idem prenajímať, pracuje. Dokonca aj kde. Vyplynulo to z rozhovoru. Asi by som do toho šla tiež jedine, keby ponúkneš niekoľko nájmov dopredu. Ale teda záležalo by asi aj od ďalších uchádzačov.

tttbb
29. feb 2024

A ja sa napriklad na pracu pytam ked pranajimam byt. Aj moji znami, ktori prenajimaju. Nezamestnanemu cloveku nikto pricetny byt neprenajme.

natalienka12
29. feb 2024

Každý prenajímateľ si určuje svoje podmienky výšku nájomného, výšku depozitu, či prenajme rodine s deťmi, fajčiarovi, človekovi so psom či mačkou, nezamestnanenému...ja do rizika nejdem, radšej neprenajmem nikomu, ako by to mal byť nezamestnaný, čo mi prestane o 2 mesiace platiť a bude problém ho deložovať.

katica06
29. feb 2024

Od slova ručiteľ, mi naskakuje husia koža. V práci prenajímame osem bytov, dva krát šéfku oblbli a došli so solventnejším ručiteľom, ktorého šéfka dobre poznala. Ostatné rodiny sa na nich sťažovali. Toho prvého nájomcu našli v byte mŕtveho za divných okolností. Ten druhý najomca sa po čase odsťahoval a zabodol si odniesť veci a oznámiť že sa sťahuje preč s deťmi. Zostal po nich doničený byt

negymama
29. feb 2024

kedysi sme prenajimali byt studentkami, pracu nemali, platili to ich rodicia. Depozit sme si pytali vo vyske 3 mesacnych najmov. Nebol ziaden problem s platenim. Kazdy rodic zaplatil tu tretinu ci stvrtinu za svoje dieta.

ivik4
29. feb 2024

Nepoznam nikoho kto by sa pytal na pracu, ani ja sama by som sa nepytala. Tak logicky ked sa stahujes, zacinas od 0.
Jediny komu by som neprenajala by bola rodina s detmi

negymama
29. feb 2024

raz sme prenajali aj pani s velkymi detmi, z troch synov boli 2 studenti na strednej a jeden uz bol dospely. Vaznejsi problem s nimi nebol, platili v poriadku, len chlapci boli darebni a rezali jedlo rovno na kuch. doske, takze sme ju museli po ich odchode menit.

domi2425
29. feb 2024

@zuzanaete presne 🤣alebo sme rodina s detmi ale vlastne s nami bude zit aj babka s dedkom a sesternice😁😁jeden pan mi dokonca vynadal cez spravy ze co si to dovolujem pytat nejaky depozit a ze odkial na to ma zobrat🤦🏻‍♀️

gabika0825
29. feb 2024

To čo sú za inzeráty 😃 ja som sa s tým stretla maximálne tak pri garsónkach pre jednu osobu, čo tak vidím občas v inzeráte, ale ja keď som bola v podnajme, nikto odomna nič nezisťoval. Pre majiteľa je podstatne či platíš, nemá ho čo zaujimat z čoho

eliska13
29. feb 2024

@tundra čo, keď predala byt ide stavať dom a zatiaľ potrebuje niekde bývať?